O experiență puternică: campania „Ghetuțe noi de Sf. Nicolae” a pășit peste Prut
Campania „Ghetuțe noi de Sfântul Nicolae”, organizată de Asociația „Doamna Maria Brâncoveanu” a bisericii brâncovenești „Sf. Nicolae” din Făgăraș, a fost orientată anul acesta spre mai mulți copii din Republica Moldova. 231 cadouri pregătite cu dragoste de dăruitorii campaniei și organizate cu multă emoție de voluntarii asociației au ajuns zilele trecute la copiii basarabeni.
Campania a fost inclusă în cadrul unui proiect mai larg, „Uniți în fapte bune”, care a cuprins și diverse evenimente culturale. Acesta a fost organizat de Asociaţia obștească CCS ,,Sf. Voievod Ștefan Cel Mare” Așezământul Social ,,Samariteanul Milostiv”, de pe lângă biserica din satul Hârtop, raionul Florești, al cărei președinte este părintele Sergiu Boldirescu.
Organizarea campaniei a debutat la începutul lunii noiembrie. Timp de peste o lună de zile, voluntarii Asociației Doamna Maria Brâncoveanu s-au ocupat de partea logistică, iar dăruitorii au pregătit cu multă dragoste fiecare cadou în parte, punând cu multă grijă diverse lucrușoare pentru copilul ales din listă. Anul acesta au intrat în poveste 274 de copii, dintre care 231 din Basarabia. Pentru că ideea campaniei este de a transmite personal dragostea dăruitorilor, a fost planificată o călătorie de întâlnire în 14-16 decembrie.
Programul stabilit pentru întâlnirile cu copiii nu a putut fi respectat întocmai, din cauza unor probleme de documentație la punctul vamal. Cu o întârziere de o zi, camionul cu cadouri a ajuns însă până la urmă la destinație, spre marea bucurie a copiilor și a voluntarilor însoțitori.
În cadrul programului organizat de gazde, primul moment de bucurie a fost serata cultural duhovnicească pregătită la biserica din Hârtop de părintele Sergiu Boldirescu. Aceasta a cuprins:
• Conferința ,,Rolul tinerilor în activitatea educativă și social-filantropică a Bisericii”, condusă de doamna Ala Stîrcu, în care au dialogat și voluntarii ADMB, împărtășind din experiența lor;
• Lansarea volumului de poezii ,,De mână cu trecutul”, de Elena Bulgac.
• Concertul de colinde susținut de corul de profesori Armonia.
Seara s-a încheiat cu o agapă la cantina „Sf. Nicolae” a așezământului condus cu multă jertfelnicie de părintele Sergiu, care are în construcție un așezământ pentru orfani.
Întâlniri cu copiii: zâmbete și lacrimi
FLOREȘTI. A doua zi, sâmbătă, a urmat distribuirea cadourilor. La Liceul Miron Costin din Florești și la Școala primară, tinerii au lăsat cadourile în taină, asemenea Sfântului Nicolae, inspiratorul și ocrotitorul campaniei, urmând ca ele să fie încredințate copiilor luni.
Prima întâlnire cu copiii a fost la Centrul de creație din Florești. Zâmbetele au fost maxime, atât de partea copiilor, cât și de partea voluntarilor, care s-au văzut în sfârșit cu cadourile în brațe în fața copiilor, după aproape două zile extrem de dificile. Emoțiile însă s-au exprimat inevitabil și în lacrimi, provocate de îmbrățișările călduroase, de împărtășiri, de reacția copiilor, de cuvintele gazdelor.
ȘTEFĂNEȘTI. Următoarea destinație a fost primăria Ștefănești, unde voluntarii s-au întâlnit cu câteva familii dintr-un sat mai izolat al comunei. Tristețea pe care voluntarii au remarcat-o în ochii copiilor de aici a dispărut pentru o perioadă, biruită de căldura îmbrățișărilor și de cadourile dichisite cu multă dragoste. Copiii de aici au avut și un dar special. Familia care deține Sweet Muffins Făgăraș a vrut să pregătească pentru fiecare copil o brioșă și un biscuite, personalizate cu numele lui – un gest care a adus bucurie plină de emoție și uimire.
