Festin princiar la „Zilele Bucătăriei Medievale“

Făgărășenii sunt așteptați și astăzi la porțile Cetății Făgăraș, acolo unde se desfășoară prima ediție a Festivalului „Zilele Bucătăriei Medievale“,  atracția festivalului fiind  mâncărurile gătite după o carte de rețete din 1680.  

Timp de două zile, Făgărașul este gazda primei ediții a Festivalului Bucătăriei Medievale, un festival care a avut în centrul atenției mâncăruri gătite după rețete din secolul XVII, mâncăruri servite la mesele princiare. Evenimentul a debutat vineri, 22 septembrie cu o sesiune de lucru cu experţi în domeniul turismului, urmată de o conferință de presă. La întâlnire au luat parte reprezentanții administrației locale, reprezentanți ai Ministerului Turismului, ai Consiliului Județean, precum și primari și agenți de turism din Țara Făgărașului și nu numai. În cadrul sesiunii au fost prezentate conceptul acestui festival, scopul acestuia, precum și câteva din rețetele care erau pregătite la mesele princiare în secolul XVII.

„Este o experiență acest eveniment pe care îl avem la cetate. Master chef -ul sau cel care va pune în valoare acest eveniment, Paul Sisterman ne va prezenta o rețetă adaptată. Așa cum am vorbit cu Consiliul Local și acest eveniment îl vom continua an de an pentru că este o atracție și pentru turiști pentru că aceștia vin să viziteze un obiectiv turistic, dar mâncarea rămâne o atracție deosebită“, a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Ideea organizării acestui festival pentru completarea circuitului turistic din cetate cu gastronomia medievală a fost lansată în urmă cu câțiva ani, când în inventarele cetății s-au găsit documente despre mesele princiare. În plus, cartea de bucate, scrisă la îndemnul principesei Anna Bornemisza, stăpâna Cetății Făgărașului între 1663-1688, a fost imboldul care a dus la organizarea unui astfel de festival.

„Proiectul acesta al gastronomiei medievale este mai vechi pentru noi, de vreo câțiva ani. În momentul în care din inventarele cetății ni s-a vorbit despre fastul bucătăriei și fastul meselor princiare organizate în cetate de către principii Transilvaniei, știut fiind faptul că Cetatea Făgărașului, la un moment dat,  în secolul al XVII-lea a fost reședință princiară și pornind de la informațiile pe care le-am găsit în inventarele cetății, publicate în limba maghiară, în anii 70, și traduse o parte de colega mea,  Judith Grapă, plecând de aici ne-am gândit să organizăm un festival ca o completare a unui circuit turistic pe care poate să-l ofere cetatea“, a spus Elena Băjenaru, directoarea Muzeului „Valer Literat“.

În cadrul sesiunii de lucru, invitații prezenți au putut afla informații interesante despre mesele principilor: câte feluri de mâncăruri serveau, ce fel de carne preferau, cum se împletea bucătăria românească, cu cea nemțească.

„Cea care ne-a dat imboldul să organizăm acest festival a fost cartea de bucate scrisă la îndemnul principesei Anna Bornemisza, cea care a fost stăpâna cetății vreme de 25 de ani din 1663 până în 1688, care a fost începută în iarna anului 1680 aici în cetate și terminată în septembrie în aceluiași an. De la această carte am pornit noi acest proiect de redescoperire a gastronomiei medievale. Această carte de bucate este organizată pe 10 capitole  și spune cum se preparau anumite mâncăruri. Un capitol, vă dau un exemplu, era dedicat mâncărurilor din animale cu patru picioare, după care animale cu două picioare. Cum v-am mai spus porcul era pe locul patru în preferințele principilor. Se mânca în special vită, oaie, miel, găină și doar apoi porc. Foarte puțin porc se consuma; am rămas surprinși că nu se găsea în preferințele principilor Transilvaniei“, a spus Elena Băjenaru, managerul Muzeului „Valer Literat“.

Bucătarul care a accept provocarea de a realiza aceste rețete medievale a fost chef Paul Sisterman, fost concurent al MasterChef. Alături de el a fost și făgărășeanul chef Florin Baki. Ce doi bucătari au realizat câteva din rețetele medievale pentru a fi servite în cadrul unei cine demonstrative la care au luat parte zeci de invitați.

Totul a început de la această carte, de faptul că am fost impresionat de această carte atunci când am făcut o vizită la Cetatea Făgărașului. Am acceptat cu plăcere și bucurie propunerea celor de la Făgăraș de a pune la punct un meniu pe care să-l putem servi invitaților și nu numai. Din punctul meu de vedere, imaginea acestei cetăți poate fi îmbunătățită cu asocierea imaginii a ceea ce putem oferi cu gust vizitatorilor, turiștilor; va fi un punct forte momentul asocierii imaginii cu gustul de odinioară“, a spus chef Paul Sisterman.

Meniul medieval care a încântat papilele gustative ale invitaților prezenți în crama Cetății aseară a fost compus din:  brânză dulce cu cheag natural și cârnaț de clapon( cocoș castrat) supa de păstrăv, pecie de taur cu sos de pâine, migdale și cartofi copți în untură. Ca desert, în cadrul cinei demonstrative, cei prezenți au putut servi orez în lapte prăjit în unt, cu sos de fructe de pădure.

 

 

 

 

 

 

La eveniment au luat parte și reprezentanții Consiliului Județean Brașov.

 

„Noi, Consiliul Județean am apreciat acest proiect. A fost depus spre finanțare prin programul pe care Consiliul Județean Brașov îl derulează  pentru sprijinirea activităților  și proiectelor culturale. Este unul din cele 23 de proiecte care a fost finanțat de CJ din bugetul 1.000.000 de lei pe care l-am alocat în acest an pentru sprijinirea proiectelor culturale“, ne-a spus Imelda Toaso, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov.

De asemenea, în fața porții de intrare în cetate  a fost amenajat un cort unde, cei prezenți la eveniment pot servi atât preparate medievale, cât și tradiționale din zona Făgărașului.
Concertele și muzica medievală și prinți și prințese în ținute specifice evului mediu întregesc programul manifestărilor.

 

 

 

 

Prima ediție a Zilelor Bucătăriei Medievale este un proiect cofinanțat de Consiliul Județean Brașov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.