„Atenție! Ne mănâncă urșii!“ – mesajul făgărășenilor pentru ministrul Mediului

Mai mulți reprezentanți ai Asociației Oierilor de Munte, ai crescătorilor de bovine și ai apicultorilor, ai asociațiilor cinegetice, alături de primari din județele Buzău, Argeș, Brașov, Harghita și Covasna s-au întâlnit, marți, cu Tanczos Barna, ministrul Mediului și i-au înmânat o petiție prin care semnalează situația din județele afectate de atacurile de urs. Printre aceștia s-au numărat și locuitori ai Țării Făgărașului, însoțiți de primari, dar și de deputatul Dumitru Flucuș.

„Am avut o discuție constructivă. Au venit să-și prezinte punctul de vedere. Au vorbit despre frică, despre presiunea la care sunt supuși, despre problemele care sunt generate în comunități de prezența urșilor, de riscul generalizării soluțiilor locale, nelegale, care sunt, din păcate, câteodată, alese de oameni pentru a-și apăra viața, pentru a-și apăra gospodăria sau copiii și așa mai departe”, a spus ministrul Mediului.

De asemenea, aproape 100 de persoane au manifestat, marţi, în fața Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru a conștientiza problemele cauzate de urși în zonele rurale și nu numai. La manifestație au luat parte și locuitori ai Țării Făgărașului, din comunele Hârseni, Șoarș, însoțiți de primari.

protest urs2„Suntem terorizați aproape în fiecare zi. Cele mai mult atacuri din comuna noastră sunt înregistrate în Copăcel, Mărgineni și Sebeș. Numai în ultima lună, tot la două zile au fost înregistrate atacuri ale ursului la stâne, în gospodăriile oamenilor. Am fost și noi la discuțiile cu domnul ministru, fiecare a prezentat realitatea din teren, pentru că din minister nu se prea știe, ei văd doar dosarele pentru pagube, dar de exemplu la Sebeș au fost omorâte 150 de găini iar acelea nu se despăgubesc. Nu mai vorbesc de pagube precum garduri, grajduri. Cel mai grav este teroarea în care stau oamenii, le este frică și ziua să mai iasă pe câmp, la culturi. Nu mai vorbesc de noaptea când animalul umblă prin curțile oamenilor. E o situație gravă și așteptăm să se găsească soluții“, ne-a declarat Daniel Dâmboiu, primarul comunei Hârseni.

Manifestanţii au purtat pancarte pe care scria „Viaţă om sau urs. Decideţi”, „Atenție ne mănâncă urșii!“„Pentru noi viaţa oamenilor este pe primul loc. Guvernul?”, „Prioritate vieţile oamenilor”.

La întâlnirea de la București, „Barna Tánczos a subliniat că „este nevoie clar de măsuri pe termen mediu și lung, este nevoie de măsuri și pe termen scurt, pentru a interveni în apărarea vieții umane. Problematica este complexă, este generată de modul în care a fost abordată problema în ultimii ani”, se arată într-o postare de pe Facebook.

protest urs1Ministrul a spus că vor exista în continuare consultări cu reprezentanții fermierilor, ai autorităților locale și cu cetățenii din zonele respective pentru a găsi soluțiile pe termen mediu și lung.

„Vom prezenta această propunere a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru intervenția rapidă în cazurile de forță majoră, acolo unde viața umană trebuie protejată, și vom merge mai departe spre un plan de management pe un termen mediu și lung, care să gestioneze aceste probleme și să aducă soluția pe termen lung”, a adăugat Barna Tánczos.

foto: facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.