Primarul Făgărașului înlocuit de primarul Râșnovului la șefia ADI ISO MEDIU
După un mandat început în anul 2017, primarul Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu a pierdut funcția de preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu, structură asociativă din care fac parte toate primăriile din Brașov şi care se ocupă de gestionarea deşeurilor în județ. Schimbarea lui Sucaciu s-a produs ieri, în cadrul Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ISO MEDIU. În locul lui a fost ales primarul din Râșnov, Liviu Butnariu. Tot în cadrul acestei întâlniri a fost schimbat și Consiliul Director al asociației. Din Țara Făgărașului doar Florin Ioani, primarul din Viștea mai face parte.
Asociația a fost constituită în scopul reglementării, înființării, organizării, finanțării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de salubrizare pe raza de competentă a unităților administrativ-teritoriale, precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiții publice de interes zonal sau regional destinate înființării, modernizării şi/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilități publice aferente Serviciului pe baza strategiei de dezvoltare a Serviciului, în conformitate cu prevederile legislației europene și naționale.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară în domeniul salubrizării localităților din Județul Brașov este formată din 59 de membri, respectiv din toate UAT-urile de pe raza județului Brașov, inclusiv Consiliul Județean Brașov.
Cel mai mare proiect al județului realizat prin Consiliul Județean Brașov este cel privind managementul deșeurilor, un proiect prin care se dorește accesarea a 120 de milioane de euro pentru realizarea infrastructurii necesare în tot județul.
Discuţii interminabile pe tema depozitului de deşeuri
Așadar, ieri, la Casa Municipală de Cultură a avut loc Adunarea Generală a Asociației la care au luat parte reprezentanții a 58 de UAT-uri din județ, inclusiv ai Consiliului Județean Brașov. Mai bine de 5 ore s-au purtat discuții pe marginea proiectelor de pe ordinea de zi, referitoare la activitatea asociației. În plus, reprezentanții Consiliului Județean Brașov, prin vicepreședinții Szenner Zoltan și Șerban Todorică, dar și Imelda Tóásó, directorul executiv al Direcţiei Management Proiecte din cadrul CJ Braşov, au prezentat Raportul de progres privind stadiul proiectului SMID şi cel al realizării Planului Judeţean de Gestionare a Deşeurilor în Judeţul Braşov – documentul strategic pe baza căruia sunt elaborate documentele-anexe cererii de finanțare pentru SMID.
În lipsa acestui SMID, unităților administrativ teritoriale le este imposibil să atingă țintele de reciclare, valorificare și deviere de la depozitare a deșeurilor, conform standardelor europene în vigoare asumate de România încă din 2007, la momentul semnării Tratatului de Aderare la Uniune.
Tot în şedinţei de ieri, a fost supus aprobării şi un acord de principiu privind includerea depozitului deşeuri Fin-Eco în Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor (SMID), document solicitat în urmă cu mai mult timp de Consiliul Judeţean Braşov. Votul a fost acordat numai după lungi discuţii.
Printre altele, primarul Braşovului, Allen Coliban, a declarat că depozitul de lângă Braşov este unul cu probleme. „Pe termen mediu sau lung va trebui să facem un nou depozit. Fin-Eco e o soluţie temporară, dar trebuie să ne pregătim de acum pentru un nou depozit. Actualul depozit este la 600 de metri de blocurile ceferiştilor şi încalcă legislaţia în vigoare, care prevede o distanţă de minim 1.000 m. De asemenea, a ridicat probleme legate de mediu, de mirosuri. Auditul pe gradul de încărcare nu a fost făcut. Ni se spune de 31 % (procent valabil în anul 2019 – n.r.), dar tocmai ne pregătim să operăm celula 4. Nu ştim nimic referitor la cantităţile depuse versus cantităţile planificate şi aprobate prin autorizaţie. Cred că un audit pe operarea actuală este binevenit. Propunerea mea este ca această soluţie (includerea depozitului în SMID – n.r.) să fie una temporară, până la construirea unui depozit public. Reformularea aceasta nu cred că afectează demersul de obţinere a fondurilor europene”, a declarat Coliban.
