Parlamentarii au pe masă lista investiţiilor din județ, în pericol de a fi trecute pe linia moartă

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că a transmis tuturor parlamentarilor din judeţul nostru o listă de investiţii prioritare care pot fi afectate odată cu diminuarea bugetului judeţului Braşov în baza propunerii proiectului bugetului de stat pe anul 2018. Având în vedere că fondurile pentru judeţ au fost tăiate cu 40%, o şansă ar consta în amendarea proiectului de buget la dezbatarea acestuia în Parlament.
Potrivit reprezentantului administraţiei judeţene, proiectele „au fost demarate ţinând cont de resursele financiare ce pot fi atrase prin intermediul Programelor Operaţionale Sectoriale sau Programul Operaţional Regional, prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, dar mai ales ţinând cont de proiecţiile bugetare proprii ale judeţului Braşov. În ceea ce priveşte proiecţiile bugetare proprii ale judeţului Braşov pe anul în curs şi pe perioada 2018-2020, acestea au fost realizate ţinând cont de legislaţia românească în domeniu, astfel încât să se poată asigura susţinerea financiară a proiectelor de investiţii demarate sau în curs de demarare, precum şi obligaţiile de co-finanţare a investiţiilor ce beneficiază de fonduri nerambursabile”. Totodată, Veştea a afirmat că „schimbările legislative actuale şi propunerea de buget pentru anul financiar 2018 înaintată de către Ministerul Finanţelor afectează substanţial toate proiecţiile bugetare făcute de către Consiliul Judeţean Braşov până în prezent, periclitând astfel derularea în continuare a investiţiilor considerate prioritare”.
Adrian Veştea a mai spus că lista Consiliului Judeţean va fi completată cu una a primăriilor din judeţul Braşov: „Am transmis tuturor administraţiilor locale o adresă prin care le solicit să pregătească o listă a proiectelor pe care le au în derulare şi pentru care ar avea nevoie de cofinanţare. Sunt multe investiţii pentru care s-au obţinut finanţări europene sau de la bugetul de stat, iar beneficiarii trebuie să asigure cheltuielile neeligibile. Conform proiectului bugetului de stat pe anul viitor, autorităţile locale din judeţul Braşov nu vor primi nici un leu pentru echilibrarea bugetelor, ceea ce este strigător la cer. Este fără precedent ceea ce se întâmplă, iar consecinţele vor fi resimţite de toate primăriile, indiferent dacă sunt liberale sau social-democrate”.

