Ziua Pompierilor, sărbătorită la Făgăraș. Galerie FOTO

Zi de mare însemnătate pentru pompierii români. Astăzi se împlinesc 169 de ani de la faptele eroice ale pompierilor care au luptat în Bătălia din Dealul Spirii din anul 1848. Cu acest prilej, în toată țară, au avut loc manifestații pentru a sărbători așa cum se cuvine Ziua Pompierilor. Și la Detașamentul de Pompieri Făgăraș a fost marcată așa cum se cuvine această sărbătoare. Subunitatea și-a deschis porțile, iar cei prezenți au putut admira tehnica pompierilor, dar și exerciții demonstrative realizate de salvatori.

Sute de copii de la școlile din Făgăraș s-au strâns astăzi, în jurul orei amiezii, la subunitatea de pompieri din Făgăraș pentru a lua parte la activitățile pregătite de aceștia cu ocazia sărbătorii. Evenimentul a debutat cu un cuvânt al reprezentanților ISU Brașov.

„Astăzi, 13 septembrie, ca în fiecare an, sărbătorim Ziua Pompierilor din România. Se împlinesc 169 de ani de la bătălia de la Dealul Spirii când Compania de pompieri condusă de bravul căpitan Pavel Zăgănescu a înfuntat armata otomană. Cu aces prilej, organizăm o serie de activități în toate subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență din județ. Și aici, la Făgăraș am organizat Ziua Porților Deschise. Prezentăm tehnica celor care vizitează subunitatea și vom desfășura exerciții spectaculoase de stingere a incendiilor, pentru descarcerare, cât și concursuri pentru copii. Li se vor explica celor mici tehnicile de acordare a primului ajutor medical și de asemenea se va organiza și un punct de informare preventivă unde făgărășenii se pot informa cu privire la modul de comportare pe diferite tipuri de risc, în cazul producerii unor anumite situații de urgență: incendii, cutremure“, ne-a spus cpt. Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt al ISU Brașov.

Prezent la eveniment a fost și fostul inspector șef al ISU Brașov col(r) Stelian Rechițean.

Am avut o carieră de peste 38 de ani de pompier, din care 35 de ani pompier militar iar de aproape 13 ani am condus Inspectoratul pentru Situații de Urgență în funcția de inspector șef. A fost o perioadă lungă în care am reușit să nu ratăm nicio intervenție; este un lucru extraordinar când plecăm toți și venim toți. Mă bucur că am  reușit acest lucru. De asemenea, am reușit să nu ratăm nicio intervenție, un lucru foarte important pentru activitatea noastră. Spuneam mai devreme că e greu să fii pompier, dar cel mai greu e să fii soție de pompier, părinte de pompier pentru că stai și te gândești dacă cel de la intervenție se mai întoarce și noi am reușit să ne întoarcem cu toții. Urez pe această cale, tuturor pompierilor din România la mulți ani, multă sănătate, profesionalism în desfășurarea activităților, iar evenimente cât mai puține“, ne-a spus col.(r) Stelian Rechițean.

Momentul mult așteptat de cei prezenți au fost exercițiile demonstrative. Copiii au putut vedea prin ce pericole trec de fiecare data pompierii pentru a salva vieți și bunuri materiale.

Cel mai gustat de publicul prezent la eveniment a fost însă exercițiul de simulare  de stingere a unui incendiu izbucnit la o mașină, dar și descarcerarea în cazul unui accident. De asemenea, exerciții privind intervenția la înălțime, stingerea unui incendiu dintr-un apartament, săritura de la înălțime au fost alte câteva exerciții admirate cu mult entuziasm de copiii făgărășeni.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.