Voila. În așteptarea gazului metan

Deși încă din primii ani de după Revoluție, în comuna Voila s-a introdus rețeaua pentru gaz, lucrările au fost abandonate și nici până în momentul de față satele comunei, cu excepția Voivodeniului, nu au gaz metan. În urmă cu trei ani, au demarat lucrări de revizie și reparare a acestei instalații îngropată în urmă cu 25 de ani, în speranța că  oamenii vor putea beneficia în sfârșit de această utilitate. Însă, lucrurile nu au decurs conform planurile și la mai bine de trei ani distanță, pe instalații încă nu este gaz metan. Totuși, autoritățile locale speră ca după toate lucrările și remedierile făcute pe parcursul acestor ani, în trei sate ale comunei să fie introdus gazul metan.

„De curând am trimis o adresă către Armax, pentru a putea preda către Transgaz stațiile. Această firmă urmează să ne expertizeze toate cele trei stații, pentru că s-a tot lungit realizarea acestor lucrări și va trebui să le finalizăm ca să putem să dăm drumul gazului pe cele trei sate, acolo unde am terminat lucrările. Este vorba de Ludișor, Dridif și Sâmbăta de Jos. Dacă această firmă, care trebuie să facă expertiza stațiilor, vine în 2 săptămâni,  apoi ni le transmit repede, le înaintăm la Transgaz pentru un punct de vedere, pentru a putea preda SRMP-urile. Acum, am făcut tot ce ne-au  cerut: am tras curent, am intabulat pe noi, am micșorat curtea, pentru că așa ne-au cerut. După finalizarea expertizei se formează comisie pentru a le putea prelua“, ne-a spus Gheorghe Osalciuc, primarul com. Voila.

Primarul comunei recunoaște că nu se aștepta să dureze atât de mult până când instalațiile de gaz să fie funcționale.

„Greu a fost pentru că noi avem două elemente: o dată Transgazul și o dată Distrigaz. Instalațiile  de alimentare în toate satele s-au făcut treptat, cu bani de la bugetul local și a durat și am ajuns în punctul în care Ludișorul este ridicat deja în GIS și urmează celelalte două sate, dar s-au oprit pentru a vedea punctul de vedere al Transgaz. Au fost doi ani de corespondență, de remedieri, dar acum sperăm că după aceste expertize și după preluarea stațiilor de către Transgaz, să putem cere la ANRE să ne dea cota de gaz“, a mai spus primarul comunei Voila.

La Voila și Cincșor au fost depuse proiecte pentru obținerea de fonduri prin programul național „Anghel Saligny“, pentru introducerea gazului metan. Însă, deocamdată nu a fost afișată lista cu proiectele câștigătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.