Recomandate

„Având o echipă cu mare experiență și o dotare tehnică foarte bună, am pus în permanență pe primul loc calitatea serviciilor medicale“

„Încă de la început, am dorit să fie un laborator de făgărășeni, pentru făgărășeni“

IMG_6652În urmă cu peste 22 de ani, la Făgăraș a fost înființat Laboratorul dr. Piticaș Mihaela Alice, “un laborator de făgărășeni, pentru făgărășeni“, așa cum ni-l prezintă într-un scurt interviu, inginerul Dănuț Piticaș, directorul general al laboratorului.  De-a lungul celor peste două decenii, laboratorul a primit atestate si acreditări care garantează calitatea serviciilor medicale efectuate. Și dacă la începuturi, laboratorul reușea să realizeze puțin peste 7600 de investigații anual, acum, la peste 22 de ani distanță, reușește să efectueze aproape 180.000 de analize anual.  Despre toate acestea, dar și alte informații privind activitatea laboratorului, am stat de vorbă cu ing. Dănuț Piticaș, directorul general al laboratorului, cel care se ocupă, precum ne-a declarat, de tot ce e „nemedical“, de la administrativ, tehnic, aprovizionare, la tot ce e necesar pentru ca lucrurile să funcționeze foarte bine, iar serviciile oferite pacienților să fie de cea mai bună calitate.

Sunteți pe piața de analize medicale de peste 22 de ani! Vreau să ne povestiți pe scurt cum a fost începutul?

IMG_6590
dr. Piticaș Mihaela Alice

Laboratorul a luat ființă în 8 ianuarie 2001, fiind înregistrat în Registrul Unic al Cabinetelor medicale cu numărul 492983/918. Este autorizat de Autoritatea de Sănătate Publică Brașov. Este în relație contractuală cu CAS Brașov și în Programul Național pentru Diabet.

Încă de la început, am dorit să fie un laborator de făgărășeni, pentru făgărășeni. Am plecat la drum în urmă cu 22 de ani cu o echipă medicală formată din trei persoane: un medic cu specialitatea medicină de laborator, un asistent principal de laborator și un asistent generalist. Partea tehnică și administrativă fiind asigurată de un inginer.

În momentul de față, în anul 2023, ne desfășurăm activitatea cu 11 persoane angajate: 2 medici primari, specialitatea laborator clinic, 2 biologi medicali- unul principal și unul specialist, 2 asistenți principali- medicină de laborator, 2 asistenți medicali de laborator, 1 asistent medical generalist, cu studii superioare, 1 asistent medical generalist, 1 inginer.

Cu acest personal, acoperim un program zilnic, desfășurat între orele 7.00-18.00 de luni până vineri, iar sâmbăta în intervalul 8.00-9.00.

Cum a fost începutul din punct de vedere al dotărilor tehnice și cum ați evoluat?

IMG_6599Din punct de vedere al dotării tehnice, dacă începutul a fost cu dotare conform acelor vremuri: un analizator automat de hematologie Coulter, cu 8 parametri, un fotometru german, microscoape, etuve de sterilizare, hote bacteriologice, centrifugi și desigur, dotări generale specifice laboratorului – aparat de sterilizat cu abur, frigidere, etc., astăzi, după 22 de ani de activitate, lucrăm cu echipamente dintre cele mai bune la nivel mondial:

Domeniul Hematologie este acoperit de trei analizoare automate, două cu 26 de parametri și unul achiziționat în iunie 2023, cu 37 de parametri (față de 8 parametri determinați, în urmă cu 23 de ani).

Domeniul Biochimie este acoperit de două analizoare automate de biochimie.

Domeniul Imunologie este și el acoperit de un total de 5 echipamente: 2 analizoare automate de imunologie VidasPc-metoda de lucru ELFA, 2 analizoare automate de imunologie-metoda de lucru chemiluminescență și 1 analizor Tosoh AIA360, metoda de lucru ELFA.

IMG_6606Electroforeza proteinelor serice este acoperită de MiniCap, un vârf de tehnologie mondială. Este vorba aici de electroforeza proteinelor serice cu 6 fracțiuni per migrare și tot aici mai avem și de la Interlab al doilea analizor automat de electroforeză, deci și aici sunt două echipamente.

Domeniul de Hemostază este acoperit de 3 analizoare germane, cu 4, cu 2, respectiv cu un canal.