Proiecte în derulare
Vă prezentăm în continuare proiectele de investiţii care pot fi afectate odată cu diminuarea bugetului judeţului Braşov în baza propunerii de buget pe anul 2018:
–  „Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav, Etapa a III-a”. În prezent se află în desfăşurare procedura de licitaţie publică pentru contractarea constructorului ce va realiza Calea de rulare Alfa, platforma de îmbarcare-debarcare şi extinderea reţelelor de canalizare şi drenaj aferente pistei de decolare-aterizare. Valoarea estimată a acestor lucrări este de 42.284 mii lei. Pentru finalizarea întregului obiectiv de investiţii, conform devizului general al Studiului de Fezabilitate mai este necesară alocarea sumei de 270.000 mii lei.
– „Consolidare şi reabilitare Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov”. În prezent se derulează acest contract de execuţie cu termen de finalizare iunie 2019. Conform contractului de execuţie, Consiliul Judeţean Braşov trebuie să aloce, de la data prezentei până la finalizare, suma de 24.150 mii lei.
 Ministerul Sănătăţii va repartiza Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov un accelerator de particule pentru a asigura infrastructura necesară tratamentelor oncologice, domeniu deficitar în sănătatea publică braşoveană. Pentru a funcţionaliza acest aparat Consiliul Judeţean Braşov trebuie să aloce o sumă aproximativă de 10.120 mii lei.
–  „Modernizare drum interjudeţean DJ 104 A, DJ 105 C şi DJ 105 P”. Pentru acest obiectiv de investiţii Consiliul Judeţean Braşov a semnat contractul de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Conform contractului de finanţare, Consiliul Judeţean Braşov trebuie să asigure contribuţia proprie şi cheltuielile neeligibile în sumă totală de 5.342 mii lei.
–  „Modernizare drum interjudeţean Covasna – Braşov care face legătura între drumul naţional DN 12 şi DN 13”. Acest obiectiv se află în faza de contractare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Proiectul a trecut de faza de verificare a conformităţii administrative şi eligibilitate, cât şi de verificarea trehnică şi financiară, fiind acceptat pentru finanţare. Conform hotărârii de aprobare a proiectului, Consiliul Judeţean Braşov trebuie să asigure contribuţia proprie şi cheltuielile neeligibile în sumă totală de 27.851 mii lei.
– „Modernizare, dotare şi eficientizare energetică Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie Braşov”. Acest obiectiv se află în faza de contractare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Proiectul a trecut de faza de verificare a conformităţii administrative şi eligibilitate, cât şi de verificarea trehnică şi financiară, fiind acceptat pentru finanţare. Conform hotărârii de aprobare a proiectului, Consiliul Judeţean Braşov trebuie să asigure contribuţia proprie şi cheltuielile neeligibile în sumă totală de 7.417 mii lei.
– „Reparaţii capitale, modernizare şi eficientizare energetică a Unităţii de Asitenţă Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru”. Acest obiectiv a fost contractat spre finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, proiect care a trecut de faza de verificare a conformităţii administrative şi eligibilitate, cât şi de verificarea trehnică şi financiară, fiind acceptat pentru finanţare. Conform hotărârii de aprobare a proiectului, Consiliul Judeţean Braşov trebuie să asigure contribuţia proprie şi cheltuielile neeligibile în sumă totală de 2.365 mii lei.
–  „Consolidarea, modernizarea şi creşterea eficienţei energetice a Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov”. Acest obiectiv se află în faza de evaluare prin Programul de finanţare POR 2014-2020. Conform hotărârii de aprobare a proiectului, Consiliul Judeţean Braşov trebuie să asigure contribuţia proprie şi cheltuielile neeligibile în sumă totală de 1,446 mii lei.
–  „Modernizare şi reabilitare DJ 104 L”. Acest obiectiv a fost contractat spre finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Conform contractului de finanţare, Consiliul Judeţean Braşov trebuie să asigure contribuţia proprie în sumă totală de 8.111 mii lei.
–  „Modernizare şi reabilitare DJ 112 C”. Acest obiectiv a fost contractat spre finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Conform contractului de finanţare, Consiliul Judeţean Braşov trebuie să asigure contribuţia proprie în sumă totală de 25.866 mii lei.
–   „Modernizare DJ 102 G”. Acest obiectiv a fost contractat spre finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Conform contractului de finanţare, Consiliul Judeţean Braşov trebuie să asigure contribuţia proprie în sumă totală de 22.385 mii lei.-  „Modernizare DJ 108 B, DJ 105 B”. Acest obiectiv se află în faza de contractare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Conform contractului de finanţare, Consiliul Judeţean Braşov trebuie să asigure contribuţia proprie în sumă totală de 1.590 mii lei.
–  „Reabilitare DJ 105 – alunecare de teren”. Acest obiectiv se află în faza de contractare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Conform contractului de finanţare, Consiliul Judeţean Braşov trebuie să asigure contribuţia proprie în sumă totală de 515 mii lei.
–  „Reabilitare DJ 132”. Acest obiectiv se află în faza de contractare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Conform contractului de finanţare, Consiliul Judeţean Braşov trebuie să asigure contribuţia proprie în sumă totală de 17.118 mii lei.
–   „Pod peste râul Olt pe DJ 105 în localitatea Voila”. Acest obiectiv se află în faza de contractare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Conform contractului de finanţare, Consiliul Judeţean Braşov trebuie să asigure contribuţia proprie în sumă totală de 1.311 mii lei.
– „Pod peste râul Olt pe DJ 131 P în localitatea Șercaia”. Acest obiectiv se află în faza de contractare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Conform contractului de finanţare, Consiliul Judeţean Braşov trebuie să asigure contribuţia proprie în sumă totală de 1.035 mii lei.

Proiecte în pregătire
În afara celor exemplificate mai sus, Consiliul Judeţean Braşov pregăteşte documentaţiile tehnico-economice pentru o serie de investiţii prioritare în domeniul protecţiei mediului, sănătăţii şi infrastructurii de transport, obiective absolut necesare a fi realizate în perioada următoare şi pentru care vor trebui alocate sume considerabile din bugetele multianuale ale judeţului.
Pe listă se regăsesc investiţii precum managementul integrat al deşeurilor menajere la nivelul judeţului Braşov (pentru care se va depune o cerere de finanţare prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014 -2020). De asemenea, sunt în curs de elaborare documentaţiile pentru reabilitarea unor drumuri judeţene şi poduri, respectiv12 obiective de investiţii ce vor fi finanţate din bugetul propriu al judeţului.
Pe lista de investiţii a CJ apar lucrări de reabilitare şi extindere a pavilionului central şi a Pavilionului Astra din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, precum şi reparaţii şi dotări la toate cele 6 spitale publice din subordinea Consiliului Judeţean Braşov, obiective de investiţii ce vor fi finanţate din bugtul propriu al judeţului.

sursa:bzb.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.