Cu credință și dăruire se pot face lucruri frumoase și la Făgăraș. Povestea Centrului social-cultural Sfinţii Martiri Brâncoveni
După ample lucrări de restructurare şi reamenajare, Arhiepiscopia Sibiului a deschis porţile Centrului social-cultural Sfinţii Martiri Brâncoveni,a flat în clădirea fostei Administrații Financiare de lângă Primăria Făgăraș. Ieri, în prezența a zeci de invitați, oameni care au pus umărul acestui proiect important pentru Făgăraș și Țara Făgărașului, centrul a fost sfințit și inaugurat. Primele proiecte vizează copiii cu autism, copiii formaţi prin metoda Montessori şi cei care au nevoie de psihoterapie şi sunt realizate în parteneriat cu Primăria Făgăraş. Biserica ortodoxă s-a ocupat de amenajarea spaţiilor conform cerinţelor şi le oferă în mod gratuit, iar Primăria oferă finanţarea pentru utilităţi şi parţial dotări, consumabile, rechizite şi resurse umane.
O poveste frumoasă pentru Făgăraş
În urma retrocedării clădirii în care a funcţionat până nu demult Administraţia Financiară din Făgăraş, proprietarii de drept au ales să doneze imobilul Arhiepiscopiei Sibiului. Familia donatorilor a considerat că Făgăraşul, cu bogata sa şi frumoasa sa istorie culturală, merită să aibă un centru socio-cultural administrat de Biserică, instituţia fondatoare a primelor aşezăminte sociale şi medicale.
„Eu mă numesc Voicu Nicolae. Împreună cu soția mea am fost proprietarii acestei clădiri, am dobândit-o cu circa 10 ani în urmă și tot împreună cu soția am luat decizia să o transformăm într-un centru de asistență socială, motiv pentru care am apelat la Mitropolia Ardealului. Am avut câteva discuții cu părintele mitropolit și dânșii au acceptat să preia sarcina aceasta. Clădirea era finisată pentru etajul 1 și 2, iar parterul urma să sufere anumite lucrări de remodelare, modernizare, lucru care s-a făcut după aproape doi ani de zile de când dânșii au intrat în posesia acestei clădiri și spre satisfacția și bucuria noastră, clădirea își va avea menirea pe care am trecut-o în actul de donație, respectiv de așezământ social- cultural. Ne bucurăm că vine în sprijinul unor categorii de copii care au o deosebită nevoie, copii cu autism, dar și pentru ceilalți copii care au nevoie fie de asistență, fie de educație primară.
Eu zic că acest gest de donație este un gest creștin pe care și-l permite fiecare atât cât are, cât îl ține buzunarul sau patrimoniul pe care îl are. Noi am avut ceva mai mult la ora respectivă și ca atare am donat clădirea acesta, greu de explicat în cuvinte; e un gest creștin și atâta tot“, a spus fostul proprietar al clădirii.
În luna ianuarie au început lucrările de amenajare a spaţiului, care a avut până acum o cu totul altă utilitate. Delegatul căruia Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, i-a încredinţat acest proiect a fost Preasfinţitul Ilarion Făgărşeanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Acesta s-a ocupat direct de coordonarea proiectului de reabilitare a parterului clădirii, în vederea începerii aici a unor centre realizate în parteneriat cu Primăria Făgăraş, Asociaţia DICTA din Braşov şi Asociaţia B.E.L.L. din Făgăraş.
Pentru început, trei proiecte demarează la parterul clădirii.
Unul din proiectele găzduite la Făgăraș este un centru pentru copiii cu autism şi alte deficienţe, administrat de Asociaţia DICTA. Cel mai apropiat astfel de centru era până acum la Braşov, copiii cu astfel de probleme şi familiile lor fiind nevoiţi să meargă săptămânal sau chiar des distanţa pentru şedinţele de terapie, mulţi dintre ei renunţând din motive financiare.
„Un copil cu dizabilităţi nu înseamnă un copil defect. Consider că ei trebuie ajutaţi şi coordonaţi foarte mult, dar în primul rând trebuie iubiţi foarte mult. Avem în Braşov în jur de 60 de copii cu care avem rezultate foarte bune şi îmi doresc să avem aceleaşi rezultate şi la Făgăraş şi să îi ajutăm împreună cu echipa de aici.” ,a spus Anca Manciu, preşedintele Asociaţei DICTA Braşov.
