Ateliere dedicate transformării a patru spații din Făgăraș

Locuitorii din Făgăraș și împrejurimi sunt invitați să participe, în perioada 3-4 mai și 10-11 mai, la o serie de ateliere prin care să-și imagineze cum ar putea fi activate și transformate 4 spații din oraș, care acum sunt prea puțin folosite.

Prin aceste ateliere, locuitorii explorează cum aceste spații ar putea deveni mai atractive și utile comunității și vor propune activități pentru ele care ar transforma Făgărașul într-un oraș mai prietenos.

Atelierele sunt organizate de Asociația Make Better, în parteneriat cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului și organizația norvegiană OPEN Transformation.

În ultima jumătate de an, printr-o serie de workshop-uri de urbanism, tinerii din Făgăraș au bătut la pas orașul și au încercat să pună pe hartă acele spații prea puțin valorificate, dar pe care aceștia le văd transformate în locuri creative și utile comunității. Au mers în spații care au o semnificație specială pentru ei sau pe lângă care doar au trecut curioși, au intrat în clădiri istorice care stau închise de ani buni și au vizitat spații comune care, deși aparent par banale, au un potențial de reconversie uriaș.

Inițiativa face parte din proiectul „Făgăraș Însuflețit. Aproprierea civică a spațiilor abandonate în orașe în declin”, prin care tinerii își propun să genereze idei de revitalizare pentru 4 dintre aceste spații și care, prin activarea lor, pot schimba în bine viața orașului.

Cum ar putea fi ele activate și reconvertite pe termen lung? Ce activități își doresc tinerii să vadă în astfel de spații? Cum ar putea să fie organizate chiar de localnici? Vino, în perioada 3-4 mai și 10-11 mai, de la 15.00, la o serie de workshop-uri (sau „ateliere de idei”), în care să-ți imaginezi ce ți-ai dori să se întâmple în aceste spații și cum te poți implica în transformarea și activarea lor.

Înscrieri aici: https://forms.gle/mUaegZKgxmPBqKVi9

Cele 4 spații pentru care locuitorii din Făgăraș își vor imagina un viitor mai bun:

  • Sinagoga. Sinagoga din Făgăraș a rămas o clădire nefolosită din anul 1987, în urma reducerii numărului evreilor din comunitate. Clădirea din centrul orașului și-a păstrat aproape intactă arhitectura, iar curtea generoasă și verde are o atmosferă plăcută. Cum ar putea deveni sinagoga principalul spațiu cultural-artistic cu evenimente pentru comunitate?
  • Home in Făgăraș. În 2017, împreună cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului și Fundația Mihai și Maria Frățilă, am transformat șura unei gospodării într-un loc care a găzduit ateliere pentru comunitate, proiecții de film și spectacole de teatru, evenimente și sesiuni de lucru împreună și imaginat un oraș mai viu. Ce fel de activități și-ar dori tinerii într-un viitor hub creativ și comunitar?
  • Malul Oltului. Cum poate fi activată zona din jurul râului care traversează orașul astfel încât oamenii să se poată bucura de apa, fauna și flora și de comunitatea din jurul lui?
  • „Piatra”. E locul unde își dau întâlnire cei mulți tineri din oraș – o simplă bordură pe un trotuar din centrul orașului. Ce semnificație are pentru ei și cum își imaginează acest spațiu astfel încât să fie și mai pe placul lor?

Fiecare spațiu va avea câte un atelier dedicat. Atelierele se vor desfășura în perioada 3-4 mai și 10-11 mai, de la 15.00, astfel:

  • 3 mai @ Home in Făgăraș
  • 4 mai @ Sinagogă
  • 10 mai @ Malul Oltului
  • 11 mai @ Piatra

Seria de ateliere face parte din proiectul „Făgăraș Însuflețit. Aproprierea civică a spațiilor abandonate în orașe în declin”, care a debutat cu cartarea unor spații din oraș care au potențial de reconversie. Pentru revitalizarea lor, organizațiile implicate au pornit de la nevoile tinerilor, iar scopul final constă în mobilizarea comunității să intervină asupra lor și să dezvolte instrumente de co-guvernanță a acestora pe termen lung.

Proiectul este derulat de Asociația Make Better, în parteneriat cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului și organizația OPEN Transformation, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Toate noutățile și rezultatele proiectului sunt comunicate pe platforma www.incredereinfagaras.ro.

Persoane de contact: Manuela Negrila tel. +40 724 586 482;

Ana Maria Elian tel. +40 720 671 080

 

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Misiunea Asociației Make Better este de a promova și consolida dezvoltarea locală durabilă prin revitalizarea comunităților, procese de regenerare urbană și îmbunătățirea calității vieții. Mai multe detalii, pe site-ul www.mkbt.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *