Dispute pe tema cumpărării și vânzării de locuințe sociale în cadrul Consiliului Local

Proiectele de hotărâre privind cumpărarea unor apartamente de către Primăria Făgăraș au creat momente tensionate între aleși, la ultima ședință de consiliu local de săptămâna trecută. În cadrul ședinței a fost prezent un făgărășean care locuiește în cartierul Combinat și care a făcut o solicitare către administrația locală privind vânzarea unui apartament din acest cartier, solicitare care a fost respinsă de consilierii locali în cadrul ședinței ordinare a lunii august. Unii consilieri locali au fost revoltați de faptul că primăria cumpără locuințe pentru cazurile sociale, în timp ce și vinde locuințe chiriașilor.

Disputa a fost între consilierul local Constantin Gabor și proprietarul apartamentului din cartierul Combinat, Petru Andronic. Proprietarul imobilului a explicat edililor că, din cauză faptului că, în cartierul Combinat, Primăria Făgăraș nu a mai investit, se chinuie din 2012 să-l vândă, fără succes. De aceea, îl oferă Primăriei Făgăraș la un preț sub piață.

„Nu s-a făcut nimic în acest cartier. Un bloc este afumat, altul este cu mansarda arsă, de ani de zile nu s-a făcut nimic în acest cartier. Eu l-am pus la vânzare din 2012 la un preț mai mare, însă nu l-am vândut. Acum, îl vând și cu mai puțin pentru că vreau să plec din Făgăraș“, a spus Petru Andronic.

 

 

Firea mea este una vulcanică, cine mă cunoaște, știe asta, nu trebuia să mă enervez, dar este o chestiune care trebuie stabilită în alți termeni. Adică, dacă noi chiar vrem să dăm niște locuințe sociale, trebuie să stabilim o strategie, nu așa că vine cineva care nu reușește să vândă un apartament pe piața liberă și  se gândește că singurul care vrea să cumpere este primăria.  Păi nu putem așa! Ia, gândiți-vă ce ar fi să vină 1000 de făgărășeni care nu reușesc să-și vândă apartamentele pe piața liberă, să vină toți la primărie și să solicite vânzarea către primărie și primăria să accepte“, a spus consilierul local, Constantin Gabor.

Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului susține că oferta domnului Andronic este bine-venită mai ales că sunt foarte multe familii pe drumuri. Primarul Făgărașului mai susține că trebuie să se ia măsuri urgente pentru a le oferi făgărășenilor fără locuință un adăpost deasupra capului. În plus, în cazul vânzării locuințelor sociale, chiriașii, după o anumită perioadă de timp, au dreptul legal să cumpere aceste locuințe.

„Vânzarea apartamentelor de către primărie se face conform legilor 85 și 112. Toți chiriașii au dreptul ca, după un anumit număr de ani de când stau în acest apartament, să ceară să cumpere locuința respectivă, în urma unei evaluări. Iar noi suntem obligați să vindem aceste locuințe. La cumpărarea apartamentelor de către primărie, noi am adoptat această strategie pe termen scurt pentru că avem foarte multe probleme din punct de vedere social. Sunt foarte multe familii cu copii, care nu au o locuință. Atunci, pentru aceste familii, ne-am gândit ca la toate solicitările pe care le primim noi la primărie, de cumpărare apartamente să le dăm curs. Am făcut evaluare și de exemplu, acest apartament din Combinat, în urma evaluării a rezultat suma de 14.000 de euro. Este un apartament frumos, cu două camere, cu o suprafață suficientă pentru o familie cu 4-5 copii.

Acest domn Andronic încearcă să-și vândă apartamentul din Combinat și normal și cred și din spusele dânsului că voia să-l vândă mai scump. El l-a scos la vânzare din 2012 la un preț mult mai mare. Dar din  cauza faptului că primăria nu a investit în acel cartier și acel cartier arată jalnic, niciun cumpărător nu vine să cumpere acel apartament. Și atunci, noi avem o datorie și morală. Avem o datorie morală atât față de acest vânzător, cât și față de acele familii care vin la primărie în fiecare săptămână și ne cer o locuință. Avem peste 200 de cereri nesoluționate, oamenii vin de ani de zile și de ani de zile nu s-a preocupat nimeni să facă un bloc cu mai multe apartamente ca acele cereri să fie soluționate.

Noi ne preocupăm în acest moment și am discutat cu Ionuț Androne și așteptăm o finanțare pe fonduri norvegiene și pe alte finanțări externe ca să facem acel bloc. Dar acel bloc costă foarte mult, de la un million de euro în sus și nu ne permitem în momentul de față și atunci adoptăm pe termen scurt această strategie să mai cumpărăm niște apartamente la preț foarte mic pentru a rezolva problemele cetățenilor“, a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Primăria Făgăraș are în jur de 560 de contracte de închiriere pentru locuințe sociale și încă 200 de cereri încă nesoluționate. Proiectul de hotărâre prin care se cerea aprobarea cumpărării apartamentului de către Primăria Făgăraș fi reintrodus pe ordinea de zi, în următoarea ședință ordinară.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.