Tradiții, colinde, muzică și voie bună la Copăcel, de sărbători

Satul Copăcel a îmbrăcat ieri haine de sărbătoare. Gătiți în costumele tradiționale populare, localnicii au petrecut alături de zeci de invitați din localitățile Țării Făgărașului și nu numai la Căminul Cultural, acolo unde s-a desfășurat evenimentul „Port și tradiție de Crăciun în Țara Făgărașului“. Evenimentul a fost organizat de Grupul de Acțiune Locală Răsăritul Țării Făgărașului iar activitățile desfășurate în cadrul evenimentului au fost ca scop promovarea și păstrarea tradițiilor locale.

Evenimentul a debutat cu o conferință la care au luat parte reprezentanți ai Ministerului Agriculturi, dar și alte oficialități județene sau de la nivel național. Cei prezenți în sală au aflat informații importante despre accesarea fondurilor europene și nu numai.

Este primul eveniment de această amploare și am ales să-l facem la Copăcel pentru că era un obicei „La Copăcel de sărbători“, în această zi de Sfântul Ștefan și am considerat că putem să continuăm cu evenimentul de la GAL. Avem invitați din partea Ministerului Agriculturii, directori din direcțiile ministerului, de la Direcția județeană, de la AFIR, de la Consiliul Județean, de la CRFIR Sibiu și lideri de la București, de la LEADER. Sperăm ca cetățenii să conștientizeze rolul GAL-ului, lucru care nu s-a prea întâmplat până acum. Sperăm să ne facem cunoscuți și sperăm să le fim de mai mare folos decât până acum, să îndrăznească să vină la noi să ne ceară sprijinul și să le simțim și noi greutățile pe care le au vizavi de accesarea fondurilor europene și nu numai, dorim să fim aproape de cetățean“, ne-a spus Maria Palfi, manager GAL Răsăritul Țării Făgărașului.

„Sărbătorile în Țara Făgărașului, adică acasă sunt cele mai minunate și este întotdeauna o bucurie pentru mine să văd că oamenii muncesc pentru promovarea Țării Făgărașului, pentru valorile Țării Făgărașului, pentru tradițiile de aici, pentru portul popular, pentru colindele noastre specifice, așadar înființarea și derularea activităților acestui GAL, GAL-ul Răsăritul Țării Făgărașului mă bucură și la nivel personal pentru că Țara Făgărașului este cea mai apropiată sufletului meu, dar și la nivel profesional pentru că cred că merită ca specificul locului nostru pentru că este special, să ajungă la urechile și la ochii cât mai multor persoane din țara noastră“, ne-a spus Mara Mareș, deputat PNL.

Pe scena Căminului Cultural au urcat reprezentanți din satele GAL-ului care au colindat, au dansat și și-au prezentat portul popular. Nu au lipsit muzica populară, colindele interpretate de cântăreți din satele care fac parte din GAL Răsăritul Țării Făgărașului. De asemenea, un invitat special a fost Veta Biriș. Produsele tradiționale nu au lipsit din cadrul sărbătorii. Standuri cu pâine de casă, sucuri naturale, miere au fost amenajate în curtea căminului cultural.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.