HÂRTOP. Aici o biserică plină de copii așteptau cu multă emoție. Voluntarii au fost întâmpinați de multe perechi de ochișori plini de uimire, emoție și curiozitate, care au început să sclipească tot mai tare la vederea muntelui de cadouri care s-a instalat în fața Altarului. Darurile au fost încredințate cu multă emoție și îmbrățișări călduroase.
„În această campanie, căldura voluntarilor este cel puțin la fel de importantă ca darul. Datorită îmbrățișărilor voluntarilor, copiii nu au primit doar niște lucruri materiale, ci o stare. Au simțit iubirea și încurajarea noastră, precum și dragostea pe care dăruitorii au pus-o în cadouri.
Pentru că până la urmă povestea ghetuțelor e o poveste de Iubire.” – a spus Natalia Corlean, coordonatoarea campaniei.
FÂȘII DE SUFLET: Impresiile și trăirile voluntarilor
• „Bucuria de a împărți cadourile, de a fi „cuprinsă” de către copii, de a le vedea zâmbetul până la urechi a fost mult mai mare după atât de multe încercări și provocări. Mulțumesc părintelui Sergiu și celor care îl ajută pentru bucuria, căldura și ospitalitatea cu care ne-au primit. Mulțumesc Sfintei Agafia și Sfântului Nicolae pentru minunea pe care au săvârșit-o zilele astea și pentru binecuvântarea și harul cu care ne-au cuprins.” (ANDREEA)
• „Aceste zile au fost o adevărată aventură pe care am trăit-o la maxim. Întâlnirile cu copii și îmbrățișările primite de la ei mi-au adus sentimentul că experiența aceasta a fost una constructivă și care a ajutat foarte multe suflețele. Vreau sa îi mulțumesc pr. Sergiu. În aceste trei zile ne-a fost alături, a luptat cu toată inima pentru a putea ajunge la copii, dar ne-a și oferit toată dragostea lui. Am simțit ca il cunosc de o viața, și ca face parte din grupul nostru. A fost foarte deschis și atent la fiecare, și-a cerut scuze pentru experiența negativă și ne-a făcut să ne simțim legați sufletește de frații noștri de peste Prut.” (ELIZA)
• „Zilele acestea îmi vor rămâne întipărite în suflet și în memorie poate chiar si pe vecie datorită căldurii și iubirii cu care am fost întâmpinați de oameni frumoși adunați în jurul Părintelui Sergiu. Deși începutul a fost unul pietros, aventurile din vamă ne-au făcut să apreciem mai mult șansa de a fi mesagerii Sfântului Nicolae și de a transmite dragostea donatorilor. Bucuria copiilor a fost cel mai bun pansament iar zâmbetele lor sunt suvenirul meu preferat. În colindul nostru spunem: ,,N-am venit să cerem, am venit să dăm”. Eu consider ca am primit mai mult decât am oferit.” (ANDREEA)
• „Zilele acestea au fost o lecție. O lecție de voință, credință, dăruire și dragoste. Această călătorie cu peripeții a fost încununată când am reușit să-i vedem și pe copii fericiți, aceasta a fost balsamul care mi-a uns sufletul și abia după ce am dat ultimele cadouri la Hârtop și am ieșit din biserică am putut să realizez și să respir ușurată că dragostea livrată din România a ajuns la frații noștri basarabeni. Vreau să le mulțumesc Părintelui Sergiu și doamnei preotese că ne-au primit cu brațele deschise și au arătat că frații pot fi frați, chiar și despărțiți de un râu, și cu tot cu rănile cicatrizate ale istoriei, iar ei tot să se unească în Iubire. Zilele acestea am plâns, am râs și ne-am unit. Fie ca lecția acestora să fie una de iertare și propoziția ,,Dragostea învinge întotdeauna!” să dăinuiască în inimile noastre.” (ALEXANDRA)
