Cum se încheie mediile după aproape un semestru de școală online
Ministerul Educaţiei a postat o comunicare oficială pe pagina de facebook. De această dată, a venit cu lămuriri pentru dascălii care trebuie să încheie situaţiile, după şcoala online.
Primul punct, anunţat cu multe săptămâni în urmă, este faptul că elevii nu vor mai susţine tezele, aşa c mediile se încheie aşa cum n-ar fi crezut vreodată profesorii că s-ar putea încheia. Concret, ministerul dă 8 situaţii posibile şi cele mai simple sunt cele în care elevul are deja 2 note sau calificative.
Mai complicate sunt situaţiile în care elevul are o singură notă sau are note sub 5, inclusiv pe primul semestru. Dar şi părinţii, şi elevii pot sta liniştiţi. Vor trece clasa şi cei care au mers la şcoală doar ca să aibă unde să iasă… Şi asta, evident, cu acordul lor. Pentru că Ministerul nu a renunţat la implicarea elevului / părintelui în procesul de notare, pe care trebuie să îl facă un dascăl pregătit câţiva ani într-o facultate… Ministerul, însă, nu a dat niciun răspuns sindicaliştilor din educaţie care au întrebat, pe cale oficială, ce se întâmplă în cazurile în care elevul/părintele nu e de acord cu nota. Şi nici ce se întâmplă cu mediile celor ce nu pot fi găsiţi. Din diverse motive.
Cele 8 situaţii în care mediile elevilor pot fi încheiate:
1. Dacă elevul are cel puţin două note în semestrul al II-lea, dar activitatea sa on-line nu poate fi valorificată, atunci situaţia şcolară semestrială se poate încheia doar cu aceste două calificative/note.
2. Dacă elevul are cel puţin două calificative/note în semestrul al II-lea şi i se poate valorifica activitatea on-line, atunci situaţia şcolară semestrială se poate încheia şi cu mai mult de două calificative/note.
3. Dacă elevul are doar o notă în semestrul al II-lea şi nu i se poate valorifica activitatea desfăşurată on-line, atunci a doua notă va fi considerată nota care reprezintă media elevului din primul semestru.
4. Dacă elevul are doar un calificativ/o notă în semestrul al II-lea şi i se poate valorifica activitatea desfăşurată on-line, atunci situaţia sa şcolară semestrială se poate încheia cu cel puţin două note.
5. Dacă elevul nu are niciun calificativ/nicio notă în semestrul al II-lea şi nu i se poate valorifica activitatea on-line, atunci media semestrului I devine media anuală.
6. Dacă elevul nu are nicio notă în semestrul al II-lea şi i se poate valorifica activitatea on-line, atunci situaţia şcolară semestrială se poate încheia cu cel puţin două note.
7. Dacă media primului semestru este mai mică decât 5 şi nu poate fi valorificată activitatea on-line, cadrul didactic decide împreună cu elevul/părintele/susţinătorul legal data la care acesta poate susţine o lucrare scrisă/un proiect prin care să fie notat, iar nota la această evaluare devine media anuală.
8. Dacă media primului semestru este mai mică decât 5 şi se poate valorifica activitatea on-line, atunci media semestrului al II-lea poate fi încheiată cu cel puţin două note.
Notă: Valorificarea activităţii on-line prin calificativ/notă se face cu acordul elevului sau cu acordul părintelui/susţinătorului legal.