Porți deschise la Cercul de Biologie „Karios“
Au învățat cum să folosească microscopul, au analizat apa de la robinet, dar și cea îmbuteliată, au realizat extracția pigmenților clorofiliei, dar și alte activități din biologie genetică, biologie celulară, biochimie și ecologie. Este vorba despre copiii care fac parte din Cercul de Biologie Karios, de la Colegiul Național „Radu Negru“, cerc realizat prin Fondul Științescu și care astăzi și-a deschis porțile pentru ca și alți elevi să vadă ceea ce au învățat și descoperit ei.
„Acest proiect presupune o abordare puțin nouă, dar în același timp de tipul cercului de biologie. Este un proiect finanțat de Fondul Științescu și gestionat prin Fundația Comunitară Țara Făgărașului. Am avut o finanțare de 12 300 de lei și am achiziționat instrumente în laboratorul de biologie. Desfășurăm experimente de biologie, testăm apa potabilă, apa îmbuteliată și activități în teren, în peșteri, cercetare. Încercăm astfel să le descoperim copiilor o biologie puțin altfel. Proiectul nostru are ca beneficiari elevii de la clasa a V-a până la clasa a XII-a“, Cristina Dudan, prof. de Biologie.
„Am realizat cu ocazia acestui proiect diverse lucrări de macroscopie și microscopie. În cadrul lucrărilor de macroscopie, am realizat extracția pigmenților clorofilieni iar la lucrările de microscopie, i-am învățat pe copii să lucreze cu aparatura specifică. Am realizat preparate temporare, au lucrat cu lame și lamele, au învățat să lucreze cu microscopul și din părerile lor, la finalul lucrărilor, au spus că s-ar putea să fie un început pentru o viitoare meserie de biolog sau biochimist “, a spus Alexandrina Rusu, prof. de Biologie.
„În cadrul experimentelor de la Fondul Științescu, am realizat studii de microscopie, am învățat cum să utilizăm microscopul, să facem diferite experimente care ne-ar ajuta foarte mult în cadrul viitoarelor activități și în meseriile pe care am putea să ni le alegem în viitor“, ne-a spus Andrei Morar.
Activitățile proiectului sunt diverse, din mai multe ramuri ale biologiei: genetică, biologie celulară, biochimie, ecologie: modelarea structurii dublu-catenare a ADN-ului, ARN-ului mesager, lucrări practice referitoare la diviziunea celulară(mitoza și meioza), influenta ereditătii in determinarea grupelor de sange, observatii microscopice la procariote, punerea in evidenta a pigmentilor clorofiliei, testarea tipurilor de lapte(teste de falsitate, prezenta/absenta antibioticelor),testarea tipurilor de apă potabilă din Făgăraș , testarea unor produse de panificație, observatii macroscopice la microscop stereoscopic ale insectelor si nevertebratelor, etc. Pe lângă activitățile enumerate mai sus, proiectul presupune și un parteneriat activ cu catedra de biologie a Facultății de Stiințe de la Universitaea ”Lucian Blaga” din Sibiu. Cu sprijinul lor, elevii sunt implicați în echipele de cercetare astfel încât aceștia să învețe să obțină date biologice și să prelucreze aceste baze de date.