Tradiții păstrate cu sfințenie la Boholț
Sărbătoarea de Sânziene a fost una mai deosebită în satul Boholț. Pe lângă faptul că biserica din sat poartă hramul Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, iar oamenii au participat la slujbă îmbrăcați în straie populare, aceștia păstrează și tradiția de Sânziene cu sfințenie, așa cum au moștenit-o de la înaintași. Așadar, ieri toată suflarea satului, dar și invitați din satele comunei Beclean și nu numai s-au întâlnit la Boholț, pentru a sărbători așa cum se cuvine.
Localnicii din Boholț păstrează tradiția de Sânziene de la bunici și străbunici, iar în ajunul sărbătorii, tinerii și copiii merg pe câmpurile de la marginea satului și culeg sânziene din care fac coronițe și cruci. Crucile se pun la porțile fiecărei case, iar coronițele se aruncă pe case, după ce oamenii ies din biserică.
Și în acest an, de sărbătoarea Nașterii Sf. Ioan Botezătorul sau de Sânziene, boholțenii și nu numai s-au adunat cu mic, cu mare la biserica din sat pentru a participa la slujba oficiată cu ocazia hramului locașului de cult.
„Le-am urat bun venit la noi în Boholț, în comuna Beclean tuturor, i-am salutat pe boholțeni, pentru că a fost o sărbătoare care a inclus trei evenimente: cea de Sânziene, hramul bisericii și vernisajul expoziției itinerante „Acasă, la origini”, prezentarea expoziției de pictură „Pro Boholț”. Oamenii au venit în număr mare la biserică, îmbrăcați mulți în costume populare, fiecare a venit printre dealurile pe care mâna lui Dumnezeu a pictat feeria pe care au văzut-o parțial din mașină, feerie compusă din nenumărate flori de o cromatică atât de frumoasă, dar și de superbele și gingașele flori de sânziene, simbolul sărbătorii. De asemenea, am vorbit despre faptul că eu cred că iile spun poveste poporului român de-a lungul secolelor, deoarece știm bine că a fost și sărbătorea iei românești și aceste ii de-a lungul secolelor spun toate ofurile și speranțele, care au fost transpuse frumos pe pânză și apoi purtate la biserică și la munca câmpului, la botez și nuntă, cât și la înmormântare. Mai cred că această zestre, de o valoare inestimabilă, recunoscută chiar la nivel mondial, munca de secole a strămoșilor noștri, ar trebui să facem măcar atât și să o scoatem la lumină, aceste piese superbe de costum popular și să le purtăm cu mândrie și după care să lăsăm această zestre urmașilor noștri.“, ne-a spus primarul comunei Beclean, Claudiu Motrescu.
Momentul mult așteptat, în special de copii, este cel în care coronițele confecționate din sânziene sunt aruncate pe acoperișul casei, cu gândul la persoanele drag, dar și la bunăstarea și sănătatea tuturor.
„Ne-am pus o dorință fiecare și am spus-o cu voce tare și am aruncat coronițele pe acoperișul casei, unde au rămas, deci dorințele se vor îndeplini. Au fost dorințe de bine, de frumos, de sănătate, de reconstrucția satului românesc. Am spus-o răspicat că singura politică pe care o fac eu e cea a satului românesc. Asta îmi doresc și asta fac și i-am chemat pe cei care au fost prezenți și nu numai să se alăture, ca fiecare în satul lui să pună osul la reconstrucția satului românesc, la repopularea satului românesc. “, a mai spus primarul com. Beclean.
Cei prezenți au putut admira și expoziția de pictură „Pro Boholț”, dar și expoziția de fotografie veche din sat.
„La cămin au fost expuse o parte din picturile făcute de pictori de-a lungul anilor în cadrul proiectului gestionat de domnul inginer Vasile Joantă, picturi foarte frumoase. Și-a propus să continue acest proiect. I-am spus și nu e prima dată când îi spun acest lucru că îi sunt alături cu tot ce se poate, are toată susținerea mea, pentru a duce mai departe acest proiect.“, a mai spus Claudiu Motrescu.
Evenimentele culturale continuă în comuna Beclean cu cel din data de 9 iulie, organizat la căminul din Beclean. Proiectul este cofinanțat de Consiliul Județean Brașov și poartă numele de „Locuri, oameni și povești“. Acesta este organizat cu ocazia împlinirii a 550 de ani de atestare documentară a satului Beclean.