Împreună pentru copiii de la Valea Plopului

Un tânăr făgărășean lansează o campanie personală de ajutorare, și își îndeamnă prietenii și cunoscuții să îi fie alături. Foarte mișcat după urmărirea unui videoclip care prezintă fragmente din viaţa copiilor de la Valea Plopului, tânărul, tată la rândul lui, dorește să aducă un pic de bucurie în sufletele copiilor și persoanelor neajutorate, peste 300 la număr, pentru care părintele Nicolae Tănase asigură zilnic masa, dar și tot ce este necesar pentru o viață ca în familie, în marea familie Pro Vita de la Valea Plopului şi Valea Screzii, (aflate în apropierea oraşului Vălenii de Munte, din județul Prahova).

„Bună ziua! Doresc să fac un apel către toți cei care mă cunosc, pot și au deosebita plăcere să ajute… Undeva în județul Prahova, mai exact la Valea Plopului (Valea Screzii), părintele Tănase are în grijă foarte mulți copii și bătrâni. Miercuri,12 august voi merge cu mașina să duc alimente, bani, haine. Puteți să dăruiți și voi sau să participăm împreună. 

Cine dorește mă poate contacta pe Whatsapp sau la telefon 0771.170.091. << Nu contează cât dăruiești, ci cât de multă dragoste pui în ceea ce dăruiești! >> “, spune într-o postare pe facebook Laszlo Nagat. (https://www.facebook.com/laszlo.nagat)

Cei care vor să ajute cu hrană neperisabilă, îmbrăcăminte, jucării, sau alte obiecte utile pot lua legătura cu tânărul până în 11 august, întrucât plecarea va fi în data de 12, dimineaţa devreme.

De asemenea, cei care doresc să ajute în nume propriu, în orice perioadă a anului, pot lua legătura cu părintele, la adresa preotnicolaetanase@gmail.com sau la numărul de telefon 0746 014 605 – Preot Nicolae Tănase –

Adresa de corespondență și trimitere pachete:

Tabăra de copii Valea Screzii, nr. 1-18

Comuna Poseşti, Jud. Prahova, Cod postal: 107449,

Oficiul poştal Valea Plopului

Cuvânt de mulţumire al părintelui Nicolae Tănase, martie 2020:

colaj foto (1)„Tuturor celor care timp de 30 ani ne-au ajutat la salvarea, creșterea, îngrijirea și lansarea în viață a copiilor, tinerilor, mamelor, bătrânilor,… în așezământul de la Valea Plopului–Valea Screzii,… le mulțumim și rugăm pe Bunul Dumnezeu să le răsplătească osteneala și dragostea!…

În această perioadă mai mulți binevoitori au lansat pe rețelele de socializare anunțuri alarmante privitoare la cantitatea de provizii existente în magazia noastră de alimente și alte bunuri. Forma de exprimare a anunțurilor și îndemnurilor le aparține și nu au fost făcute în consultare cu noi. Cele deja trimise ne-au fost de folos și mulțumim tuturor celor care ne vor mai ajuta, dar modul alarmist NU ne aparține!…

Nu vrem să profităm de un moment greu pentru România, ci dimpotrivă și noi să ajutăm!

Cei care vor să ajute, o pot face, desigur pentru a continua existența noastră ca și până acum.

Vă mulţumim!”

Dacă doriți să sprijiniţi financiar activitatea părintelui Tănase Nicolae, puteţi dona în unul din conturile “Asociației Pro Vita Pentru Născuţi şi Nenăscuţi”, accesând link-ul: http://www.asociatiaprovita.org/dona%c8%9bii/, unde apar afişate conturile în mai multe monede, specificând că donaţia se face pentru filiala asociaţei din Vălenii de Munte, Prahova.

“În tabăra din Valea Screzii locuiesc 120 de persoane, dintre care 80 copii și adolescenți, tineri orfani (care au părăsit sistemul de stat), femei și bărbați în vârstă. Restul asistaților noștri (peste 400 de persoane) se află în grija familiilor din satele Valea Plopului și Valea Screzii.

Pro Vita consideră că soluția optimă pentru copii este integrarea în familia naturală sau în cea lărgită. În consecință, mama sau familia vor avea întotdeauna posibilitatea să revină, să viziteze, iar, în cazurile fericite, să reîntregească familia. Am spus mai sus două cuvinte care ne necăjesc încă de la înființare, imediat după anii 90: “după posibilități”. Numărul mare de oameni pe care-i găzduim înseamnă și cantități foarte mari de resurse consumate. Câteva exemple grăitoare pot fi:

  • peste 1.000 kg de cartofi sunt suficienți pentru doar o săptămână;
  • sunt necesare minim 15 TIR-uri cu lemne pe an pentru a putea trece cu bine peste iarnă;
  • cei 10 porci, cele 70 de oi și celelalte capre, vaci, găini pe care le creștem, reprezintă doar 5% din necesarul de hrană.

Este ușor să ceri bani și să nu oferi nimic la schimb, în afară de promisiunile nerespectate. Pro Vita se ține de promisiunea facută acum aproape 30 de ani și este lângă toți nevoiașii aflați sub acoperișul protector al asociației, ajutandu-i cu fiece bănuţ primit ca donaţie. Fiecare familie are nevoie de un cămin, fiecare copil are nevoie de o casă. Dar cimentul, rigips-ul, cărămida și celelalte materiale necesare în construcție le putem procura abia după ce avem asigurate cele trei mese necesare unei zile.
Daca te identifici în misiunea noastră, dacă există posibilitatea de a-i ajuta pe al
ții, sprijină prin orice mijloc avut la dispoziție Asociația Pro Vita ca ea să-i poată sprijini în continuare pe oamenii adăpostiți în Valea Plopului și Valea Screzii”, se arată pe paginile asociaţiei, http://www.asociatiaprovita.org/ , şi https://www.facebook.com/pg/asociatiaprovitavaleaplopului/about/?ref=page_internal .

Valea Plopului, colţ de Rai pentru cei renegaţi

Proiectul părintelui Nicolae Tănase, pentru conservarea şi ocrotirea vieţii, s-a născut în ianuarie 1990, când, împreună cu poetul și intelectualul Ioan Alexandru, a întemeiat mișcarea „Salvăm vieți – Pro Vita Brâncoveanu”, mergând prin spitale şi îndemnând femeile să renunţe la avort, urmând ca părintele să se ocupe de copii de la naşterea acestora şi până când cele care le-au dat viaţa puteau să îi ia înapoi, dacă doreau. În primăvara lui 1990, părintele a devenit „tată” pentru primul copil abandonat. Atunci, părintele a condus sute de km pe viscol şi s-a întors în biserică, pentru a sluji, cu primul copil salvat, copil care a fost preluat de o femeie din comunitatea de la Valea Plopului.

Mică, dar sufletistă, comunitatea cu aproape 70 de familii, nu a rămas indiferentă la rugămintea părintelui de a prelua în casele şi familiile propri copii nedoriţi, copii salvaţi de la avort, mame singure care nu îşi puteau creşte copiii, dar nu doreau să renunţe la ei, tineri din orfelinate, care depăşeau vârsta de 18 ani şi rămâneau pe drumuri, vârstnici fără vreun alt sprijin pe lume. Până în anul 1994, comunitatea  îngrijea de 86 de semeni. Începând cu 1997 încoace părintele Nicolae Tănase, cu sprijinul enoriaşilor din Valea Plopului, dar şi al donaţiilor, a reuşit să ridice primele construcţii sociale din sat.

Din anul 2007, există şi legislaţie care permite parohiilor să desfășoare activități social-filantropice. Astfel s-a putut înființa Centrul Social „Pro Vita” al Parohiei Valea Plopului, care găzduieşte în prezent peste trei sute de copii, tineri şi vârstnici. Conform Ziarului Lumina, din 1990 și până în prezent, aici au primit adăpost, hrană şi consiliere peste 3.500 de suflete.

În funcţie de aptitudini, copiii din centru sunt îndrumaţi spre activităţi practice, care să le servească după ce vor termina şcoala, cum ar fi: pictură pe sticlă, sculptură în lemn, croitorie, activităţi gospodăreşti, sport, construcţia de case, etc.

Resursele financiare ale asociaţiei sunt asigurate în mică parte din vânzarea obiectelor confecţionate de ei și în principal de sponsorii permanenți, de donaţii ocazionale, sau prin diverse campanii de strângere de fonduri. Prin donaţiile primite de la oamenii din toată lumea unde a ajuns povestea „familiei Pro Vita”, părintele Tănase a reuşit să cumpere teren şi să ridice o tabără “sat” la Valea Screzii, unde se află o bună parte a persoanelor de care se îngrijeste Asociaţia Pro Vita pentru Născuţi şi Nenăscuţi.

Pe lângă faptul că gazduieşte şi hrăneşte zilnic aproape 300 de suflete, asociaţia desfăşoară şi un program de prevenire a abandonului şcolar prin sprijinirea material-financiară a familiilor nevoiaşe aflate în imposibilitatea de a-şi trimite copiii la şcoală. Copiii asociaţiei, încadraţi într-o formă de învăţământ sunt de la vârsta grădiniţei până la studenţi.

https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/an-omagial/revolutia-pro-viata-a-parintelui-nicolae-tanase-154229.html?fbclid=IwAR23yqH1OHqHIeIle5XlOcbl42Hgy8rvqU3ws72ZCo40zRFyUrtvOUZSXEg

Acesta este videoclipul care l-a impresionat pe făgărăşean, „Zâmbete neprețuite Princeless Smiles Pro Vita Valea Plopului”, prezentarea este realizată de actrița Laura Vasiliu.

(Alina POPESCU)

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *