Țara Făgărașului

La Primăria Voila, modernizarea continuă

Încet, încet, sediul Primăriei Voila, cunoscut în Țara Făgărașului ca una din clădirile administrative lăsate de izbeliște, începe să devină primitor. În fiecare an, din bugetul local s-au alocat bani pentru a realiza un sediu funcţional și cu condiții decente. Acum, etajul clădirii este aproape finalizat, urmează ca lucrările să demareze la parterul clădirii în perioada următoare.

Una din cărțile de vizită ale unei comune este instituția primăriei. Majoritatea clădirilor unităților administrativ-teritoriale au fost modernizate din anii trecuți, însă sunt și primării unde nu s-a ridicat un pai. Un astfel de caz era și la Voila, unde clădirea primăriei era frecvent arătată cu degetul din acest punct de vedere.

Acesta a fost și motivul pentru care în fiecare din ultimii trei ani s-au alocat bani pentru modernizarea acestei clădiri. Printre primele investiții aici, și cele mai necesare, a fost achiziționarea unei centrale pe lemne și modernizarea rețelei de apă caldă și căldură.

Au urmat apoi modernizări la acoperișul clădirii și curățenie în podul acesteia.

„Am adunat trei tone de gunoi din podul primăriei, mizerie făcută de porumbeii care și-au făcut cuib aici, porumbei morți, resturi de țiglă care a fost schimbată și au fost lăsate acolo. Când se încălzea, venea un miros insuportabil din pod. S-a mai făcut curățenie în urmă cu vreo patru ani, dar dacă nu faci cum trebuie și nu închizi podul, se face mizerie la loc. Am salubrizat tot podul, iar acum ignifugăm tot, închidem intrarea de la pod și punem un termopan ca să fie lumină,d ar să nu mai intre porumbeii. De jur împrejur toată streașina am făcut-o cu tablă“, ne-a spus Gheorghe Osalciuc, primarul comunei Voila.

În paralel, au demarat și lucrări de recompartimentare a birourilor primăriei. Serviciile care deservesc oamenii vor fi mutate la parterul instituției, iar celelalte la etaj.  O parte din lucrări au fost finalizate și deja Primăria Voila începe să arate a primărie.

Mulți mă întreabă de ce durează atât? Fac cu bani din bugetul comunei, nu cu fonduri externe și niciodată nu mi-am permis să iau de la topometrie de exemplu, pentru că am împărțit 3.000 de hectare de teren, iar pe oameni nu-i interesează că faci lux în primărie. Dar nici în condițiile în care am stat atâția ani, nu mai era de stat: cu dosare pe jos, cu sobe pe lemne. Am alocat puţini bani în fiecare an, ca să nu se simtă și să nu îngrădesc alte lucrări, dar să pot să fac o primărie funcțională“, ne-a mai spus primarul comunei.

După modernizarea tuturor spațiilor, urmează și anveloparea clădirii, iar potrivit primarului, lucrările vor fi finalizate anul acesta. În paralel, administrația locală a realizat lucrări de modernizare la toate căminele culturale, centrale moderne la școli, a depus proiecte prin Compania Națională de Investiții pentru mai multe investiții în comună, printre care: bazin de înot la Sâmbăta de Jos, modernizare cămin din Dridif, modernizare bază sportivă Voila, dar și pe PNDL3 sunt pregătite patru proiecte care vizează asfaltarea tuturor străzilor din comună, canalizare-gaz la Cincșor, canalizare-apă la Sâmbăta de Jos și apă la Ludișor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *