„Roțile de foc“ de la Șinca Nouă au anunțat Lăsatul Secului
Satul Șinca Nouă a îmbrăcat ieri haine de sărbătoare. Obiceiul „Roata în flăcări“, ajuns la cea de-a XIX-a ediție, a adunat zeci de săteni și în special tineri care au anunțat în acest mod Lăsatul secului pentru Postul Mare. Această tradiţie, veche de secole, a reînviat la Şinca Nouă în anul 2000, după ce în perioada comunistă a fost interzisă.
Lăsatul secului pentru Postul Mare este anunţat în mod deosebit la Șinca Nouă. Toată suflarea participă la obiceiul „Roata în flăcări“, prin care fetele ajunse la vârsta maturităţii şi care au rămas nemăritate sunt ironizate.
„Se lasă Postul Paștelui și facem din nou obiceiul „Roata de foc“. Tinerii se îmbracă în costumul national, e o sărbătoare tradițională a noastră, din anul 2000 o facem, e pentru a XIX-a oară și mă bucur că încă suntem sănătoși și alte generații de copii cresc și o să iasă o treabă bună“, ne-a spus Dumitru Flucuș, primarul comunei Șinca Nouă.
Îmbrăcaţi în costumele tradiţionale, oamenii au participat în număr foarte mare la obiceiul „Roata în flăcări“.
„Pe timpuri, pentru fetele mai în vârstă, care nu se căsătoreau, băieții se hotărau să dea roata și strigau: asta fată lăudată și îi spunea pe nume, iar alți băieți îi răspundeau. Dar de când este actualul domn primar, dânsul se ocupă și așa se numește „Roata în flăcări, de la Șinca Nouă“. Eu nu am mai prins acest obicei, dar mama mea, bunicii, ne povesteau că așa se făcea“, ne-a spus Maria Garcea, localnică din Șinca Nouă
Ceremonia a început la lăsarea întunericului când un alai de tineri a plecat la o gazdă pentru a pregăti roţile.
Roţile din lemn au fost umplute cu paie. Apoi, tinerii însoţiți de zeci de săteni au urcat pe două dealuri. De acolo, cetele de feciori au strigat peste sat numele tuturor fetelor rămase nemăritate și au aruncat roțile cu foc. Zeci de săteni de la cei mai mici la cei mai mari îmbrăcați bineînțeles în costumele tradiționale au ţinut să ia parte la acest obicei.