Cimitirele, scăldate în lumină

Sute de făgărăşeni au mers astăzi la cimitire pentru a aprinde o lumânare şi a lăsa o floare la mormintele celor dragi. Cei mai mulţi dintre credincioşi  au mers la mormintele rudelor în această seară, cimitirele din oraş fiind scăldate în lumină.

Ziua morţilor sau luminaţia este un obicei păstrat de sute de ani, mai ales în cimitirele din Ardeal, Banat şi Maramureş. În calendarul catolic, Luminaţia se numeşte Sărbătoarea tuturor sufletelor. Deşi, la origine, este o sărbătoare catolică, a fost adoptată şi în Transilvania, indiferent de confesiunea religioasă a locuitorilor (ortodocşi, catolici sau protestanţi). În timp ce unii oameni aleg să meargă în timpul zilei la cimitir, majoritatea creştinilor preferă să respecte pe deplin tradiţia şi să aprindă lumânările de pe morminte seara, după lăsarea întunericului.

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Ziua Tuturor Sfinţilor în prima duminică de după Rusalii, unde se face pomenirea tuturor sfinţilor, dar şi a celor adormiţi din neam în neam.

O altă celebrare a celor morţi vine din credinţa populară a romanilor, care se ţine în noaptea dinspre 29 spre 30 noiembrie, cunoscută sub denumirea de Noaptea Sfântului Andrei, când cei vii încearcă să se apere de strigoi ungând uşile şi ferestrele cu usturoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.