Vânătorii vor organiza o goană de împingere a ursului din zonele locuite

Este panică în oraș după ce un urs a atacat în această dimineață, în cartierul Câmpului ,o fată de 14 ani care mergea împreună cu surorile ei la școală și un bărbat de 39 de ani. Reprezentanții AVPS au făcut solicitare la Agenția pentru Protecția Mediului de derogare în vederea împușcării. Până vor primi un răspuns, vânătorii se întrunesc la ora 15.00 pentru a organiza o goană de împingere către pădure. Se pare că ursul a plecat spre câmpurile de la Ileni. 

Scene șocante în fața blocului 15

Cele trei surori, două gemene de 14 ani și una de 8 ani au plecat din cartierul Câmpului, ca în fiecare dimineață spre școală. Era ora 7.30. Nu au mers mult de la blocul în care locuiesc că dintre blocuri le-a ieșit un urs direct în față. Acesta a sărit pe Diana, una din gemene. Un bărbat care lucra la roata unei mașini și-a dat seama că se întâmplă ceva grav și a plecat spre ursul care era peste fată. A strigat cât a putut și a aruncat levierul spre ursul care se năpustise asupra fetei. Speriat ursul a fugit printre blocuri. O femeie cu doi copii a scăpat ca prin urechile acului pentru că s-a adăpostit în scara unui bloc din apropiere, spun martorii. Nu același noroc l-a avut un făgărășean de 39 de ani care a ieșit din scara blocului  și a încercat să o protejeze pe femeia cu cei doi copii. Animalul l-a atacat și pe el. Oamenii s-au alertat și au făcut gălăgie iar ursul a lăsat omul din ghearele lui și a fugit pe câmp. În tot acest timp, o făgărășeancă care a văzut scenele șocante a sunat la numărul de urgență 112.

„Fetele se duceau la școală și de undeva din tufe a sărit ursul direct pe ele. Erau trei fete: două fete gemene și una mai mică. A prins-o pe una din gemene și a trântit-o în fața scării. La un moment, un om care își repara ceva la mașină și avea un băț în mână a sărit. Eu strigam la bărbatu-meu să iasă că e un urs pe fată. A lăsat fata și a fugit mai departe și a sărit la un alt om.  Nu am mai văzut bine dar auzeam cum omul strigă. Bărbatu-meu a fugit cu niște bidoane  să facă gălăgie pentru că a zis că nu ai voie să ieși cu pușca și a ieșit, ursul a lăsat omul și a fugit. Fetița e rănită la picior, i-a luat pielea de pe picior, i-a rupt hainele pentru că era pe ea efectiv și pe bărbat l-a zgâriat și pe el. Îl auzeam pe urs cum face Să-i  împuște. Ce să faci tu ca femeie dacă ieși afară. Copiii se duc la școală, săptămâna viitoare se schimbă ora. Ce siguranță le oferi tu? Ne omoară  copiii ca să apere ursul? Ursul cui? Copiii mei s-au speriat în casă de frică. Ai voie să-l împuști. Bărbatul meu e vânător și când am văzut ursul pe fată asta i-am spus: ia pușca și împușcă-l și mi-a zis că nu are voie. Cu pușca în casă și iesi afară cu două bidoane la ditamai ursul? Să mă omoare el pe mine“, ne-a spus o făgărășeancă martoră la atacul ursului.

„Copiii au plecat la școală în jur de 7.30 dimineața și după puțin timp m-au sunat că  au fost atacate de urs. Speriați ne-am dus, au venit salvările, SMURD-ul. Fetița era jos în fața unei scări de bloc, rănită la un picior, celelalte două speriate. Acum, este la spital, așteptăm să vedem ce spun doctorii. Astă-i Făgărașul și țara noastră. Avem încredere să ne trimitem copiii la școală și să-i atace ursul“, ne-a spus tatăl fetei atacate de urs, Lazăr Ciprian.

Un făgărășean care locuiește în cartier spune că toată noaptea au lătrat câinii.

În fața scării a fost. Nu am auzit vreodată așa ceva. E pentru prima data când am auzit așa ceva, să vină ursul în cartier“, au spus făgărășenii care locuiesc pe strada Câmpului.

Autoritățile au ajuns imediat la fața locului. Cei doi răniți au fost transportați al spital, însă norocul a fost de partea lor iar rănile provocate de urs nu sunt grave.

„În jurul orei 8 fără 10 au fost aduși în serviciul de urgență doi pacienți mușcați de urs: o fată de 14 ani și un bărbat care s-a interpus între o femeie cu copii și urs și care a fost mai mult mușcat, dar probleme deosebite nu sunt la acești pacienți decât că vor trebui urmărite plăgile și făcut în așa fel încât să fie protejați antirabic și de alte probleme de genul acesta, să nu se infecteze plăgile. În principiu, regretabil este faptul că s-a întâmplat așa ceva în plin oraș“, a spus dr. Mircea Florea de la Spitalul din Făgăraș.

Solicitare pentru împușcarea ursului

Imediat autoritățile au făcut solicitare la Agenția pentru Protecția Mediului de a împușca aces turs, urs cu problem susțin vânătorii.

Având în vedere cazul din această dimineață, deja am sesizat Agenția pentru Protecția Mediului, Comisariatul Gărzii de Mediu și am solicitat derogare în vederea împușcării. Așteptăm actul medical de la spitalul municipal în legătură cu plăgile produse prin mușcătură de către urs și sper ca în cursul zilei de astăzi să obținem aprobare de împușcare. Eventual vom face și o goană de împingere pentru că părerea mea este că este același urs din Combinat care a fost văzut și săptămâna trecută în zona cartierului din colonie. Sper să avem acces în combinat dacă dorim să facem această goană de împingere. Dacă vom primi aprobare de la minister, bineînțeles că vom împușca. Va trebui să-l monitorizăm ca să împușcăm ursul care e cu probleme nicidecum alt urs, însă noi cam știm despre ce urs este vorba pentru că acest urs a atacat în mai multe zone: și la Hârseni, și al Ileni, la stânele din zona respectivă, chiar și la Șercăița. Este cam același urs care se învârte în această zonă. Părerea mea este că e același pentru că el a fost văzut cam în această zonă: Șercăița- Mărgineni, Hârseni, Ileni. Văd că este nărăvit motiv pentru care atacă necondiționat în repetate rânduri. Paznicii de vânătoare sunt în zonă, ursul a ieșit din oraș și s-a văzut fugind pe câmp spre Ileni spre zona cu porumb de la Ileni“, a spus Sorin Șuler, șeful AVPS Făgăraș.

Un eveniment nefericit a avut loc în această dimineață în Făgăraș. Un urs a atacat, pe o stradă din cartierul Câmpului, o fată de 14 ani care se indrepta spre scoală și un barbat care a încercat să o salveze pe tânără. Alarmați, oamenii care se aflau în acel moment pe stradă au alertat autoritățile, iar animalul a fugit pe câmp. Situația este extrem de gravă. Suntem cu toții îngrijorați și îngroziți de ceea ce s-a întâmplat. Din păcate, în acest moment, potrivit legii, ca primar al orașului nu pot să fac decât să înștiințez Asociația de Vânătoare, Garda de Mediu, Garda Forestieră, Agenția de Mediu. Aceste instituții vor forma o comisie care va face demersurile legale pentru selectarea urșilor periculoși sau relocarea lor“, a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.