Lipsa de civilizație înfundă canalul
Pentru unii din făgărășeni WC-ul din casă a devenit un fel de coș de gunoi. Aceștia aruncă tot felul de deșeuri, fără să conștientizeze că,odată ajunse pe conducte, acestea le înfundă și provoacă mari neplăceri tuturor locatarilor unui bloc. Astfel că intervențiile angajațiilor societății Apă Canal sunt zilnice în cartierele de blocuri din municipiu. Potrivit directorului sucursalei Făgăraș, zilnic sunt 6-7 solicitări în acest sens.
De la lucruri mici și până la unele de dimensiuni destul de mari, toate ajung în WC-ul unor făgărășeni și apoi pe țevile și conductele de canalizare. Însă, de cele mai multe ori, aceste lucruri aruncate în rețeaua de canalizare produc înfundarea instalației ceea ce conduce la intervenții zilnice prin oraș.
„Foarte multe racorduri de canalizare, conducte de canalizare se înfundă, iar motivul principal e lipsa totală de civilizație a celor ce locuiesc la blocuri. La blocuri în special se întâmplă. Nici nu vă vine să credeți ce se poate găsi într-un cămin de canal în momentul când colegii noștri acționează pentru a desfunda canalul respectiv. Canalizarea este pentru fecaloid-menajer. Ea nu trebuie să fie pentru a arunca la canal tot ce avem noi prin casă. Se aruncă inclusiv îmbrăcăminte, varză, mâncare; acestea nu se aruncă la canal pentru că îl înfundă și produc greutăți și probleme locatarilor din bloc și mai ales celor care stau la parter . Pe bună dreptate, aceștia intervin la noi iar noi ne facem treaba. Răspundem cu promptitudine întotdeauna“, ne-a spus Vasile Manta, directorul Sucursalei Făgăraș a societății Apă-Canal Sibiu.
Dacă țevile vechii rețele de canalizare erau de dimensiuni mai mari pentru a prelua și apa pluvială, cele noi sunt proiectate în mare parte doar pentru uz menajer.
„Conductele au o dimensiune mai mică, nu mai sunt din același material, iar o mare parte din ele au fost proiectate numai pentru canalizarea pentru uz menajer, iar restul vor rămâne pentru pluvial. Normal, întregul ansamblu de conducte de canalizare, nou proiectat și pus în practică în Municipiul Făgăraș, în mare e doar pentru canalizare menajeră“, a mai spus Vasile Manta.
Zilnic sunt 6-7 solicitări de intervenție la canal.
„Spre sfârșitul anului vom primi o mașină complexă de desfundat canale, care costă în jur de 300.000 de euro și cu acest utilaj putem realiza în avans și o serie de spălări mai complexe a conductelor de canalizare și a celorlalte instalații. Avem acum, după investiție, și stație de pompare, la care se intervine permanent și se acționează pentru a nu fi probleme în oraș“, a mai declarat directorul sucursalei Făgăraș.
Dacă la rețeaua stradală intervenția este gratuită, pentru problemele din interiorul blocului, lucrările sunt contra-cost.