Apele s-au retras, dar au rămas pagubele și neputința
Apa le-a distrus casă, mobila, parchetul, hainele. Mai multe zile au dormit prin vecini, iar de luni s-au întors acasă să salveze ce s-a mai putut salva. Este vorba de familia Neagoe din cartierul Galați, a cărei gospodărie a fost cea mai afectată de inundațiile din 15-16 aprilie. Acum, apele Oltului s-au retras, dar oamenii au rămas neputincioși în fața pagubelor produse de inundații.
Miercuri,15 martie, ora 4.30 s-a dat alarma. Gheorghe Neagoe era de serviciu, la o societate de pază și protecție. Vecinii l-au sunat și i-au spus că apa a ieșit și ajunge la casa lui. Nu a mai stat o clipă și și-a sunat soția care era în casă cu fata lor de 15 ani. Au ieșit afară cu hainele de pe ele. Nu au apucat să salveze nimic. Totul a fost inundat și distrus. În casă, apa măsura 40 de cm.
Acum ,apa s-a retras însă durerea familiei Neagoe este mare. Numai ei știu câte sacrificii și împrumuturi au făcut pentru a ridica și mobila casa. Cei doi soți, Gheorghe și Elena, și-au renovat și utilat casa pentru a oferi condiții decente fiicei lor luate în plasament. Așa cer normele iar ei s-au conformat și au făcut tot ce le-a stat în putință. Acum privesc neputincioși la ce a lăsat apa în urma ei. Paturi nu mai au. Vecinii le-au dat niște saltele pe care dorm. Au pus o folie din plastic sub saltele pentru că și acum apa iese prin parchet. Tencuiala din casă cade iar mobila este distrusă.
„În anul 2008 am luat o fată în plasament din cauză că nu puteam să fac copii. Am avut controale și de 2-3 ori pe an de la Protecția Copilului și ne-a obligat să creăm copilului condiții: mobilă, laptop, internet. Am făcut cum am putut pentru a face aceste condiții. În 15- 16 martie ne-a inundat și ne-a luat apa tot ce am avut. Mobila nu se mai poate folosi, parchetul e umflat. Nici paturi nu mai avem, ne-au dat vecinii niște saltele pentru că nu mai aveam nici pe ce să dormim. Asta e! Dacă domnul primar ne poate ajuta cu ceva ar fi bine pentru copil, nu pentru noi, dacă nu, asta este“, ne-a spus Neagoe Elena Florina.
„Absolut nimic nu mai am: mobilă, parchet distrus, nici haine nu mai am. Îmi trebuie bani să-mi scot parchetul afară pentru că e plin cu apă, s-a umflat tot. Trebuie să trag o șapă de ciment. Trebuie să dau și tencuiala jos de pe pereți, să tencuiesc. Am primit promisiuni de la Primărie, de la domnul primar că o să ne ajute cât mai repede ca să pot să renovez“, a spus Gheorghe Neagoe.
Făgărășenii care pot și vor să ajute această familie pot să o contacteze pe numerele de telefon: 0787/678750 sau 0752/102174
Reamintim că pentru evaluarea pagubelor celor 15 familii afectate de inundațiile produse de apele Oltului, marți, 20 martie, s-a întrunit și Comitetul Local pentru Situați de Urgență. S-a decis constituirea comisiei de evaluare a pagubelor produse de inundațiile din zilele de 15-16 martie.
După evaluarea făcută pe plan local, procedura spune că și Prefectura trebuie să desemneze o comisie prin Ordinul Prefectului, în care vor intra specialiști, pentru a evalua pagubele și doar apoi vor veni și despăgubirile. În Făgăraș au fost inundate în total 15 gospodării, în cinci dintre acestea apa a ajuns și în case.
De asemenea, au fost inundate hectare întregi de teren, poligonul din Galați, cimitirul din cartier, dar și grădinile oamenilor.