• „Această mini călătorie a fost pentru mine lungă cât o săptămână. Vreau să îi mulțumesc Părintelui Sergiu că ne-a fost alături în aceste zile și a fost cu noi ca și cum ne-am fi cunoscut de foarte mult timp. Mă bucur tare mult pentru acesta experiență!” (RICCARDO)
• „Nu am cuvinte pentru bucuria pe care am simțit o si pe care am văzut o pe chipurile tuturor oamenilor din aceste zile. N-am mai văzut niciodată copii, dar și oameni mari, care să se bucure de niște cadouri atât de mult; niște copii care poate nu au mai primit niciodată un cadou special făcut pentru ei, iar mai mult decât atât, chiar cred că au simțit afecțiunea, empatia și dragostea pe care cu adevărat le avem în suflet față de ei. Aș da orice să mai văd acele zâmbete senine, chipurile luminoase, sincere, curate și nevinovate ale copiilor! A fost extraordinar cum toată jertfa a fost încununată de aceste minuni de copii pe care i-am întâlnit, care trec prin atât de multe greutăți zi de zi… Slavă Domnului pentru minunata zi și pentru jertfa pe care am reușit să o ducem la capăt.” (ANDREI)
• „O misiune dificilă pentru mesagerii Sfântului Nicolae, dar nu imposibilă, căci acolo unde este dragoste de Dumnezeu și de aproape nimic nu este imposibil. ,,Uniți în fapte bune” nu este un simplu proiect inițiat într-o comunitate mică din Basarabia, ci este o lucrare a lui Dumnezeu prin oameni, este ceea ce mulți ar numi-o ,,o minune în zilele noastre”.” (LAVINIA)
• „Basarabia… 3 zile ca în povești și nu poveștile alea fantastice, ci ca în poveștile pe care le auzeam când eram mic despre toate marile nume care apar în istorisiri pline de curaj, credință, unitate și iubire pentru un scop mai presus de înțelegerea rațională a omului. Scopul nostru acesta a fost, de a ne uni în duh cu frați noștri de peste Prut, care aveau atâta nevoie de dragostea și flacăra noastră, de speranță și nădejde că nu sunt singuri. Am întâlnit oameni extraordinari și foarte valoroși prin emoția pe care o transmiteau, tăria pe care o simțeam din poveștile lor de viață si din greutățile care ne-au adus pe toți împreună în acel moment din dragostea și grija Lui Dumnezeu pentru noi.” (NECTARIE)
• „Aceste zile le pot descrie ca fiind: o aventură, o experiență de viață si totodată o misiune. Până la urmă, în Basarabia am cunoscut niște oameni cu adevărat minunați, pe care ii pot descrie folosind un singur cuvânt: OSPITALIERI. Părintele Sergiu este un om minunat, pe care am impresia ca îl cunosc de mai demult. Un om care dăruiește atât de mult timp si energie pentru ai ajuta pe ceilalți. Am rămas impresionata de câte face: pe lângă ca este preot si are in grija o comunitate întreagă este si profesor pentru sute de elevi. Când am înmânat primul cadou, m-am umplut de emoție si de o bucurie de nedescris. În Hîrtop am întâlnit cei mai mulți copii de pana acum. Atâta bucurie ca de la ei, după ce și-au primit cadourile, nu am mai simțit niciodată din partea nimănui! ” (IOANA)
