„Dintotdeauna m-am gândit că la un moment dat o să mă reîntorc acasă, în România“
După Revoluție și în special în anii 2000, foarte mulți făgărășeni, îndeosebi tineri au luat calea străinătății, în speranța unui viitor mai bun decât acasă. Și-au lăsat familiile, și-au lăsat chiar și copiii, locurile de muncă și au plecat în țările europene, în special în Italia, Spania sau Germania, pentru un trai mai bun. Mulți au plecat cu gândul că se vor reîntoarce acasă, însă la 20-30 de ani distanță, putem observa că numărul celor care au făcut-o este destul de mic. Și-au întemeiat familie în țările de adopție, și-au cumpărat case, iar copiii s-au născut și crescut acolo, iar reîntoarcerea este mai dificilă. Chiar și așa, gândul celor mai mulți este la plaiurile natale. Unii, deși destul de puțini, au făcut acest pas, iar acum se declară mulțumiți de decizia luată. Simona Șerban Greavu este unul din concitadinii noștri, care după 23 de ani de Italia, a ales să se reîntoarcă în orașul natal. A adus din Italia și pregătirea, și experiența acumulate în ultimii 10-15 ani și astfel a deschis în Făgăraș o agenție imobiliară. Reacomodarea cu mediul din România nu a fost ușoară, însă e mulțumită de ce a găsit după 23 de ani în Făgăraș și Țara Făgărașului. Povestea făgărășencei, în rândurile următoare.
Vreau să vorbim despre începuturi. În urmă cu 20 de ani, ai plecat în Italia, entuziastă ca mulți alți făgărășeni. Ce ai găsit acolo?
În urmă cu 23 de ani, în 2000, am plecat în Italia, ca toată lumea, pentru un viitor mai bun. În anul 2000, în România nu era ca acum, nu erau atâtea fabrici, nu erau locuri de muncă și toată lumea își dorea mai mult.
Ce vârstă aveai atunci?
Aveam 25 de ani. Era destul de greu în România, dar mai ales în Făgăraș, să faci mai mult. Aici, lucram la Primărie.
Și ai lăsat munca de la Primărie și ai plecat în străinătate?
Da, era cumva și un vis al tuturor tinerilor, să plecăm în străinătate pentru că în România era destul de greu. Nu pot să zic exact de ce, pentru că nu am plecat chiar de sărăcie, dar toată lumea pleca, era cumva la modă, să pleci să câștigi mai mult, să faci mai mult.
Ce ai găsit acolo?
Acolo, inițial am lucrat la negru bineînțeles, pentru că nu aveam documentele necesare pentru a munci în regulă. Am muncit în general la curățenie sau babysitter, 2-3 ore într-o casă, 2-3 ore în alta. Toate acestea au durat cam trei ani de zile până am reușit să obțin permisul de ședere italian și să-mi traduc toate documentele de la școala pe care o aveam când am plecat din România. Abia așteptam să obțin documentele legale, iar când am primit permisul de ședere am simțit că l-am prins pe Dumnezeu de un picior, pentru că voiam să lucrez altceva. Mă gândeam că ori lucrez altceva – nu mi-am dorit să lucrez toată viața la curățenie – ori plec acasă.
Bineînțeles că m-am implicat foarte mult și într-o lună de zile de când am avut actele am găsit găsit o muncă de secretară la o firmă de construcții. Munca la acea firmă a fost ok, iar pe lângă munca de birou, trebuia să deschid apartamente, să le prezint, când veneau agenții sau un client și de acolo am înțeles că mi-ar plăcea să fac această muncă de agent imobiliar. Atunci i-am spus șefului meu că vreau să fac o școală de agent imobiliar pentru că mi se părea ok să fac o școală, să pot să fac tot ce trebuie. Mi-a spus că este de acord și că el îmi plătește școala, care a costat 800 de euro și că îmi dă salariul întreg chiar dacă trebuia să plec mai devreme cu 2 ore ca să ajung la școală, dar dacă nu îmi iau examenul să-i returnez toți banii. Am fost de acord. Când am fost la examen, din 200 de candidați, am luat examenul 25, puțin peste 10%, era foarte greu. Șeful meu știa că este foarte greu și credea că nu o să iau examenul. Când am venit cu hârtia cu examenul promovat a fost foarte dezamăgit. Bineînțeles că după aceea m-am ambiționat și mai mult, am vrut mai mult și am făcut și Facultatea de Psihologie, la Milano. Bineînțeles, facultatea la distanță, pentru că și munceam în tot acest timp.
După o perioadă, mi-am dorit mai mult și mi-am deschis o agenție a mea, una foarte mică, într-o localitate ca și Făgărașul, în provincia Brescia, unde lucram doar eu singură, datorită faptului că eu merg pe principiul că doar eu fac bine.
Cum a fost acest drum? Mă gândesc că nu a fost foarte simplu?
Nu a fost foarte simplu, dar eu fiind o persoană foarte sociabilă, am încercat să fie totul bine: să-mi fac cunoștințe, să-mi fac prieteni italieni, să mă agreeze lumea. În momentul în care mi-am deschis eu agenția, într-o localitate de 17.000 de locuitori, erau 12 agenții. Altcineva ar fi zis că am avut curaj. Nu știu! Am avut curaj sau a fost o nebunie, dar a fost o chestie ok. Agenția am deschis-o în 2009, în plină criză imobiliară europeană și am ținut-o până în 2020, când am venit acasă. Am reușit să trăiesc din această afacere, am reușit să fac câte ceva ca toată lumea. Am vrut ceva mai mult, ceva al meu. În străinătate, în imobiliare sunt comisioane mai mari, se câștigă mai mulți bani, e altfel și e normal să vrei mai mult.
