Colegiul Național „Doamna Stanca“ – 140 de ani de istorie

 

Colegiul Naţional „Doamna Stanca“ din Făgăraş  a fost astăzi în mare sărbătoare. Aici a avut loc întâlnirea festivă dedicată împlinirii a 140 de ani de existenţă. Şcoala ocupă un loc aparte  prin vechime şi tradiţie pedagogică,  iar cea mai veche atestare documentară o constituie registrul matricol din anul 1877 al Școlii confesionale germane. Astăzi, instituţia de învăţământ se bucură de prestigiu internaţional, fiind afiliată UNESCO şi se mândreşte cu absolvenţii săi care au făcut cinste colegiului în ţară şi peste hotare.

E un moment extraordinar de emoționat pentru mine și pentru toți colegii noștri și recunosc că dincolo de emoții sunt foarte bucuroasă că am reușit să ne vedem cu această ocazie. Sunt extraordinar de mândră de tot ce înseamnă „Colegiul Național „Doamna Stanca“ și cred în continuare în noi ca și organizație de educație în Țara Făgărașului, dar și în lumea aceasta“, a spus Corina Drăgoiu, directoarea Colegiului Național „Doamna Stanca“.

La eveniment au fost prezente autorităţi locale şi judeţene.

„Astăzi este un moment important pentru învățământul făgărășean, pentru istoria învățământului în Țara Făgărașului. „Doamna Stanca“ este un liceu de prestigiu, un liceu  care pe parcursul timpului a dat absolvenți foarte buni care s-au îndreptat spre marile universități nu numai din țară, dar și din afara țării și actul educativ aici a fost întotdeauna de calitate“, a spus Ion Negrilă, inspectorul general al ISJ Brașov.

De-a lungul istoriei sale de 140 de ani, şcoala  s-a remarcat prin rezultatele deosebite obţinute atât de foştii elevi, cât şi de profesorii lor. Cu toţii au contribuit la ridicarea prestigiului şcolii.

Am venit ca elev al acestei școli în toamna lui 63, am terminat în 67 și din 72 de când am debutat în învățământ până în zilele noastre am avut multe promoții, multe de tot. În primul rând simt un sentiment de împlinire faptul că acești peste 40 de ani de învățământ nu au trecut degeaba și au lăsat urme serioase prin calitatea elevilor și mai ales prin ceea ce au reușit aceștia să devină în viață, fapt ce mă face să mă simt foarte bucuros“, ne-a spus Aurel Aldea, profesor la C.N. „Doamna Stanca“.

„Mă bucur că sunt aici în calitate de absolvent pentru că în perioada 1977- 1985 eram elev la Generală 6 cum i se spunea pe vremuri. Mă bucur că am participat și la olimpiade aici și am încercat să aducem valoare acestei școli prin rezultatele pe care le-am avut. Am jucat și în echipa de fotbal, am învățat limba germană, aici am multe amintiri“, ne-a spus Radu Mitric, fost elev al Colegiului Național „Doamna Stanca“.

 

Evenimentul a creat emoţii invitaţilor care au vizitat colegiul, unii dintre ei amintindu-şi clasele şi chiar banca în care au stat, fiind plăcut impresionaţi de schimbările claselor, dotate cu mobilier nou, de laboratoarele moderne cu aparatură de ultimă generaţie, într-un cuvânt condiţii excelente oferite elevilor pentru aprofundarea cunoştinţelor teoretice şi practice. În şcoală funcţionează patru clase de liceu, două cu profil real şi două la uman. De asemenea, funcționează ciclul gimnazial începând de la clasa 0 şi până la clasa a 8-a. Se ştie că această şcoală este una de tradiţie în ceea ce priveşte clasele cu predare în Limba Germană, de la ciclul primar şi până în ultimul an de liceu. În acest an şcolar, aici sunt înscrişi peste 1.000 de elevi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.