Parastas pentru părintele Teofil Părăian la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus

foto:mitropolia-ardealului.ro

Doi ierarhi, 17 preoți și patru diaconi au liturghisit la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus în ziua în care s-au împlinit opt ani de la trecerea la Domnul a părintelui Teofil Părăian, respectiv în 29 octombrie. Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, în cuvântul de mulțumire amintea că „ne aflăm cu toții în raza de bucurie a părintelui Teofil având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu. Pentru fiecare dintre noi s-au potrivit îndemnurile, povețele și programul duhovnicesc pe care îl promova părintele Teofil. Un mare duhovnic are mari ucenici, iar noi toți care ne rugăm pentru sfinția sa, fie în mănăstirea în care a viețuit, fie acolo unde se află ucenici de-ai săi care n-au putut fi cu noi, arătăm prin ceea ce am devenit cu ajutorul său ce rol mare a avut activitatea sa în mijlocul nostru”. Tot Preasfințitul Părinte Ilarion a reamintit mulțimilor de credincioși povețe ale Părintelui, subliniind importanța cuvintelor și îndemnurilor sale, dincolo de personalitatea sa.

Lucrarea harului

În predica sa, Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, un ucenic apropiat al părintelui Teofil, sublinia faptul că atât pericopa evanghelică, a învierii ficei lui Iair, cât și în activitatea și în povețele părintelui, se pot observa urmele harului și binecuvântările lui Dumnezeu. „De aceea, pentru a fi vrednici de ele este nevoie să fim oameni vii, atât arhierei și preoți, cât și credincioși, pentru ca bine să se înmulțească și răul să se risipească. Hristos a alungat răul din femeia bolnavă și din viața lui Iair, părintele duhovnic Teofil s-a nevoit să-i deprindă pe oameni cu harul și cu darurile lui Dumnezeu din efortul duhovnicesc, uneori anevoios și greu de primit; numai în ascultare și în perseverență în bine se primește pacea și bucuria și, mai ales, împărăția lui Dumnezeu”, stăruia ierarhul în cuvântul său de învățătură.

foto:mitropolia-ardealului.ro

După slujba parastasului, ierarhii, preoții și credincioșii au mers la mormântul părintelui Teofil din incinta mănăstirii pentru a rosti rugăciunile parastasului rânduite de Biserică. La final părintele stareț al mănăstirii, arhimandritul Atanasie Roman, plin de recunoștință pentru toți cei care s-au ostenit să vină până la mănăstire din diferite colțuri ale țării și din toată Țara Făgărașului, a mulțumit tuturor invitându-i în trapeza mănăstirii pentru a gusta din roadele pregătite, dar și pentru a depăna amintiri legate de cel ce a rămas, iată, viu în viața tuturor și în conștiința populară.

(pr. Alexandru Socaciu- sursa: mitropolia-ardealului.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.