„De ce ne critică ziarele că reciclăm?” – reacția asociației Zero Waste Romania
„Proiectul Făgărașul reciclează este unul pilot, implementat cu sprijinul Asociației Zero Waste, pentru sortarea unui nou tip de deșeu, cel biodegradabil, pe lângă cel rezidual și reciclabilele cu care ne-am obișnuit deja: hârtie/carton, plastic/metal, sticlă. Are, implicit, rolul de a crește rata de reciclare.
Administrația locală nu a inventat nimic, doar respectă legile privind colectarea separată, care sunt obligatorii de la 1 iulie 2019, respectiv 1 ianuarie 2021. S-a apelat la amplasarea acelor stative, pentru că trebuie să implementăm acest sistem indiferent de bugetul de care dispunem. Nu putem compara Făgărașul cu Brașovul, Clujul sau Bucureștiul, care își permit să plătească 30-40 de mii de euro pentru un singur container modern. Sunt o multitudine de lucrări de modernizare a celorlalte infrastructuri din oraș, iar proiectele au nevoie de cofinanțare.
Pentru sisteme moderne de colectare separată a deșeurilor urmează să accesăm bani de la Administrația Fondului pentru Mediu. Primăria Făgăraș este pregătită să facă acest lucru, dar așteptăm să se deschidă liniile de finanțare. Până atunci, trebuie să ne autoeducăm. Avem și platforme îngropate, încă din 2019, dar deșeurile se aruncă în amestec.
Este firesc să apară și reacții negative, pentru că este ceva nou și imaginea sacilor pe stative are un impact puternic. Însă cele mai multe reacții sunt pozitive. Spre exemplu, locuitorii sunt bucuroși că acum cartierul este mai curat. Și, pentru că nu mai sunt containerele, a dispărut și mirosul pestilențial. Au existat și temeri că animalele își vor face simțită prezența în acea zonă, însă nu a existat nici măcar un incident până acum, pentru că operatorul respectă programul de ridicare“, spune Liviu Ardelean, consilier al primarului Gheorghe Sucaciu.
„Făgărașul reciclează” este un proiect pilot prin care administrația locală dorește eliminarea taxei speciale de salubritate și introducerea costului pe cantitatea de deșeuri generată de fiecare cetățean. În zona Câmpului, colectarea deșeurilor pe 5 fracții, potrivit noului regulament, a debutat în urmă cu trei săptămâni.
GHID – FĂGĂRAȘUL RECICLEAZĂ
BIODEGRADABILE – Se colectează în sacul crem și găleata aerată, apoi sacul se mută în găleata mare cu închidere etanș și se scoate pe stativ. ATENȚIE! Dacă locuiești la casă, din deșeuri biodegradabile poți obține în propria gospodărie compost, adică îngrășământ pentru plantele din jurul casei și pentru pământul din grădină!
Exemple:
DA: resturi de fructe şi de legume proaspete sau gătite, resturi de pâine şi cereale, zaţ de cafea/resturi de ceai (inclusiv pliculețe), coji de ouă, coji de nucă, cenuşă de la sobe (când se arde numai lemn), rumeguş, fân şi paie, resturi vegetale din curte (frunze, crengi şi nuiele mărunţite, flori), plante de casă, bucăţi de lemn mărunţit, ziare și carton mărunţite – umede şi murdare, șervețele de hârtie.
NU: resturi de carne şi peşte, gătite sau proaspete, resturi de produse lactate (lapte, smântână, brânză, iaurt, unt, frişcă), ouă întregi, grăsimi animale şi uleiuri vegetale, excremente ale animalelor de companie, cenuşă de la sobe (dacă se ard şi cărbuni), resturi vegetale din curte tratate cu pesticide, lemn tratat sau vopsit.
DEȘEURI REZIDUALE/AMESTECATE, adică toate care nu pot fi reciclate. Se colectează în sacul crem
Exemple:
DA: resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), scutece, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, cenușa de la sobe (dacă în afară de lemn se ard și cărbuni), resturi vegetale din curte (dacă sunt tratate cu pesticid), lemn tratat sau vopsit ș.a.
NU: deșeuri textile, încălțăminte, pământ, nisip, pietriș, deșeuri de echipamente electrice și electronice și de baterii, acumulatori, componente ale autovehiculelor (piese din dezmembrări), anvelope, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri voluminoase (mobilier, covoare, saltele etc.)
PLASTIC/METAL
Se colectează în sacul galben. Recipientele din plastic (PET-urile) se clătesc cu apă rece. Se scoate dopul și se presează recipientul, pentru a economisi spațiu. Ambalajele care nu pot fi curățate se colectează la deșeurile reziduale, adică în sacul alb!
