Copilăria ultimului secol, în cadrul unei expoziții inedite, la Muzeul Țării Făgărașului
Zeci de micuți făgărășeni au descoperit astăzi jucăriile părinților și ale bunicilor. Astăzi, la Muzeul Țării Făgărașului, în crama cetății, a avut loc vernisajul expoziției „Timpul jucăriilor“, expoziție realizată de Asociația „Muzeul Jucăriilor“.
Cele aproape 1000 de jucării care sunt expuse au fost create în ultima sută de ani, reprezentând jucăriile câtorva generații de copii din România.
Fiecare jucărie are o poveste a ei, fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit. Unele jucării s-au ascuns în sacul lui Moş Crăciun sau al lui Moş Gerilă, altele au stat cuminţi în cizmuliţele cremuite din holul casei. Unele au fost cumpărate cu ultimul bănuţ scuturat din portofel, altele au stat radioase in vitrinele magazinelor de lux sau pe tarabele reci ale pieţelor, unele au ascultat, poate, muzica veselă din bâlciuri, dar toate, absolut toate jucăriile noastre au fost martorele unui zâmbet.
„Asociația „Muzeul Jucăriilor“, pe care o reprezint, cu sediul în București, deschide pentru prima dată o expoziție de anvergură, la Cetatea Făgărașului. Timp de cel puțin trei luni, copiii, turiștii, localnicii, pot vedea aproape 1000 de jucării expuse în această superbă sală, fostă cramă a cetății. Sunt jucării adunate de mine și de fratele meu, de peste 40 de ani de căutări prin poduri, prin lăzile bunicilor, chiar și din spatele blocurilor, nu am refuzat nicio jucărie stricată, care stătea lângă tomberon, al luat-o și din câteva jucării am reușit să facem o piesă bună de expus. Sunt jucării care s-au găsit în perioada 1930-1980, 1989 cel târziu, în România, pentru că asta încercăm să facem un muzeul al jucăriei și a copilăriei românești. Colecția nu este foarte valoroasă, ci foarte încărcată sentimental. Succesul ei este atât în rândul copiilor, dar mai ales în rândul adulților. E o plăcere să vezi oameni de 40 de ani care își regăsesc jucăriile copilăriei, putem spune că are mai mare succes în rândul adulților. Expoziția este gratuită și este însoțită de o mini colecție de imagini din România din anii 30-40, cu jucării. Este însoțită și de mascota noastră, autocarul ONT, o jucărie dragă mie, pe care nu și-au permis-o ai mei, în 1970 când mi-am dorit-o, mi-am luat-o eu prin anii 90, dar eram deja prea mare ca să mă joc cu ea și atunci am folosit-o ca piesă de muzeu. Este o jucărie pe care am plimbat-o cu mine peste tot în străinătate și am fotografiat-o și în fața unor monumente istorice deosebite din localitățile pe unde am fost. Sunt jucării pentru băieți, pentru fete, jocuri de la „Nu te supăra frate“, la „Dacii și romanii“, multe episoade din copilăria românească“, ne-a spus Cristian Dumitru, colecționar de jucării și președintele asociației „Muzeul Jucăriilor“.
Expoziția va fi deschisă la Făgăraș, timp de trei luni.