Foto- video. Sute de participanți la sărbătoarea de la Breaza

Brezenii alături de invitați din toată comuna Lisa, dar și din Țara Făgărașului au sărbătorit astăzi  de Sfânta Marie Mică, cum se cuvine, cu muzică și voie bună. Împlinirea a 465 de ani de atestare documentară a localității i-a determinat pe aleșii comunei să realizeze un proiect care a primit finanțare de la Consiliul Județean Brașov. Astfel că astăzi, sute de oameni s-au strâns la Breaza pentru a asista la spectacolul oferit de acest eveniment. Invitații de onoare au fost Vlăduța Lupău și Sebastian Stan.

Muzica a răsunat astăzi în satul Breaza din comuna Lisa. Oamenii de aici nici nu își mai amintesc de când, în localitate nu a mai fost organizat un asemenea eveniment. Sunt peste 30 de ani de când, brezenii nu au mai avut parte de o asemenea sărbătoare a satului. Iar evenimentul a fost unul reușit. În jur de 1000 de localnici, dar și oameni din toată Țara Făgărașului au venit să participe la această sărbătoare.

Vlăduța Lupău a fost cea care a deschis sărbătoarea. Îndrăgita interpretă le-a cântat Măriilor cunoscuta melodie „Fain îi numele Mărie“. Nu au lipsit nici melodiile de petrecere sau cele patriotice.

Cei prezenți la sărbătoare au putut urmări de asemenea interpreți de muzică populară, grupuri vocale, ansambluri populare din Țara Făgărașului. De la ora 16.00, pe scena evenimentului a urcat interpretul Sebastian Stan.

Evenimentul a fost realizat în cadrul proiectului „Suntem aici de peste patru secole! Locuitorii satelor Breaza și Pojorta își aniversează dăinuirea pe aceste meleaguri“, proiect cofinanțat de Consiliul Județean Brașov.

„Suntem aici de peste patru secole!“

Evenimentul a inclus  prezentarea unei broșuri, care cuprinde aspecte din istoria satului Breaza, broșură realizată de ing. Ioan Ciungara.

Primul document care atestă existența satului Breaza este scrisoarea lui Andrei Bathory din 30 octombrie 1554, adresată principelui Transilvaniei Francisc Kendy, legată de prinderea unor fugari moldoveni în zona Breaza.

De fapt Breaza reprezintă o așezare locuită din cele mai vechi timpuri. Cu ocazia săpăturilor arheologice efectuate în zonă, s-a constat existența unei cetăți dacice la locul numit „Pe turn“, cetate care a fost distrusă în anul 106, în timpul celui de-al doilea Război dacă-roman. De asemenea, s-a constatat și existența unei așezări dacice civile, datând din perioada de înflorire  a statului dac(secI i Hr.), pe locul căreia s-au descoperit 10 dinari republicani romani din sec II-I î.Hr. dovadă a unei circulații monetare dinspre lumea romană.

Pe ruinele cetății dacice a fost ridicată cetatea medievală, prevăzută cu două turnuri de observație și șanțuri de apărare pe laturile de nord și de sud. Cetatea este atribuită voievodului Negru- Vodă și ar fi fost construită în jurul anilor 1270-1280.

La sfârșitul secolului al XV-lea, din cauza frământărilor politice din Transilvania din acea perioadă, cetatea de la Breaza își pierde importanța.

(extras din „Breaza – 465 de ani de la prima atestare documentară“)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *