Vrei să-ți faci copilul să iubească lectura? 5 SFATURI de care toți părinții DIN FĂGĂRAȘ TREBUIE SĂ ȚINĂ CONT

Unii copii consideră că lectura este plictisitoare, alții spun că există lucruri mai importante de făcut. Dar ceea ce mulți nu știu este că cititul ajută la dezvoltarea creierului, stimulează creativitatea și dezvoltă competențele lingvistice. Acestea sunt doar câteva beneficii pe care le oferă cititul, dar există și alte aspecte legate de lectură care sunt importante de ținut minte. 

Pe de altă parte, cărțile pot fi un alt mod prin care te poți conecta cu micuțul tău si poti îmbunătăți comunicarea dintre voi. Lectura oferă șansa de a discuta subiectele cărții și de a vizualiza personajele. Dar cum poți face ca micuțul tău să iubească cititul? Iată cinci sfaturi practice de care să ții cont. 

5 modalități prin care copilul tău va ajunge să iubească lectura

  • Fii un exemplu pentru el

Copiii la vârste fragede caută un model de urmat. Un exemplu ar trebui să fie părinții, pentru că ei joacă un rol important în creșterea micuților. Încearcă să citești în preajma copilului zilnic câte puțin.

De asemenea, îi poți sugera copilului tău să citiți împreună și apoi să discutați povestea cărții. Prin această metodă el va învăța să comunice cu tine și să își dezvolte imaginația propunând un alt fir al poveștii. 

  • Propune-i o lectură zilnică

Propune-i micuțului ca ora de lectură să fie o rutină zilnică. Indiferent de momentul zilei, este important să faci un obicei de a le citi copilului tău. Unii părinți citesc în fiecare seară, la culcare, alţii dimineaţa la micul dejun. Nu contează când se desfășoară lectura zilnică, este important să aloci măcar jumătate de oră pentru această activitate. 

  • Organizează vizite la bibliotecă

Vizitează regulat biblioteca cu micuțul tău. De asemenea, citește-i în bibliotecă, răsfoiește cărțile care îi plac și duceți una sau două acasă. 

Dacă nu știi ce cărți să ar fi potrivit pentru cel mic, cere ajutor de la bibliotecă. Bibliotecarii sunt de obicei conștienți de exact ce grupă de vârstă le place cel mai mult, dar și alți părinți pot oferi idei bune. 

  •  Adaptează cărțile cu vârsta copilului

Trebuie să alegi o carte în funcție de vârsta micuțului. Dacă ai un bebeluș, atunci îi poți lua o carte cât mai colorată, cu multe desene.

Copiii între 2 și 3 ani iubesc cărțile cu personaje care fac lucruri obișnuite sau cărțile cu animale. De asemenea, copiii mai mărișori se bucură de cărți cu conținut scris în rime. Puteți alege din gama de cărți de poezii pentru cei mici de la Bookzone.ro. Repetarea silabelor și a cuvintelor simple sub formă de cântec sunt o modalitate bună să învețe să rostească mai bine cuvintele.

  • Nu-l obliga

Nu îți forța copilul să citească. Dacă iubește cărțile, va începe să citească singur atunci când a dobândit abilitățile de bază de care are nevoie. Scopul final este ca micuțul să iubească lectura cu adevărat. Dacă îl forțezi să citească, ai putea avea cu ușurință efectul opus și să ajungă să urască lectura. 

Cititul nu trebuie să fie perceput ca pe un lucru obligatoriu care se desfășoară în condiții de stres. Cu această cale nu vei ajuta copilul să iubească lectura. Încearcă în așa fel încât cărțile să fie un mod de relaxare și atunci cel mic le va percepe ca pe ceva pozitiv. 

Sursă foto: Freepik.com

(Articol de la partener)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *