Apelul făcut de primar către cei care locuiesc în comuna Beclean, dar au buletin de Făgăraș
Locuiesc în comuna Beclean, dar au buletin de Făgăraș. Este vorba de o bună parte din locuitorii satelor comunei Beclean. În curând va începe recensământul populației iar faptul că această comună numără în prezent puțin peste 1800 de locuitori va împiedica autoritatea locală să obțină fonduri pentru diverse proiecte.
Comuna Beclean, potrivit ultimului recensământ din 2011, numără 1827 de locuitori, locuitori care au actul de identitate în comuna aceasta. Potrivit primarului Claudiu Motrescu, sunt însă mulți cetățeni care deși locuiesc în comuna Beclean au actul de identitate pe Făgăraș. Problema principală este că multe din fonduri pot fi obținute doar dacă comuna are peste 2000 de locuitori. În acest sens, pentru că urmează recensământul populației, primarul comunei Beclean face un apel către toți locuitorii comunei, care se regăsesc în această situație, să-și refacă actul de identitate cu adresa unde locuiesc. Atenție însă! Viza de flotant nu este luată în considerare.
„Urmează recensământul populației și deja a început o parte din procedură. Undeva, prin luna aprilie, recenzorii vor merge în teren și va număra populația. Eu îmi doresc cel mai tare și cu siguranță, toți cetățenii își doresc, să avem apă-canal, asfalt, să avem niște lucruri de minimă decență și acesta este rolul meu și al echipei din Primărie. Însă să nu uităm faptul că dacă nu vom trece de 2000 de locuitori pe comuna Beclean, număr pe care nu îl avem astăzi și fac un apel foarte serios către oameni, pentru că am constat de-a lungul anilor că mulți au domiciliul pe Făgăraș, deși locuiesc în comuna Beclean. Eu m-am lovit de acest aspect încă din 2017, când am mers la București și am solicitat finanțare pentru canalizarea de la Beclean. Mi s-a spus clar că dacă nu avem 2000 de locuitori nu primim, pentru că e altă strategie pentru comunele cu mai puțini locuitori. E un lucru extrem de important și îi rog pe sătenii din comuna Beclean să se gândească foarte bine, pentru că suntem în acest stadiu. După strategia care este gândită de mai mulți ani și care urmează, din punctul meu de vedere, să fie implementată, e posibil să fim și desființați ca și comună. Cele mici, probabil că vor dispărea iar alocările bugetare vor fi în funcție de numărul de oameni“, ne-a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.
Amintim că, de la 1 februarie 2022, a debutat recensământul populației și locuințelor, prin desfășurarea primei etape, cea de preluare a datelor din surse administrative și de creare și populare a bazei de date a recensământului cu acest prim set de date.