• „Despre călătoria din Basarabia multe ar fi de zis… Aș vrea însă să punctez ceva: TRĂIRE, JERTFĂ, SCHIMBARE. Trăire. Ceea ce a fost în Basarabia a fost trăire pură. Am trăit clipe de iad, clipe de rai, am trăit deznădejdea și extazul, frica și curajul, foamea și îndestularea, minciuna și adevărul, ura și binecuvântarea. În cele trei zile, fiecare după măsura lui a trăit toate acestea, zic eu, la cele mai înalte cote. Niciodată nu am trăit atât de intens emoțiile și evenimentele ce s-au petrecut cum le-am trăit în Basarabia. Jertfă. Jertfa tuturor celor care s-au implicat, au luptat sau au susținut intens cu rugăciunea a făcut ca cei 231 de copii să își primească cadourile. Schimbare. Jertfa tuturor, plină de trăirile autentice pe care nu le-am fi avut fără o situație critică asemenea celei din vamă, a provocat o serie de schimbări și transformări: în noi, în românii de acasă și în basarabenii de peste Prut. În noi că acum suntem la alt nivel de înțelegere și că experiența Basarabia va rămâne mereu vie, fără a putea fi uitată, în românii de acasă că au înțeles puterea comunității și a rugăciunii și în basarabeni că dincoace de Prut sunt FRAȚII lor, românii care nu ne deosebim de ei cu nimic ca neam. Sper din tot sufletul ca aceste Schimbări să fie lucrătoare în Bine și în Frumos.” (DARIUS)
• „Aceste 3 zile parcă au fost un vis. Un vis și cu bune și cu rele, și cu tristeți și cu bucurii. În viața mea nu am mai simțit o bucurie așa de puternică că bucuria pe care am simțit-o în momentul în care am aflat că s-a rezolvat problema cu camionul. Părintele Sergiu și doamna preoteasă, niște oameni cu un suflet atât de frumos, niște oameni care inspiră atât de multă încredere. Pur și simplu m-au topit cu toată bunătatea cu care ne-au întâmpinat și cu toată speranța pe care ne-au dat-o. Copiii, doamna primar și toți ceilalți oameni pe care i-am întâlnit acolo m-au ajutat sa realizez cât de importante sunt lucrurile simple care ți-se întâmplă în viața asta, cât de important este să te bucuri de libertatea pe care o ai și de toate lucrurile pe care le poți face. (ELENA)
Reacții din partea gazdelor
Părintele Sergiu Boldirescu: „Emoții până la lacrimi. Au fost atât de intense cele trăite împreună! Am învățat o lecție de la acești minunați tineri. Câtă bunătate, dăruire, responsabilitate și greutăți trecute împreună care au devenit povești de viață în cadrul proiectul ,,Uniți în Fapte Bune”. Sunteți semănători de bucurie prin puterea exemplului, dragi tinerii, voluntari ai Asociației Doamna Maria Brâncoveanu din Făgăraș! Ce mângâiere se așterne în suflet atunci când te bucuri de împlinirea lucrului bine făcut. Vă mulțumim pentru îmbrățișări…! Ne este dor de voi!!!”
Doamna Ludmila Zdragus, primar comuna Ștefănești: „Dragoste, bunătate, empatie, dedicație… Dragi voluntari ai Asociaţia „Doamna Maria Brâncoveanu” Făgăraş”, ați adus imensă bucurie și căldură, aidoma mângâietoarelor raze de soare, fiind răsplătiți cu îmbrățișări sincere și afectuoase ale copiilor noștri. Atâtea emoții până la lacrimi, care, ne vor ”răscoli” încă mult timp…
De unde izvorăște dragostea și toate derivatele ei? De unde o dobândim continuu, minunându-ne de izvorul nesecat, care ne umple sufletul și avem de unde răspândi iubire, bunătate, căldură… valori tot mai deficitare, de care au nevoie mare cei din jurul nostru.
Păi, iată, ne ”întâlnește” Dumnezeu cu făuritori de lumină, care, ne încarcă bateriile, dând intensitate și putere izvorului!
Dragi și iubiți făuritori, atât de purificatoare, liniștitoare și pline de bucurie sunt lacrimile de mulțumire și recunoștință pentru prezența voastră în viața noastră!”