Pe de altă parte, primarul Braşovului a declarat că îl va chema la Braşov pe ministrul Mediului, Tanczos Barna. „I-am ridicat ministrului problema acelui ordin care prevede că poate începe construirea unui nou depozit abia în momentul în care la cel actual se atinge un grad de umplere de 75%. El mi-a spus că putem începe să pregătim documentaţia. De asemenea, mi-a spus că putem chiar şi să discutăm şi să vedem excepţia, pentru că în cazul de faţă, dacă este un depozit cu nişte probleme deja documentate, se poate discuta de o excepţie. Sunt lucruri care ţin de ordine de ministru şi de hotărâri de Guvern”, a mai spus Coliban.
La finalul ședinței- alegerea președintelui și a Consiliului Director
Primul candidat anunțat la această funcție a fost primarul Gheorghe Sucaciu, care a condus această asociație din 2017 și care a declarat în fața celor prezenți că „la un moment dat, am vrut să îmi dau demisia din funcţia de preşedinte al ADI ISO Mediu, însă am considerat că este mai bine să solicit un vot de încredere“.
În timpul şedinţei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Şerban Todorică, împuternicit să reprezinte administraţia judeţeană la eveniment, a venit cu o altă propunere pentru funcţia de preşedinte al ADI ISO Mediu: Liviu Butnariu , primarul Râşnovului, care a lipsit de la această adunare, fiind plecat în concediu, potrivit lui Șerban Todorică.
Ambele propuneri au fost supuse votului, iar câştigător a fost desemnat Liviu Butnariu cu 32 de voturi, faţă de 18 câte a obţinut Gheorghe Sucaciu.
La final nu au lipsit acuzațiile politice atât din partea primarului Gheorghe Sucaciu, cât și din partea lui Șerban Todorică, vicepreședintele CJ Brașov. Gheorghe Sucaciu spune că a fost un vot politic, în urma unor contradicții cu reprezentanții Consiliului Județean, cu privire la unele aspecte din SMID.
„Astăzi am avut Adunarea Generală ADI ISO Mediu, e asociația care se ocupă de managementul deșeurilor în județul Brașov. Astăzi s-a și lămurit faptul cine trebuie să facă acel proiect despre care tot vorbește, acel SMID, de 100 de milioane de euro. A venit Consiliul Județean Brașov a și prezentat acel proiect. deci s-a stabilit clar cine avea în sarcină și are în sarcină să facă acel proiect. Noi, ca și asociație, suntem cei care vom aproba toată infrastructura pe care ne-o prezintă Consiliul Județean iar în ultima perioadă între președinte, cât am fost eu președinte, și Consiliul Județean au apărut niște contradicții vizavi de includerea gropii de gunoi privată în proiectul acesta. Le-am spus că în momentul de față ei de fapt construiesc o condiție artificială pentru a lua fonduri europene. Trebuie făcut un audit al acelei firme, pentru a o include în proiect și așa cum a și declarat domnul vicepreședinte al Consiliului Județean, Todorică presei, „astăzi am venit aici să schimbăm conducerea“, pentru că nu am fost de acord cu ei. Mașina de vot a Consiliului Județean – am primit un mesaj de la un jurnalist din Brașov și mi-a plăcut acel mesaj- a funcționat așa cum trebuie. Deputatul Flucuș și consilieri județeni i-au ținut pe toți primarii PNL din scurt, să voteze în anumit fel și votul a fost majoritate pentru primarul din Râșnov. În toată această perioadă împreună cu Consiliul Director, noi ne-am făcut treaba, am și prezentat raportul de specialitate, am făcut și descărcarea de gestiune a Consiliului Director și președinte și nu fac decât să le urez succes noului președinte și noului Consiliu Director. Ceea ce ne dorim cu toții și îmi doresc și eu ca acest proiect să fie realizat, aceste fonduri să fie atrase de Consiliul Județean, fiind cel mai important proiect din județul Brașov, ca noi primarii care ne ocupăm de deșeurilor de pe unitatea administrativă pe care o conducem să avem infrastructura necesară pentru a le gestiona așa cum trebuie, cu un serviciu corespunzător, cu un preț corespunzător, adică un preț suportabil pentru cetățean“, a declarat la finalul ședinței Gheorghe Sucaciu.
