Brânzeturi cu rețete tradiționale italienești la Făgăraș. Cea de-a treia afacere deschisă prin programul Diaspora „Start Up“ și-a deschis porțile

Cea de-a treia afacere deschisă cu ajutorul programului Diaspora „Start Up“, derulat cu ajutorul Primăriei Făgăraș a fost inaugurată astăzi. Este vorba de o mini -fabrică de procesat laptele care va oferi o gamă largă de produse preparate după rețete tradiționale italienești.

„Un alt proiect de succes desfșurat prin programul Diaspora pentru făgărășeni. Este vorba despre inființarea unei mini fabrici de lapte care va veni cu noutăți pe piața făgărășeană, în sensul că vor prezenta și vor pune la dispoziția cumpărătorilor produse după rețete italiene. Produsele le-am gustat, sunt foarte, foarte bune. Experiența dumnelor în străinătate este relevantă și ceea ce este foarte important, înainte de deschidere au adus un tehnolog din Italia care să-i învețe noi rețete, să le împărtășească din secretele acestei meserii și cred că va fi o afacere de succes.”, a declarat Elena Nemeș, coordonator de proiect, din cadrul Primăriei Făgăraș.

Proprietarul micii afaceri cu iz italienesc a revenit în Făgăraș după 22 de ani de muncă în Italia. Când a plecat a lăsat în urmă familia și o fetiță de un an și jumătate.

„Am plecat în Italia în anul 1997, am plecat singur pentru o viață mai bună. Am lăsat acasă familia, nevasta cu o fetiță de un an și jumătate. În 1999 am făcut reîntregirea familiei, între timp a mai venit un băiețel. Am lucrat în Italia la o fermă, am început de jos și am trecut prin toate activitățile specifice unei ferme cu circuit inchis din Italia: vaci de carne, oi de lapte, oi de carne, viță de vie, măslini. Am lucrat la acea fermă până în 2017, când am decis să mă întorc acasă. Copiii au crescut și au învățat în Italia și ei au rămas acolo.”, a declarat Iosif Șumu, proprietarul afacerii.

Iosif Șumu spune că dacă muncești și te implici, se poate face treabă și în România.

„Ne-am gândit tot mereu la țara noastră, suntem de aici, să ne întoarcem și să facem ceva aici. În același timp, să venim să punem aici în aplicare ceea ce am învățat în toți acești ani de străinătate și cel mai important, e să fim acasă. Nu mai merită să lucrezi în afară. Cineva care vrea să lucreze, dacă are și o meserie bună, nu trebuie să plece în afară, se poate și aici. Am pus în aplicare ceea ce visam de mult, să fac o mică fabrică pentru procesarea laptelui cu produse italienești, aproape ca-n Italia, totul biologic.  Materia primă o luăm de la o fermă, laptele de bălțată românească. Folosim tehnici naturale, cheag, culturi lactice, sare, fără aditivi, nimic.””, a mai declarat Iosif Șumu, proprietarul afacerii.

Ideea unei astfel de afaceri nu e de ieri pe azi. Bărbatul, originar din Dacia spune că atât tatăl cât și bunicul său au fost proprietari de oi.

„Pasiunea e dintotdeauna, eu sunt din Dacia și asta am făcut mereu. Încă de pe vremea lui Ceaușescu am lucrat în fermă, tăticul a avut stână, bunicul și mai departe am avut și eu și uite așa continuăm tradiția„”, a mai declarat Iosif Șumu, proprietarul afacerii.

Mica fabrică de lapte oferă o gamă largă de produse lactate, toate după rețete orginale italienești: mozzarella, iaurturi, diverse tipuri de parmegiano, etc. Din primăvara anului viitor clienții pot cumpăra și produse din lapte de oaie ca temelea, caș. De asemenea, nu vor lipsi nici mezelurile specifice peninsulei Italice, precum prosciutto, cârnați și salamuri. Valoarea totală a investiției a fost de aproximativ  55 000 de euro dintre care 37.800 de euro au venit prin programul „Diaspora Start Up.” Magazinul poate fi găsit pe strada Libertății nr. 11, lângă AJOFM Făgăraș.

Da Giuseppe – Formaggeria

Cea de-a treia afacere deschisă cu ajutorul programului Diaspora „Start Up“, derulat cu ajutorul Primăriei Făgăraș a fost inaugurată astăzi. Este vorba de o mini -fabrică de procesat laptele care va oferi o gamă largă de produse preparate după rețete tradiționale italienești.Str. Libertății, nr.11!

Publicată de Fagarasul Tau pe Vineri, 27 septembrie 2019

The specified slider is trashed.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.