Tradiții reluate în satele făgărășene după zeci de ani

În satele Țării Făgărașului, unul dintre cele mai spectaculoase obiceiuri din ajunul şi prima zi de Crăciun este „Irozii“. Numele colindului provine de la numele regelui Irod, ucigaşul pruncilor, în vremea căruia se naşte Iisus Hristos şi are o vechime ce se pierde în negura timpului.
Naşterea Mântuitorului şi evenimentele care s-au întâmplat înainte şi după naşterea Lui reprezintă nucleul narativ în jurul căruia se organizează acţiunea dramatică a Irozilor. Cu mici diferenţe de la uns at la altul, această veritabilă scenetă de teatru are şapte personaje: Irod, Soldatul, Preotul, Ciobanul şi cei trei crai – Gaşpar, Melchior şi Baltazar.

Dacă în unele sate din Țara Făgărașului, acest obicei ajunge în casele oamenilor an de an, sunt și localități unde de zeci de ani „Irozii“ nu au mai poposit în gospodăriile oamenilor. În satul Luța, acest obicei a fost reluat după 36 de ani sub coordonarea prof. Irina Iaru, localnică a satului.

Și la Veneția de Jos, oamenii abia își mai aduceau aminte de acest obicei. Doar câțiva bătrâni ai satului și-au adus aminte că în urmă cu 50 de ani acest obicei ajungea în casele oamenilor de Crăciun.

Prima ceata de irozi la Veneția de Jos, după mai bine de 50 de ani! Felicitări dragilor pentru frumosul vostru de a fi, pentru că duceți mai departe ceea ce alții au uitat deja de mult, pentru ca ne-ați făcut Crăciunul mai frumos! Vă iubim pentru ceea ce ați făcut anul acesta, deja va așteptam anul viitor!!! “, a scris pr. Alexandru Socaciu, paroh în Veneția de Jos.

 

 

Pe lângă obiceiul „Iroziilor“, copiii au vestit oamenilor Nașterea Domnului prin frumoasele colinde tradiționale.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.