20 de cete din Țara Făgărașului s-au reunit la Șinca Nouă. Foto-video

Șinca Nouă a fost din nou pentru a șaptea oară capitala portului, tradițiilor, dansului, colindelor și a reunit 20 de cete din Țara Făgărașului. Tinerii feciori însoțiți de fetele mândre au împânzit ieri satul Șinca Nouă în cadrul evenimentului „Festivalul cetelor de feciori din Țara Făgărașului“. Anul acesta evenimentul a avut o organizare mai amplă cu sprijinul GAL Răsăritul Țării Făgărașului care a adus la Șinca Nouă reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, dar și ai direcțiilor sau serviciilor din cadrul acestei instituții. De asemenea, în căminul cultural au fost organizate standuri cu produse lucrate manual de meșteri populari. 

Șinca Nouă este pentru al șaptelea an consecutiv gazda Festivalului Cetelor de feciori din Țara Făgărașului. Tinerii alături de primari, viceprimari, preoți, părinți și bineînțeles muzicanți au ajuns în Șinca Nouă în jurul orei 13.00. Așa cum cere tradiția, prima oprire au făcut-o la Primăria Șinca Nouă, acolo unde au participat la o ședință foto, ședință pe ritmuri de muzică, multă culoare, frumusețe și tinerețe. De la primărie, tinerii cetași au pornit într-o paradă spre Căminul Cultural din sat.

„Suntem la a șaptea ediție a Festivalului Cetelor de feciori din Țara Făgărașului. Anul acesta avem o participare de 20 de cete, este maxim cât ne putem permite din cauza spațiului din căminul cultural. Mă bucur foarte mult că e vreme faină și mă bucur că încă obiceiul se mai face în Țara Făgărașului. Îi felicit pe toți cei care au organizat ceată în satul lor și sunt  sate mici precum Luța, Grid. În schimb sunt sate mari ude nu s-a organizat ceată de feciori. Dacă oamenii au inițiativă, nu trebuie să lase să se piardă pentru că e mândria satului, e obligația noastră pentru a păstra patrimoniul UNESCO. Dacă până acum ținea doar de sufletul nostru, pentru că un sat nu piere dacă e colindat, e emoție, e normal pentru noi,acum nu mai ține doar de noi. Colindatul cetelor și jocul fecioresc sunt în patrimoniul imaterial al omenirii. Ar trebui ca și autoritățile locale și cele județene și chiar cele centrale din București să sprijine. Nu așteptăm noi sprijinul de la ei, dar nu trebuie să lăsăm să se piardă. Visul meu este ca într-un an să pot să spun la microfon că toate satele din toată Țara Făgărașului au avut ceată și atunci pot să spun că sunt fericit“, a spus Dumitru Flucuș, primarul comunei Șinca Nouă.

Am venit cu ceata de la Rucăr din comuna Viștea, venim cu plăcere la Șinca Nouă la a șaptea ediție a festivalului de cete din Țara Făgărașului. Este o inițiativă de lăudat pentru că perioada Crăciunului este o perioadă importantă din sărbătorile noastre creștinești. Am venit să-i colindăm pe locuitorii din Șinca Nouă și nu numai pe aici pe toți cetașii care sunt astăzi la Șinca Nouă“, ne-a spus Florin Ioani, primarul comunei Viștea.

„Am venit din comuna Beclean, cu ceata de feciori din satul Luța aici la inițiativa domnului primar, la Festivalul de cete din Țara Făgărașului. Sunt multe cete de feciori cu fete mândre alături și ne bucurăm de portul popular și de datinile românești. De 32 de ani nu a mai fost ceată în Luța și chiar asta discutam cu feciorii ca anul viitor să facă din nou ceată. Este păcat să nu păstrăm și să nu ducem înainte aceste obiceiuri și datini românești“, ne-a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

Din patru cete câte avem în comuna Voila, astăzi am venit cu două: cetașii din Voila și din Voivodeni. Mă bucur că sunt organizate cete în comuna Voila și țelul meu a fost întotdeauna să se păstreze obiceiul străbun“, ne-a spus Gheorghe Osalciuc, primarul comunei Voila.

 

 

Suntem veniți aici la Șinca Nouă cu ceata de la Ucea de Sus și cu ceata de la Feldioara. Noi încercăm să perpetuăm și să transmitem tinerilor tradițiile, să-i îndrumăm spre tradiții, spre obiceiurile vechi pentru că pe noi ne-a năpădit modernismul. Ne pierdem identitatea ca națiune și e foarte greu și din ce încă e mai greu s răzbatem în fața națiunilor străine care din păcate aduc și lucruri rele. Am luat tot ce a fost mai rău din Occident. Ar trebui ca cei care conduc țara să întoarcă capul și spre tradiții. Ministerul Culturii să promoveze mai mult cultura noastră românească, să se facă mai multe spectacole în fiecare sat și fiecare oraș“, ne-a spus Adrian Grovu, viceprimarul comunei Ucea.

Pe scena Căminului Cultural au urcat rând pe rând cetele de feciori. Tinerii și-au prezentat în fața celor prezenți portul, dansul din satele din care provin. Invitat special a fost îndrăgita interpretă de muzică populară Veta Biriș. Seara s-a încheiat cu joc și voie bună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.