În plus, Gheorghe Sucaciu spune că s-a opus realizării unei stații de transfer sau de sortare în zona târgului de animale de pe Șoseaua Hurezului.
„Am mai avut o contradicție cu privire la locația care trebuie pusă la dispoziție, pentru a face infrastructura din acest proiect în zona Făgărașului și zona Victoria. Acea locație de la Făgăraș, în perioada 2010-2014 a fost dată în administrare Consiliului Județean pentru a fi pusă la dispoziție pentru proiectul care s-ar fi depus la finanțare în exercițiul trecut și a rămas dat în administrarea Consiliului Județean. Acea locație este undeva lângă târgul de animale. Eu le-am explicat că în zona respectivă avem proiecte europene și investiții de modernizare a infrastructurii și locația respectivă nu va putea fi folosită pentru structura de management a deșeurilor- o stație de transfer sau o stație de sortare și un TMB de neutralizare a gunoiului din toată Țara Făgărașului, pentru că într-o perioadă de 10 ani de zile s-a modificat viziunea și am accesat fonduri europene, pentru a moderniza acea zonă. L-am indicat ca zonă unde să pună infrastructura, în interiorul incintei Combinatului, să nu stricăm o zonă care poate fi folosită în alt scop. Sper ca pe viitor să țină cont de acest lucru și să se gândească să facă acel studiu de mediu în incinta combinatului și să achiziționeze de la administratorul judiciar terenul de care au nevoie. Altfel, nouă făgărășenilor o să ne creeze un disconfort aducând tot gunoiul din Țara Făgărașului în locația pe care ei o au în administrare, dată pe vremea fostului primar Sorin Mănduc“, a mai spus Gheorghe Sucaciu.
Pe de altă parte, reprezentantul Consiliului Județean Brașov, spune că votul a fost unul democratic, a fost voința membrilor asociației de a alege un alt președinte, chiar dacă nu sunt acuzații împotriva fostului președinte.
„În ceea ce privește votul de astăzi, dorința a fost de a schimba la nivel de vârf, adică, președintele ISO Mediu. Nu putem formula acuzații împotriva fostului președinte, primarul Sucaciu, este un bun coleg, eu am o relație de amiciție cu el, aș putea spune chiar de prietenie. În schimb, acest proiect este unul mare, unul serios care necesită o anumită abordare. Abordarea ar fi să înțelegi contextul, contextul care să nu deformeze realitatea, lucru pe care a încercat să-l facă astăzi, să nu filmezi omul când votează, lucru care nu e corect, să nu încerci să-l intimidezi, să nu încerci să forțezi. Democrația e pe un vot curat și corect. Ce îmi spune mie acest lucru: că la un moment dat exista riscul ca această investiție să nu iasă. Probabil e un pic de orgoliu, un pic de lipsă de experiență, probabil că e ceva ce eu încă nu am deslușit. Cert este că avem nevoie de o schimbare ca acest proiect să se întâmple. Făgărașul e un beneficiar foarte important al acestui proiect, o mare parte din investiții o să întâmple aici. Îmi este greu să spun că cineva de aici a vrut să încurce proiectul, cred că e altceva. Cert este că avem nevoie de un nou președinte al ADI“, ne-a declarat Șerban Todorică, vicepreședinte CJ Brașov.
Și componența Consiliului Director a fost schimbată iar din zona noastră este un singur reprezentant, respectiv primarul comunei Viștea, Florin Ioani.