Niciun proiect cultural din Țara Făgărașului nu a obținut finanțare de la Consiliul Județean Brașov
Consiliul Judeţean Braşov a publicat ieri lista proiectelor culturale pentru care a fost aprobată cofinanţarea de la bugetul judeţului pe anul 2018. În acest an, pentru Programul de finanţare a evenimentelor culturale, administraţia judeţeană a alocat suma de 1.000.000 lei, din care 400.000 de lei pentru proiectele cu un buget total mai mare de 200.000 lei şi 600.000 de lei pentru evenimentele cu un buget total mai mic de 200.000 lei. În total au fost depuse 49 de proiecte. Proiecte au depus și comunele Țării Făgărașului, dar și Casa de Cultură a Municipiului Făgăraș. Niciun proiect nu a primit finanțare.
Proiectele au fost notate cu punctaje de la 1 la 100, „finanţabile” fiind cele care au obţinut peste 70 de puncte. Pentru a obţine fonduri de la Consiliul Judeţean Braşov au fost depuse 49 de proiecte, iar în urma evaluării, doar 17 au obţinut finanţare, suma totală a finanţării de la bugetul judeţean fiind de 993.078 lei. De altfel, mai erau încă 8 proiecte care, au obţinut peste 70 de puncte, însă, pentru că s-a depăşit suma totală alocată de la bugetul judeţean acestea au fost respinse. Alte 24 de proiecte au fost respinse fie pentru că dosarele erau incomplete, fie pentru că nu au obţinut punctajul minim sau au fost solicitate sume mai mari decât cele prevăzute în ghidul de finanţare.
Dintre proiectele aprobate spre finanţare, 4 au un buget total 200.000 de lei, iar cofinanţarea totală de la de la Consiliul Judeţean Braşov se ridică la 396.950 lei (un proiect poate beneficia de o finanţare nerambursabilă de maxim 100.000 lei). Pe lista câştigătorilor se regăseşte „Braşov Jazz & Blues Festivalul, ediţia a VI-a”, „Amural Festival Visual”, „Festivalul de Film şi Istorii Râşnov, ediţia a 10-a” şi „C’Art Fest – Festivalul Internaţional de Artă Cristian, ediţia a V-a, 15 – 22 iulie 2018”.
„Uniți în centru“, eligibil, dar fără finanțare
Proiectul depus de Casa Municipală de Cultură „Uniți în centru“, proiect în valoare de 200.000 de lei, cofinanțarea de la CJ fiind de 100.000 de lei a întrunit 75 de puncte, însă a fost declarat nefinanțabil, întrucât s-a depășit bugetul alocat acestui program.
Proiectul prevedea realizarea a patru evenimente în municipiul nostru, toate sub semnul Centenarului Marii Uniri.
Primul eveniment este programat pentru Ziua Națională a Iei și poartă numele „Hai la fustă ș-ie“
„Hai la fustă ș-ie“ este un eveniment la care participă 100 de femei îmbrăcate cu ii de 100 de ani și care, pe biciclete, vor face o paradă pe străzi, în formă de horă. Vor face apoi hora mare în interiorul cetății. Ele vor primi cadou un caleidoscop personalizat, realizat de Veronica Soare, care a mers 800 de km în Spania pentru a stânge bani pentru copiii cu afecțiuni cardiace. De ce pe bicicletă și caleidoscop? Pentru că bicicleta are anul acesta 200 de ani de când a fost inventată și caleidoscopul la fel. De ce pe bicicletă? Pentru că în urmă cu 50 de ani, Făgărașul era declarat „orașul bicicletelor“, ne-a spus Diana Gribincea Popa, managerul Casei Municipale de Cultură Făgăraș.
Un alt eveniment propus în proiectul cultural, depus la Consiliul Județean Brașov pentru finanțare este Tabăra de Muzică Țara Făgărașului.
Cel de-al treilea eveniment este un seminar de coregrafie „Uniți în centru“ la care vor participa 60 de coregrafi din România, din toate zonele istorice care se vor aduna la Făgăraș, în mijlocul țării.
„La Făgăraș, foaie de ceapă“- eveniment organizat pe parcursul a două zile, în 2 și 3 noiembrie. În prima zi, 2 noiembrie va fi organizată o conferință cu Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și apoi, a doua zi de folclor din toate zonele țării care se reunesc în centrul României.
Nici localitățile Țării Făgărașului nu au obținut finanțare
„Festivalul de Folk“ din inima țării a Casei de Cultură din Victoria a fost respins pentru nerespectarea cerințelor de conformitate administrativă. Comemorarea Centenarului Marii Uniri „Acasă și peste hotare“, proiectul depus de Primăria Șinca Nouă deși a obținut punctajul necesar, a fost declarat nefinanțabil, întrucât s-a depășit bugetul alocat acestui program. Proiecte au mai depus orașul Victoria, comuna Drăguș, comuna Jibert,comuna Lisa, comuna Beclean, comuna Ucea. Niciunul nu a întrunit punctajul minim de 70 de puncte.
Timp de trei zile, cei care cred că nu au fost îndreptățiți pot depune contestație.