Exemple:
DA: cutiile de lapte și suc, bidoane și cutii din plastic, pungi din plastic, ambalaje de protecție din plastic, jucării de plastic, cutii de conserve etc.
NU: polistiren din construcții, cutii/bidoane cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeuri medicale (cum sunt seringile folosite) etc.
ATENȚIE!
Mai sus nu este o eroare de redactare! Cutiile de lapte și suc se aruncă la PLASTIC/METAL. Deși le percepem fiind din carton, acestea conțin plastic. Nu uitați că un articol murdar poate contamina un camion întreg, așadar asigurați-vă că este gol, curat și uscat.
HÂRTIE/CARTON – Se colectează în sacul albastru, CURATE ȘI USCATE, iar prin ÎMPĂTURIRE economisiți spațiu!
Exemple:
DA: reviste, ziare, maculatură, plicuri, cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza etc.
NU: hârtie și carton ce conțin reziduuri de mâncare, șervețele și prosoape din hârtie folosite, hârtie de ambalat lucioasă, hârtie igienică.
ATENȚIE! Nu uitați că un articol murdar poate contamina un camion întreg, așadar asigurați-vă că este curat și uscat. Odată ce cartonul sau hârtia intră în contact cu alimente sau lichide, acestea nu mai pot fi reciclate și nu se mai pot fi depuse în sacul albastru!
STICLĂ – Se colectează în sacul verde. Ambalajele din sticlă se clătesc înainte de a fi aruncate!
Exemple:
DA: borcane (fără capac), sticle de alcool/suc, damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice etc.
NU: oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică, cristal/vase rezistente la căldură etc.
ATENȚIE! Nu uitați că un articol murdar poate contamina un camion întreg, așadar asigurați-vă că este gol, curat și uscat. Nu lăsați niciodată mai mult de o linguriță de lichid să rămână într-un recipient!
Arunci deșeul rezidual mai mult de 3 ori pe săptămână? Ai cantități mari de reciclabile –carton, sticlă sau plastic? Te așteptăm la centrul de precolectare (centrala termică din cartier), de luni până vineri între 10.00-18.00 și sâmbătă între 10.00-14.00.
CATEGORII SPECIALE DE DEȘEURI
DEȘEURILE VEGETALE se colectează cu titlu gratuit, în cadrul campaniilor de primăvară și toamnă. Acestea se depozitează pe spațiul verde, în zonă cu acces auto. În restul anului, ridicarea deșeurilor vegetale se face de către operatorul de salubritate, contra cost, în baza unei solicitări.
DEȘEURILE VOLUMINOASE și CONSTRUCȚII – echipamente electrice și electronice, mobilier, covoare, saltele, vas de WC, moloz, beton, cărămizi, țigle etc.
Colectarea acestora se face cu titlu gratuit, în limita a 3 mc/lună, dacă sunt trasnportate la sediul SALCO SERV din strada Negoiu nr. 147. Ridicarea de la domiciliu, fără limită, este necesară solicitarea SALCO SERV, prin apel la numărul de telefon 0758 232 222, și se face contra cost.
DEȘEURI TEXTILE – Îmbrăcămintea și încălțămintea uzată pot fi depuse în containerele destinate acestora, amplasate în cartiere.
Nu inteleg de ce „se ataca” atat primarul orasului cat si Zero Waste România pentru articolele aparute in presa.Nimeni nu contesta utilitatea colactarii selective a deseurilor ci MODUL in care pe str. Campului s-a implementat acest pilot. Cui ii place cand deschide geamul sa aiba acea priveliste cu stativele pentru saculeti si galeti. Daca Primaria nu a avut bani pentru containere moderne adecvate acestei colectari selective nu trebuia sa abordeze modul acesta.Intai facea rost de fonduri, in treacat fie spus pentru tot felul de manifestari si sarbatoriri, fara prea mare impact la public si importanta. se gasesc bani dar pentru o actiune serioasa si benefica nu.Cum s-ar spune au pus caruta inaintea cailor…Total neeficient.Daca exista containere speciale, pe categorii, sunt convinsa ca fagarasenii vor respecta aceasta colectare selectiva si se vor acomoda foarte repede cu speranta ca pretul exagerat de 16 lei va scadea. Dl, primar insinua, cand a inceput acest pilot, ca fagarasenii nu sunt capabili de o colectare selectiva si ca trebuie obisnuiti cu asta prin proiectul pilot.Deci nu COLECTAREA SELECTIVA nemultumeste ci MODUL ei de implementare.