Consiliul Județean Brașov ia în calcul suplimentarea sumelor pentru proiectele culturale. Țara Făgărașului rămâne oricum în afara cursei

Consiliul Județean Brașov ia în calcul suplimentarea sumelor pentru programul de susținere a proiectelor culturale din județ. Chiar și așa proiectele depuse de localitățile Țării Făgărașului nu vor mai primi niciun ban pentru evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri. Acestea nu au obținut punctajul necesar de 70 de puncte, sau cele care au obținut au fost depunctate în urma contestației depuse, cum este cazul și Făgărașului, care de la 75 de puncte obținute inițial, a ajuns la 68 de puncte. În acest caz, primarul Făgărașului, în cadrul unei conferințe de presă, organizată săptămâna trecută, a declarat că va da în judecată Consiliul Județean Brașov.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov Toaso Imelda a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, lista finală, după soluţionarea contestaţiilor, a beneficiarilor de finanţări nerambursabile, din bugetul propriu al judeţului Braşov, pentru proiectele culturale depuse în anul 2018. Este vorba despre 17 proiecte declarate eligibile şi finanţabile în limita bugetului aprobat, din care 13 au în componenţă evenimente care serbează Centenarul Marii Uniri. „Faţă de anul trecut, au fost depuse mai multe proiecte. De asemenea, am observat şi o creştere din punct de vedere calitativ a evenimentelor din punct de vedere calitativ. Acum, la nivelul Consiliului Judeţean Braşov, analizăm posibilitatea suplimentării alocaţiei bugetare pentru acest program, astfel încât să poată beneficia de finanţare mai multe proiecte”, a declarat pentru bzb.ro, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.
Având în vedere că majoritatea proiectelor culturale au venit din municipiul Braşov, iar o parte dintre ele au primit finanţare şi din bugetul municipalității, reprezentanţii Consiliului Judeţean se gândesc ca în grila de evaluare a proiectelor culturale să fie prevăzut începând de anul viitor un punctaj suplimentar pentru localizarea în zonele rurale a proiectelor culturale.
„Dacă anii trecuţi au fost depuse mai multe proiecte de către primării şi de către ONG-uri din zona rurală, proiecte care se adresau comunităţilor rurale, în acest an s-a schimbat situaţia şi au fost mai multe proiecte din municipiul Braşov. Ne gândim ca, începând de anul viitor, în grila de evaluare a proiectelor culturale să fie prevăzut un punctaj suplimentar pentru localizarea acestora în zonele rurale”, a adăugat Imelda Toaso, potrivit mytex.ro.
Reamintim că proiectul depus de Casa Municipală de Cultură „Uniți în centru“, în valoare de 200.000 de lei, cofinanțarea de la CJ fiind de 100.000 de lei, a întrunit 75 de puncte, însă a fost declarat nefinanțabil, întrucât s-a depășit bugetul alocat acestui program. După contestația depusă, proiectul a fost notat cu 68 de puncte, fiind așadar scos din cursă, în eventualitatea suplimentării acestui program al CJ Brașov.
Proiectul prevedea realizarea a patru evenimente în municipiul nostru, toate sub semnul Centenarului Marii Uniri.
Primul eveniment este programat pentru Ziua Națională a Iei și poartă numele „Hai la fustă ș-ie“.
„Hai la fustă ș-ie“ este un eveniment la care participă 100 de femei îmbrăcate cu ii de 100 de ani și care, pe biciclete, vor face o paradă pe străzi, în formă de horă. Vor face apoi hora mare în interiorul cetății. Ele vor primi cadou un caleidoscop personalizat, realizat de Veronica Soare, care a mers 800 de km în Spania pentru a stânge bani pentru copiii cu afecțiuni cardiace. De ce pe bicicletă și caleidoscop? Pentru că bicicleta are anul acesta 200 de ani de când a fost inventată și caleidoscopul la fel. De ce pe bicicletă? Pentru că în urmă cu 50 de ani, Făgărașul era declarat „orașul bicicletelor“, ne-a spus Diana Gribincea Popa, managerul Casei Municipale de Cultură Făgăraș.
Un alt eveniment propus în proiectul cultural, depus la Consiliul Județean Brașov pentru finanțare este Tabăra de Muzică Țara Făgărașului.
Cel de-al treilea eveniment este un seminar de coregrafie „Uniți în centru“ la care vor participa 60 de coregrafi din România, din toate zonele istorice care se vor aduna la Făgăraș, în mijlocul țării.
„La Făgăraș, foaie de ceapă“- eveniment organizat pe parcursul a două zile, în 2 și 3 noiembrie. În prima zi, 2 noiembrie va fi organizată o conferință cu Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și apoi, a doua zi de folclor din toate zonele țării care se reunesc în centrul României.