Solstiţiul de iarnă 2018. Când va fi cea mai lungă noapte din an
Cea mai scurtă zi din an și cea mai lungă noaptea a anului va fi, în noaptea de vineri spre sâmbătă, începând cu ora 00.23.
Ca în fiecare an, deși iarna meteorologică sosește încă de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstițiului de iarnă . El este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezinta consecința mișcarii reale a Pământului în jurul Soarelui.
La data solstițiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el “urcă” – ținând cont de latitudinea medie a tării noastre, de 45° – la numai 21° față de orizont. În consecință, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute (pentru București). Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.
Momentul solstițiului de iarnă, respectiv al începutului iernii astronomice, are loc în jurul datei de 21 decembrie. Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător.
Google și-a schimbat, vineri, logoul de pe prima pagină a motorului de căutare online pentru a marca solsțitiul de iarnă. Utilizatorii care dau click pe Google Doodle, sunt trimiși către o pagină de căutare pentru „Solstițiul de iarnă 2018”, acolo unde le sunt oferite informații despre acest fenomen.
sursa: stirileprotv.ro