„Din punctul de vedere al specialiștilor sau al celor care lucrează cu persoanele cu dizabilități, fie că vorbim de copii sau adulți, deschiderea acestui centru de servicii sociale este un pas foarte mare pentru Municipiul Făgăraș și pentru zonele limitrofe. Practic, structura s-a conturat în parteneriat public- privat, dar totodată apreciem și suntem foarte încântați de implicarea Mitropoliei Ardealului în acest proiect. Faptul că acești copii, în viitor, vor reuși să dobândească anumite abilități pentru dezvoltarea lor personală este foarte important nu doar în acest moment, ci pe termen mediu și lung , iar pentru părinți din punctul nostru de vedere, este o gură de oxigen pentru că aceste terapii sunt foarte costisitoare. Aici, aceste servicii nu vor fi plătite, totul asigurându-se de Primăria Făgăraș. Se vor face terapii pentru copiii cu autism, pentru copiii cu ADHD, pentru copiii cu sindrom Down, practic toate cazuistica pe care noi o întâlnim la Brașov, în comisia pentru protecția copilului, se va regăsi aici pentru recuperare.“, ne-a spus Crenguța Babeț, colaborator Asociația DICTA.
Centrul de Studiu al Dezvoltării copilului format prin metoda Montessori, cunoscut până acum făgărăşenilor ca Centrul „Veveriţa” este administrat de Asociaţia B.E.L.L. şi a fost găzduit până acum în diverse locaţii din oraş, în aşteptarea unui spaţiu corespunzător. Aici, în fiecare după-masă, copiii înscrişi beneficiază de activităţi după modelul educativ Montessori. Esența filozofiei Montessori are la bază credința că Dumnezeu a pus în natura fiecărui copil calităţile de care are nevoie pentru dezvoltare și că misiunea noastră ca adulți este să observăm copilul pentru a înțelege aceste calităţi și a le oferi condițiile de împlinire.
„Mă bucur că avem acest loc cald şi prietenos pentru a primi copiii care beneficiază de serviciile noastre. Mulţumim Preasfinţitului şi Bisericii!” , a spus psihologul clinician Monica Malanca, preşedintele Asociaţia B.E.L.L.
Cabinetul de psihoterapie este cel de-al treilea proiect, implementat de pr. dr. Ciprian Bîlbă şi doamna preoteasă Mihaela Bîlbă, ambii psihologi şi psihoterapeuţi.
Primele trei proiecte ale Centrului
Centrul social-cultural, aşezat sub patronajul Sfinţilor Brâncoveni, ocrotitorii Ţării Făgăraşului, a fost inaugurat miercuri, 27 septembrie. Au fost prezenţi Preasfinţitul Ilarion, primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu şi echipa din Primărie implicată în acest parteneriat, părintele Ciprian Cândea, consilierul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, părinţii protopopi Marius Corlean şi Ion Tărcuţă, reprezentanţii asociaţiilor care vor desfăşura activităţile în cadrul centrului şi alte persoane care au susţinut această lucrare.
„Am primit cu bucurie această lucrare, deşi nu a fost uşor. Cu ajutorul lui Dumnezeu am biruit toate greutăţile şi iată-ne ajunşi aici. Mulţumesc tuturor celor pe care Dumnezeu ni i-a scos în cale pentru a obţine finanţarea pentru acest proiect şi celor care au lucrat la realizarea lui. Nădăjduim ca acest Centru să vină în întâmpinarea a cât mai multe persoane din zona Făgăraşului care au nevoie de ajutor.” a spus Preasfinţitul Ilarion, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
„Povestea acestui frumos Centru trebuie să fie spusă. Ionuţ Androne şi Anca Manciu mi-au spus în urmă cu ceva timp despre problema pe care o avem în Ţara Făgăraşului cu copiii cu autism, cerându-mi un spaţiu şi o finanţare. La fel au venit şi doamna Monica Malanca şi Florina Peptea de la grădiniţa Montessori. Am considerat că printr-un parteneriat între Primărie şi Biserica Ortodoxă, aceste activităţi ar putea funcţiona în oraşul nostru. Grupul de lucru a fost format din reprezentanţii Mitropoliei de la Sibiu, reprezentanţii celor două Protopopiate ortodoxe din Făgăraş, reprezentanţii Biroului nostru de Asistenţă socială şi specialiştii de la Primărie. Astfel am realizat acest parteneriat, în care Biserica ortodoxă s-a ocupat de asigurarea, reabilitarea şi amenajarea spaţiului. Preasfinţitul Ilarion s-a angajat să ducă la îndeplinire această sarcină, care a fost de amploare, clădirea nefiind conformă şi adaptată noilor cerinţe. Cu ajutorul echipei din Primărie am rezolvat şi finanţarea celor două asociaţii pentru desfăşurarea proiectelor, aşa că ne bucurăm astăzi că o parte din comunitatea oraşului se va bucura de cele două centre.” , a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.
„Acest tip de centru de zi pentru copii cu dizabilităţi lipseşte şi la nivel judeţean, aşa că putem spune că astăzi am deschis un centru pilot pe această linie. De asemenea, acest centru cu predare Montessori este printre puţinele din România. Putem deci să fim foarte mulţumiţi de realizarea acestor două obiective la Făgăraş. Mulţumim tuturor partenerilor.” , a spus Bogdan Taflan, şef Serviciu Asistenţă Socială.
„Acest centru aşezat sub ocrotirea Sfinţilor Martiri Brâncoveni îşi începe activitatea cu trei elemente. Şcoala Montessori, care după psihologiile moderne lasă programa mai în spate, au un program mult mai deschis şi se axează mai mult pe abilităţile şi nevoile copilului. Apoi e vorba de Asociaţia DICTA, care se ocupă de copiii cu dizabilităţi, în special de cei din spectrul autismului. Şi apoi este vorba de Cabinetul de psihoterapie ortodoxă, pe care l-am realizat aici împreună cu soţia mea. Şi cred că mai vorbim astăzi de încă un triunghi, şi anume Biserica-Şcoala-Familia. Şi la cabinetul de psihoterapie, dacă cei care vin nu sunt ajutaţi de familie, vor apare foarte greu modificări mari. La fel şi copiii cu autism, ca şi cei care fac parte din forma de învăţământ Montessori – şi ei au nevoie de sprijinul afectiv al părinţilor. Pentru aceasta mă bucur că şi-au dat mâna Biserica, Familia şi Şcoala, pentru a crea aici o celulă care va iradia cu siguranţă în tot Făgăraşul şi în Ţara Făgăraşului. Să fie un început bun!”, a spus Pr. dr. Ciprian Bâlbă, psiholog.
„În primul rând aş vrea să mulţumesc din suflet Preasfinţitului Ilarion pentru sprijinul pe care ni l-a acordat, dar şi Primăriei, pentru că lucrurile s-au împletit foarte frumos. Noi ne dorim ca în acest cabinet de psihoterapie să creăm un mediu de confort psihologic şi emoţional, un mediu în care copilul sau adultul care va veni să se simtă înţeles. Este un loc în care îi aşteptăm pe cei care întâlnesc o provocare în viaţa lor şi vor să o înţeleagă şi să îi dea un sens. Mulţumim şi ne bucurăm iată că Biserica, Şcoala şi Familia îşi dau mâna, ca să lucrăm împreună la crearea oamenilor frumoşi.” , a spus psihologul Mihaela Bâlbă.
„ Povestea acestui centru este frumoasă şi lungă. Iată, prin gândul pe care Dumnezeu l-a dat familiei care a donat această clădire, prin Arhiepiscopia Sibiului, cu sprijinul Primăriei Făgăraş, am ajuns azi la acest moment în care beneficiarii sunt cei aflaţi în nevoi din această zonă, prin efortul nostru comun. Părintele nostru mitropolit, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, ştie de lucrările care se fac aici, a fost aici de mai multe ori, şi se bucură de fiecare beneficiar al serviciilor, mai ales dacă este vorba de copii. Vă mulţumim încă o dată tuturor!” a spus pr. Ciprian Cândea, consilier social Arhiepiscopia Sibiului.
„Este un sentiment de împlinire, de bucurie, şi este şi un imbold să ne străduim să continuăm şi cu alte proiecte, ca să umplem acest loc într-un final de bucurie şi de realizări, iar acestea să radieze la nivelul Făgăraşului. Pentru că, într-adevăr, Făgăraşul este un oraş cultural, un oraş frumos, cu o istorie bogată, şi sperăm să îi furnizăm ingredientele necesare ca să fie un oraş în care ne simţim împliniţi.”, a spus Pr. protopop Marius Corlean.