Lucrări începute și nefinalizate, la tot pasul, în comuna Mândra

De ani de zile, mai multe proiecte din comuna Mândra bat pasul pe loc. Bază sportivă începută în urmă cu șapte ani, încă nefinalizată, lucrări de apă-canal, promise de ani de zile, începute de curând și abandonate de firma constructoare, părculeț amenajat în Ileni și încă nefinalizat, centru multifuncţional demarat în urmă cu mai bine de doi ani, abandonat. Oamenii sunt nemulțumiți că lucrurile nu decurg așa cum ar trebui la ei în comună, însă edilii locali ridică din umeri și dau vina pe lipsa fondurilor.

În timp ce în alte comune făgărășene se realizează proiecte importante și se atrag fonduri europene, în comuna Mândra, realizarea unei baze sportive la Ileni bate pasul pe loc de șapte ani. Acum, lucrările s-au reluat însă oamenii nu sunt convinși că lucrările vor fi finalizate.

Suntem la baza sportivă a satului Ileni, unde se construiește de vreo șapte ani și jumătate. Au fost investiții destul de mari aici, cam de ordinul a sute de mii de euro, începând de la achiziții de teren și până la ce se vede acum. În momentul de față, sperăm că, în al optulea an, baza sportivă de la Ileni să fie gata. Totuși, nu ne pierdem încrederea. Investițiile din ultimii doi ani care s-au făcut sunt: foraje pentru apă, s-a făcut o tribună, care numai a tribună nu arată, s-a însămânțat gazonul, s-a împrejmuit și avem o clădire care încă mai necesită investiții.  În 2017, colegii din Consiliul Local am aprobat facturi plătite în jur de 50.000-55.000 de euro.Este o sumă destul de frumușică pentru o bază de sport la țară, pentru o echipă de liga a V-a.  Avem două echipe de fotbal, una care merge chiar bine – Partizan Ileni – care joacă fotbal de vreo 7 ani pe unde apucă, pe la Mândra, pe la Sebeș. Mai avem și pe AS Ileni care cred că e beneficiara acestei baze“, ne-a spus Ioan Pirău, consilier local la Primăria Mândra.

 

 

 

 

 

Tot în satul Ileni, o construcție în roșu, în curtea școlii din sat, stă părăsită de mai bine de doi ani de zile.

„Aceasta ar trebui să fie o sală multifuncțională. E o lucrare făcută acum vreo 2-3 ani, lucrările au fost sisteate, nu știm din ce motive. Ne aflăm în curtea bisericii din Ileni și e o clădire despre care eu cred că nu își avea rostul. Din câte vedeți, aici la școală avem spații, dar nu mai sunt copii în sat“, ne-a mai spus Ioan Pirău.

 

 

 

 

 

Nici lucrările de apă-canal nu au mai înaintat. De câteva luni, firma care realiza lucrarea și-a abandonat utilajele în sat.

În ceea ce privește apa și canalul, e o lucrare care a început prin 2016. Acum, din câte se vede, de o jumătate de an, utilajele, țevile stau aruncate, în paragină. Din câte se aude, totul ține de bani, de finanțare. Firma și-a lăsat utilajele în paragină și a plecat. Este o firmă din Satu Mare, dar nu știu ce încredere prezintă dacă și-a lăsat utilajele aruncate pe stradă de 7-8 luni. Lucrarea a fost începută la Ileni și la Râușor“, a mai adăugat consilierul local.

Un alt proiect, la Ileni, despre care s-a mai discutat în presa locală este cel privind părculețul din sat: un parc cu bănci, coșuri de gunoi și iluminat, părculeț care e devastat acum. Iarba și buruienile, praful de pe bănci, șantierul deschis în părculeț, ne demonstrează că nimeni nu iese la aer curat în parcul amenajat din bani publici. Oamenii spun că doar animalele mai poposesc în parc, mai ales că iarba este destul de mare.

Este o lucrare făcută aiurea, bani cheltuiți degeaba. Nu vine nimeni în parc, doar animalele pasc“, ne-a mai spus Ioan Pirău.

O singură lucrare care este în desfășurare și care îi încântă pe sătenii din Ileni este introducerea subterană a cablurilor electrice.

Contactat pentru un punct de vedere privind blocajul proiectelor din comună, primarul comunei Șerban Taflan a declara că singura explicație este lipsa banilor. O explicație clară privind cheltuirea banului public nu am primit de la dânsul, ci doar un răspuns ton arogant că nu dă explicații proștilor care sunt nemulțumiți de proiectele din comună. Șerban Taflan uită că din buzunarul „acestor proști“ sunt banii în comună și că el este obligat prin funcția pe care o deține să explice oamenilor cum cheltuiește banul public.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *