Senatul a respins inițiativa de lege privind dreptul făgărășenilor de a ieși mai devreme la pensie. Ce spun parlamentarii făgărășeni

 

Deputata PNL Mara Mareș a inițiat în primăvara acestui an un proiect de lege prin care le recunoștea făgărășenilor dreptul de a ieși la pensie cu 2 ani mai devreme.  Într-un comunicat transmis presei, deputatul făgărășean explică: „Făgărășenii care au lucrat în combinatul chimic, și știm ce condiții grele au îndurat, sunt îndreptățiți să iasă la pensie cu 2 ani înaintea vârstei generale de pensionare, însă Legea Pensiilor nu le recunoaște acest drept, deocamdată. În aceeași situație sunt și oamenii care au lucrat la combinatul din Victoria. Pentru a corecta această nedreptate, am depus o inițiativă legislativă care să corecteze această situație, așa încât făgărășenilor să li se dea ceea ce este al lor, de drept. Inițiativa a fost dezbătută în comisiile Senatului.

Deși majoritatea avizelor date au fost pozitive, și singurul care s-a opus a fost Guvernul Tudose, Senatul a respins această inițiativă bună pentru făgărășeni. Argumentul Guvernului? Vezi Doamne, dacă făgărășenilor li s-ar da ceea ce este al lor, ar fi afectat caracterul unitar al sistemului public de pensii. Ori așa ceva eu nu am mai întâlnit: să le refuzi oamenilor un drept pentru un motiv inventat, un motiv ce nu are vreo legătură cu munca acestor oameni!

Inițiativa ajunge acum la Camera Deputaților, unde eu, personal, am solicitat să mă transfer în Comisia pentru Muncă și Protecție Socială, tocmai pentru a mă asigura că propunerea aceasta va fi discutată temeinic; vă promit că utilitatea sa va fi înțeleasă și de către cei de la putere. Voi face tot ce este omenește posibil pentru onoarea și demnitatea făgărășenilor. În al doilea rând, nu numai că voi susține această inițiativă, ci o voi depune și sub forma unui amendament la Legea Pensiilor, lege care este dezbătută în prezent la Camera Deputaților. Așadar, voi dubla șansele ca inițiativa să treacă.“

Tot în același comunicat, deputata Mara Mareș spune că liderii PSD din Făgăraș nu se implică în câștigarea acestor drepturi pentru făgărășeni. În replică, deputatul făgărășean Mihai Popa spune că nu a știut de această inițiativă a colegei sale și că el însuși a depus o inițiativă având aceeași temă.

„Inițiativa legislativă a subsemnatului și a colegului meu, Mihai Mohaci, cu aceeași temă, a fost depusă în luna septembrie. Este înregistrată pe site-ul Camerei Deputaților și își urmează cursul; bineînțeles că va fi sprijinită de toți colegii noștri; bineînțeles că noi ne interesăm în amănunt de soarta făgărășenilor. Această inițiativă legislativă a fost rodul unei colaborări inclusiv cu Sindicatul Liber Nitramonia Rompiro, de unde am obținut datele necesare astfel încât fundamentarea se bazează pe date precise la situația din Făgăraș. Cu certitudine, în sesiunea parlamentară din ianuarie-februarie de anul viitor, această inițiativă va trece și va fi transformată în lege, iar ministrul Muncii sprijină inițiativa noastră. Noi am făcut o treabă foarte serioasă. Am obținut datele necesare, astfel încât Făgărașul, ca zonă defavorizată pe acest segment, să fie încadrabil în prevederile legale.  Se știe că în Făgăraș, de peste 70-80 de ani, industria chimică a fost preponderentă și că acești compuși chimici au afectat compoziția aerului; noi am mers pe niște date precise, am pus studii la această inițiativă și am făcut o motivare riguroasă. Practic, eu nu am știut că ar fi depus o inițiativă colega noastră, putea să ne anunțe, având în vedere interesul comun, am fi putut să mergem toți pe o inițiativă. Noi am făcut apel, toți colegii noștri știu, la Cameră am mai discutat inclusiv cu colegii liberali din zonă. Sunt convins că se va rezolva această problemă pentru făgărășeni“, a declarat deputatul PSD Mihai Popa.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.