Gheorghe Prunduș, la aproape 103 ani: „Inima mea a tresărit, tresare pentru eroii neamului. Am luptat alături de ei, voi lupta în continuare pentru pomenirea lor. În veci le voi păstra amintirea și jertfa depusă pentru patrie“
Zi încărcat cu emoții astăzi, în toată țara, cu prilejul comemorării eroilor neamului românesc, cei care și-au sacrificat tinerețea, familia, prietenii și viața pentru ca astăzi România să fie un stat suveran și independent. Astăzi, cu plecăciune și profundă recunoștință, ne amintim de jertfa ostașilor români și sacrificiul făcut pentru România. Și la Făgăraș, eroii au fost comemorați așa cum se cuvine, prin două evenimente: unul în cartierul Galați și altul la parcela de onoare din cimitirul nou.
Eroii neamului au fost comemorați astăzi de Înălțarea Domnului. La parcela de onoare din cimitirul nou, acolo unde odihnesc rămășițele pământești a 160 de eroi români din Primul Război Mondial, 22 identificați și 138 neidentificați, a fost organizată o ceremonie solemnă, ca în fiecare an.
Momentul a debutat cu intonarea Imnului național, urmat de o slujbă religioasă de pomenire. Cei prezenți la ceremonie au depus apoi coroane de flori la troița din mijlocul parcelei. La eveniment au luat parte reprezentanți ai instituțiilor publice locale, naționale și ai partidelor politice.
Însă, cea mai importantă prezență la această ceremonie, menită parcă să ne aducă în simțiri jertfa eroilor noștri, a fost cea a veteranului de război, învățătorul Gheorghe Prunduș. La venerabila vârstă de aproape 103 ani, reușește de fiecare dată să ne inspire prin lecțiile de patriotism, de demnitate și de respect pentru luptătorii care au apărat patria, chiar cu prețul vieții.
„Mă simt întinerit cu 25-28 de ani. Inima mea a tresărit, tresare pentru eroii neamului, sunt prezent la datorie zi și noapte pentru ei. Am luptat alături de ei, voi lupta în continuare pentru pomenirea lor. În veci le voi păstra amintirea și jertfa depusă pentru patrie“, ne-a spus Gheorghe Prunduș.
Evenimentul s-a încheiat cu defilarea militarilor, în aplauzele celor prezenți.
„Țin să fiu prezent la Făgăraș sau în general oriunde cinstim memoria eroilor. Cred că aceste zile simbolice sunt foarte importante. Ar trebui să participăm în număr cât mai mare și la nivel instituțional să cinstim toate aceste eforturi și sacrificii care s-au făcut și datorită cărora existăm până la urmă ca stat și popor. Am venit astăzi și din partea Senatului României, am depus o coroană și din partea partidului USR, unde, alături de colegi, consilier locali și colegi din filială, am ținut să facem acest gest simbolic“, ne-a declarat senatorul Irineu Darău.
„Așa cum este normal, marcăm Ziua Eroilor și la Făgăraș. Iată că de mai bine de 100 de ani, din 1920, când acest lucru a fost stabilit prin Lege, poporul român își cinstește eroii în fiecare an, în ziua de Înălțarea Domnului. E important să ne amintim de eroii noștri, de cei care au murit în războaie, pentru apărarea patriei, pentru că lor le datorăm tot ce suntem acum, ce avem, libertatea și țara pe care le avem. Morții din războaie au lăsat în urma lor multă tristețe, traume care au marcat generații întregi. Țin minte că bunicul meu, care a fost veteran de război și invalid de război, mi-a povestit ce a fost acolo. Bunica mea a avut doi frați, care au fost eroi, care au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și îmi amintesc că toată viața până a murit, a ținut doliu pentru cei doi frați pierduți atunci. Așadar, e important să ne amintim de eroii noștri și să-i cinstim așa cum trebuie în fiecare an“, ne-a spus Lucian Mija, administratorul Făgărașului.
„Zi emoționantă astăzi. Este o sărbătoare importantă pentru români, Înălțarea Domnului. Știm că din 1920, prin Lege s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie în aceeași zi cu sărbătoarea sfântă a Înălțării Domnului. Este o sărbătoare importantă la care toți românii participă sufletește și fizic de câte ori au ocazia și onoarea“, ne-a spus Cosmin Știrbu, viceprimarul Făgărașului.
Galerie foto-video