Hemoglobina Glicozilată este determinată cu un analizor automat Tosoh HLC 723GX – „metoda de aur“ secondată de un al doilea analizor mai mic, dar la fel de puternic, furnizat de germanii de la Diasys GmbH Germania.

Domeniul Microbiologiei este acoperit cu un analizor de excepție Vitek II Compact 15.

Enumerarea ar putea continua.

De menționat este faptul că:

-pentru fiecare domeniu de laborator există echipamente de back-up cel puțin la fel de bune cu acelea utilizate în mod curent;

-fiecare echipament are asigurată buna stare tehnică prin contracte  cu firme specializate și personal pregătit de firmele producătoare. Astfel, laboratorul nostru este în contract direct cu aproximativ 40 de ingineri de service care asigură reviziile  tehnice periodice, cât și intervențiile de necesitate;

– toate echipamentele care au obligativitatea de a fi verificate metrologic sau etalonate de către firme specializate și autorizate sau de Biroul Român de Metrologie legală sunt cu aceste verificări la zi.

Aici vorbim de incintele termostatice, despre pipetele automate, greutăți și balanțe.

Ne-ați povestit că puneți foarte mare accent pe calitatea serviciilor medicale!

IMG_6634Da, având o echipă cu foarte mare experiență și o dotare tehnică foarte bună, am pus în permanență pe primul loc atingerea unui obiectiv ambițios și anume calitatea serviciilor medicale. În acest sens, la un an de la începerea activității, în anul 2002, participam deja la Controlul Extern de Calitate, fiind înscriși la scheme de intercomparare a rezultatelor cu Hematronix SUA.

Confirmarea calității vine începând cu data de 16 martie 2010, când conform Certificatului de Acreditare LM 375 al Organismului Național de Acreditare, CMI de medicină laborator Dr. Piticaș Mihaela Alice îndeplinește cerințele SR EN ISO 15189:2013 și este competentă să efectueze activități de ANALIZE MEDICALE.

Desigur, acesta este un proces continuu în ceea ce privește pregătirea personalului, utilizarea de echipamente și reactivi certificați în domeniul calității și participarea cu regularitate la controale externe de calitate.

Câți pacienți vă trec pragul anual?

IMG_6654În ceea ce privește asigurarea accesului la investigații paraclinice de laborator în regim de gratuitate, datorită punctajelor bune obținute în urma evaluării de către CAS Brașov și care pot fi consultate pe site-ul CAS Brașov, am reușit în acești 22 de ani să creștem constant oferta și numărul de investigații paraclinice de laborator și implicit numărul de pacienți care au beneficiat de gratuitate. Evoluția a fost de la 7609 investigații făcute în anul 2002, la 177.213 investigații efectuate în anul 2022 (19.400 pacienți).

Pacienții au beneficiat din partea CMI de medicină de laborator dr. Piticaș Mihaela Alice în mod gratuit, în toată această perioadă, de recipienți necesari recoltării diverselor probe biologice. Pe lângă acestea, de la începutul activității, au fost date pacienților instrucțiuni de pregătire, în vederea recoltării probelor biologice. Toate acestea sunt făcute pentru ca o probă corectă recoltată și adusă la laborator în timpul optim creează premisele obținerii unui rezultat de calitate. Asigurăm în condiții de siguranță cel mai scurt timp de intrare a probelor în laborator și cel mai scurt timp până la prelucrarea și eliberarea rezultatelor.

Știm că anii trecuți erau probleme cu fondurile pentru analizele gratuite. Care mai e situația acum?

IMG_6586 Anul acesta, începând cu 1 iulie, putem să oferim analize gratuite pentru un număr de 1200 de pacienți în fiecare lună până în luna noiembrie inclusiv; pentru luna decembrie încă nu s-a stabilit.

Sunt suficiente fondurile?

Cu certitudine sunt cu mult mai multe decât au fost până acum!

 

 

 

 

Program CMI de medicină de laborator dr. Piticaș Mihaela Alice

Luni- vineri- 7.00-11.00 – Recoltare

Luni- vineri -11.00-15.00 – Eliberare rezultate

Luni-vineri – 17.00-18.00- eliberare rezultate (dr. Piticaș Mihaela Alice)

Sâmbătă – 8.00-9.00- eliberare rezultate

Adresa: Făgăraș, str. 1 Decembrie 1918, bl. 57, parter

Tel. 0268/210971

Email: labmed_drpiticas@yahoo.com

Galerie foto:

 

(interviu publicitar)

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *