Activități interesante la Făgăraș, pentru a marca „Ora Pământului“. Făgărășenii, așteptați cu mic, cu mare
Făgărașul marchează în acest an, într-un mod deosebit „Ora Pământului“. Așa că, făgărășenii sunt așteptați cu mic, cu mare, sâmbătă, 25 martie, de la ora 20.30, în zona din fața Casei Municipale de Cultură, pentru a participa la acest eveniment. Aceștia vor avea ocazia „să urce la bordul “ unei nave spațiale condusă prin sunete, dar să și pedaleze la bicicletele din cadrul „Bike Cinema“.
„Evenimentul „Ora Pământului”, care va avea loc în 25 martie, în intervalul orar 20:30- 21:30, va fi marcat de următoarele evenimente:
– Alternaship, o navă spațială condusă prin sunete. Această activitate face parte din programul interactiv de învățare și are scopul de a explica noțiunile schimbării climatice, reciclării și a utilizării excesive a resurselor;
– Bike Cinema- cinematograful pe bicicletă, unde energia electrică necesară pentru proiector, sistem de sunet și notebook este produsă prin puterea mușchilor persoanelor care pedalează cele zece biciclete, conectate la generatoare.
Aceste evenimente sunt destinate deopotrivă adulților și copiilor și vor avea loc în fața Casei Municipale de Cultură. De asemenea, între orele 20.30 și 21.30 se va stinge lumina exterioară pe principalele clădiri publice din zona centrală: Cetatea Făgăraș, Casa de cultura, Catedrala ortodoxă, Colegiul Național „Radu Negru“, Colegiul Național „Doamna Stanca“.
Vă așteptăm în număr cât mai mare pentru a ne arăta grija și dragostea pentru planeta noastră, pentru mediul înconjurător și pentru a lăsa copiilor noști un loc mai bun și mai curat.“, ne-a spus Lucian Mija, administratorul Făgărașului.
Primăria Municipiului Făgăraș se alătură comunității din întreaga lume, care va stinge luminile timp de o oră, transmițând astfel un mesaj global despre nevoia de a fi responsabili față de mediul înconjurător și de a ne implica în construirea unui viitor durabil.
În fiecare an, în ultima zi de sâmbătă din martie, peste 7.000 de orașe din peste 180 de țări sting lumina pentru a trimite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de acțiune pentru rezolvarea problemelor de mediu, cum ar fi schimbările climatice.
Iată câteva idei simple pe care le puteți pune în practică în fiecare zi pentru ca impactul dvs. să fie mai mic asupra naturii, să reduceți costurile și să dați un exemplu de responsabilitate:
- Mâncați sustenabil! Producția de alimente este cea mai mare amenințare la adresa naturii, în prezent. Ea a provocat 75% din despăduriri și cel puțin 24% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, în special din cauza animalelor.
- Mai puțină risipă alimentară! O idee de reflecție: aruncăm 1/3 din toată mâncarea pe care o cumpărăm. Având în vedere impactul pe care producția de alimente îl are asupra naturii și faptul că peste 800 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de foame în fiecare zi, nu ne putem permite o astfel de risipă.
- Călătoriți în mod responsabil! Transportul reprezintă aproximativ un sfert din emisiile de CO2 la nivel mondial. Schimbările climatice nu vor dispărea nicăieri dacă nu schimbăm modul în care ne deplasăm.
- Eliminați plasticul! Peste 8 milioane de tone de plastic ne poluează apele în fiecare an, iar dacă tendințele actuale continuă, oceanele noastre ar putea conține mai mult plastic decât pește până în 2050. De fapt, studiile sugerează că oamenii ar putea deja să ingereze, fără să știe, aproximativ 5 grame de micro plastic în fiecare săptămână – echivalentul greutății unei cărți de credit.
- Economisiți apa! Din toată apa de pe Pământ, doar 2,5% este apă dulce – și de această rezervă limitată depind agricultura, industria și toți cei opt miliarde de locuitori ai planetei. Aproape jumătate din populația lumii se va confrunta cu o penurie severă de apă până în 2030, dacă nu se iau măsuri urgente.
- Fiți eficient(ă) din punct de vedere energetic! Cei mai mulți dintre noi, în special în țările dezvoltate, considerăm că energia este de la sine înțeleasă și nu observăm cât de multă consumăm acasă. În Europa, o treime din emisiile de gaze cu efect de seră provin numai din consumul de energie în gospodării.
- Protejați natura! În timp ce natura și activitățile în aer liber ne oferă o evadare sănătoasă, nu trebuie să uităm că acestea găzduiesc nenumărate specii de plante și animale.
- Fiți un consumator (o consumatoare) conștient(ă)! Cu fiecare cumpărătură pe care o faceți, aveți puterea incredibilă fie de a cere și de a sprijini o schimbare pozitivă, fie de a continua să finanțați produse și practici ne sustenabile – așa că alegeți cu înțelepciune.
- Dați un exemplu! Vocea dvs. este unul dintre cele mai puternice instrumente pe care le aveți, așa că folosiți-o!
- Rămâneți informat(ă)! Problemele cu care ne confruntăm se schimbă în mod constant – dar și cele mai recente descoperiri și inovații pentru a le depăși. Prin urmare, a rămâne informat(ă) este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a vă angaja în favoarea unei schimbări pozitive.