Și totuși în 2020, ai decis să te reîntorci acasă. Care a fost motivul?
Dintotdeauna m-am gândit că la un moment dat o să mă reîntorc în România. Niciodată nu m-am gândit că o să mă reîntorc chiar în Făgăraș, mai ales în domeniul meu pentru că aș fi câștigat mult mai bine într-un oraș mai mare. Dar, în 2020, am luat decizia finală, decizie luată în contextul pandemiei, pentru că m-am speriat și aveam toată familia în România. Oricum mă gândeam de ceva vreme să mă reîntorc acasă, dar nu în Făgăraș. Oricum veneam de 2-3 ori pe an, veneam la mama, dar nu eram convinsă sută de la sută. Am ales Făgărașul, pentru că în primul rând m-am născut aici, îmi place zona Făgărașului, îmi plac oamenii, iar acum mă regăsesc foarte bine în Făgăraș, ținând cont de faptul că soțul meu este din Lisa, îmi place foarte mult și Lisa, dar și zona de sub munte. Eu, în weekend, în fiecare weekend mă duc în Țara Făgărașului, explorez pur și simplu satele din Țara Făgărașului. În primul rând pentru a le cunoaște și în al doilea rând pentru a găsi proprietățile pe care le vând.
În Făgăraș, ai deschis agenție imobiliară, pentru că asta te reprezintă și asta ai făcut și în Italia în ultimii ani. Cum a fost începutul din nou acasă?
Începutul a fost destul de dificil, pentru că nu mă cunoștea absolut nimeni. Am căutat cel puțin două săptămâni un spațiu decent și central, pentru sediu. A fost destul de greu. În primele 3-4 luni, nu am reușit să fac absolut nicio tranzacție. În primul rând pentru că nu aveam proprietăți, trebuia să le găsesc, să mă fac cunoscută, dar încet-încet, am reușit. Acum, deja vin persoanele la agenție, oamenii caută agenția. Într-un fel, oamenii din Făgăraș nu erau obișnuiți cu o agenție imobiliară. Cred că nu trebuie să plătească agenției. Da, într-adevăr agenția are un cost, pentru că sunt niște costuri clare, dar și oferim niște servicii, care sunt peste tot în lume, dar un serviciu care nu se vede. E dificil să înțeleagă, dar sunt foarte mulți oameni care au început să înțeleagă rolul unei agenții, pentru că fiecare se pricepe să facă ceva: eu știu să negociez, să vând case și capacitățile noastre, ale agenților în general sunt diferite de altor oameni care fac altceva. Văd că au început să mă caute și clienții vânzători și clienții cumpărători.
Cum e piața imobiliară la Făgăraș? Mulți oameni pe rețelele de socializare se plâng că de exemplu apartamentele sunt destul de scumpe!
Sunt destul de scumpe, au crescut prețurile în ultimul an, în jur de 30%. Categoric, nu se vând la prețurile pe care le vedem noi pe internet. Se face o negociere, dar prețurile sunt destul de sus la Făgăraș. Sigur că și aeroportul de la Ghimbav a dus la această creștere, sigur că și discuțiile despre autostradă au ajutat la creșterea prețurilor. Oricum, Făgărașul, din punctul meu de vedere este un oraș ok, prin situarea geografică, fiind situat între două reședințe de județ, ca zonă turistică. Părerea mea este că Făgărașul va fi un oraș foarte sus.
Cum au fost vânzările de locuințe vara aceasta, mai ales în luna august, mai ales că era un trend că în luna august vin cei din străinătate și cumpără?
Eu am deschis anul trecut agenția în iunie, iar în luna august nu am vândut absolut nimic. Foarte multă lume a venit să vadă, dar nu am vândut nimic. Anul acesta, în luna august am avut câteva vânzări, dar la localnici. Într-adevăr foarte multă lume din străinătate, făgărășeni, sună, întreabă, dar vânzările le-am făcut la localnici.
La nivel național, crește trendul de mutare a oamenilor spre mediul rural.
Cererea este destul de mare, pentru zona rurală a Țării Făgărașului, dar nu la persoanele care locuiesc în străinătate, ci de la cele care vin din București, Brașov, din orașele mari, persoane care locuiesc în România. În Țara Făgărașului, începând din primăvară, tot ce am avut în portofoliu am reușit să vindem, dar la persoane care vin din București, Ploiești, Focșani, am avut clienți din Galați și care cumpără în zona noastră. Apartamentele în Făgăraș le-am vândut cel mai mult localnicilor din Făgăraș, care vând un apartament cu două camere să-și cumpere cu trei sau invers, diferite situații.
Te-ai reîntoarce în Italia? Știu că am vrut la un moment dat?
Da, am vrut, pentru că după mai bine de 20 de ani de străinătate este destul de greu să te adaptezi în România, mentalitatea oamenilor este diferită. Nu știu dacă m-aș mai reîntoarce acum, cred că nu, dar nu se știe niciodată. Dacă nu ar mai fi ok, posibil.
Unde te găsesc făgărășenii și nu numai, care vor să apeleze la serviciile agenției?
Sediul Agenției Imobiliare Sweethouse este pe Bulevardul Unirii, deasupra BRD și la telefon sunt disponibilă de dimineața și până seara. Fără niciun fel de problemă, dau explicații la toată lumea, chiar dacă mă sună la ore târzii.