Sărbătoare cu o însemnătate istorică deosebită la Boholț

Zi de o însemnătate istorică deosebită astăzi în Boholț. Sărbătoarea care marchează 700 de ani de atestare documentară a reunit pe zeci de boholțeni din toate colțurile țării, dar și de peste hotare la un eveniment în cinstea celor șapte secole de dăinuire pe aceste meleaguri. Sărbătoarea organizată pe parcursul a două zile, a debutat astăzi cu sfințirea unui monument realizat în tabăra de creație Pro Boholț. Slujba de sfințirea a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu IPS Serafim Joantă, mitropolitul Germaniei, fiu al satului Boholț.  La eveniment au luat parte și oficialități locale, județene și de la nivel național. 

Satul Boholț a prins astăzi culoare. Încă de dimineață, oamenii locului și-au îndreptat pașii spre biserica din sat, acolo unde s-au întâlnit cu toții pentru a deschide sărbătoarea satului, cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la prima atestare documentară a Boholțului.

„Astăzi sunt 700 de ani de când Boholțul este atestat documentar, este o mare sărbătoare a românilor transilvăneni și astăzi suntem prezenți aici. Îmi doresc ca toate satele din Țara Făgărașului și în special din comuna Beclean să fie unite prin tradiții, prin istorie, prin credință. E un prilej să ne întâlnim cu toții, să sărbătorim și să cinstim memoria eroilor noștri. Vom inaugura și două monumente. E vorba de un monument al boholțenilor care e în cinstea dăinuirii boholțenilor peste veacuri prin muncă, prin credință și prin carte. Avem invitați de la Ministerul Culturii, de la Consiliul Județean Brașov, de la Prefectura Brașov, de la Primăria Făgăraș. Alături de noi sunt și parlamentarii noștri și astăzi și mâine. O avem în mijlocul nostru pe domnișoara deputat Mara Mareș pe care întotdeauna o primim cu drag“, ne-a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

E o mare bucurie să fiu astăzi prezentă la Boholț cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la prima atestare documentară a satului. Boholțenii sunt renumiți ca fiind niște oameni gospodari, niște oameni buni, cu credință în Dumnezeu, așa că nu pot decât să mă bucur și să-i mulțumesc domnului primar Motrescu pentru invitație. Întotdeauna voi reveni cu plăcere în oricare sat din Țara Făgărașului. Astăzi este într-adevăr o zi specială pentru boholțeni, este un sat vechi, un sat cu tradiție, cu oameni renumiți în toată zona Făgărașului și în județul Brașov“, ne-a spus deputatul Mara Mareș.

Doamna Valentina în vârstă de 82 de ani a venit de la București să petreacă alături de boholțenii ei. Este plecată din satul natal de peste șase decenii, însă sufletul i-a rămas aici. Revine cu drag  de fiecare dată în satul copilăriei ori de câte ori are ocazia.

„Sunt fiica satului Boholț, născută din părinții Vegheș Ioan și Vegheș Ana, de la proprietatea Pavel. Acum locuim în București, dar mă întorc cu mare plăcere de fiecare dată. Satul meu e cel mai frumos din lume, e Boholț de la Făget. Copilăria mea a fost aici, adolescența mea tot aici. Sunt plecată în București din 1954, am făcut Facultatea de Biologie, sunt profesoară pensionară. În fiecare an venim câteva zile aici“, a spus Valentina Rânghean.

Deschiderea sărbătorii a debutat cu intonarea imnului national, după care oamenii au plecat spre centrul satului, acolo unde a fost oficiată slujba de sfințire a monumentului boholțenilor, monument realizat în tabăra de creație Pro Boholț, de sculptorul Denis Burnei.

„Într-adevăr este o  zi așteptată măcar de mine de peste 10 ani, dar și de boholțeni de multă vreme. Este importantă pentru că această zi a adunat o sumedenie de boholțeni din țară, dar și oaspeți din afară. E important pentru că marchează o bornă în istoria Boholțului, marchează momentul în care boholțenii redevin conștienți de cine sunt, de unde vin, de faptul că nu sunt aduși aici aduși de vânt, că sunt aici de peste 700 de ani pentru că atestarea documentară s-a făcut în momentul în care erau aici, era biserica aici. E adevărat, era biserică săsească, dar erau români, dovada cea mai bună, deși documentul este un document al unui preot catolic, românii au precedat sașii catolici care erau aici și spun asta și susțin acest lucru că românii au fost înaintea sașilor, datorită toponimiei satului. Toate denumirile sunt românești. Nu sunt nume nemțești, dar mai săpăm să vedem ce mai putem găsi“, a spus Vasile Joanta, fiu al satului Boholț.

Sărbătoarea a continuat cu un simpozion desfășurat în biserica din Boholț. Duminică, 27 august, începând cu ora 9.00 va avea loc slujba de resfințire a bisericii din sat oficiată de IPS Laurențiu Streza și IPS Serafim.

Biserica din Boholț poartă hramul Sfântului Ioan Botezătorul. Este construită între anii 1880-1885 și în ultimii ani am constatat o necesitate cruntă de a schimba pardoseala care era îmbibată de umezeală. Acest lucru ne-a determinat pe noi, oamenii din Boholț, să ne mobilizăm anul acesta și cu sprijin de la Consiliul Județean, de la Primăria Beclean și nu în ultimul rând cu sprijinul oamenilor din  sat, am reușit să schimbăm pardoseala în biserică și să o înlocuim cu parchet de stejar. Este o lucrare amplă, însă a fost necesară și pentru aceasta s-a realizat și un drenaj interior pentru captarea apei și conducerea ei spre câteva fântâni pentru a scoate umezeala din interior. Biserica este dotată și cu drenaj exterior făcută în urmă cu câțiva ani și toate aceste lucrări au fost lucrări care au fost necesare în vederea consolidării structurii bisericii pentru că umezeala e foarte rea la zidurile unei construcții.

Acestor lucrări ample s-au adăugat și altele mai mici, dar importante, cum ar fi pictarea soclului interior, zugrăvirea exterioară, înlocuirea ușii de la intrare, schimbarea crucii de pe turlă și cel mai important lucru pe care îl putem spune este rezidirea sfintei mese. Poate știți  că cel mai important lucru într-o biserică este Sfânta Masă, adică masa din mijlocul altarului. Acea masa este zidită, nu este portabilă și în acea masa se fixează sfinte moaște și hrisovul bisericii. Biserica a avut Sfântă Masa zidită, doar că fiind veche, s-a înclinat, iar lucrul acesta punea în pericol săvârșirea sfintei taine a Euharistiei. A fost necesar să rezidim sfânta Masa, iar acesta atrage după sine resfințirea bisericii. Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, ne-a dat binecuvântarea ca anul acesta să coroborăm sărbătoarea împlinirii a 700 de ani de la atestarea satului cu resfințirea bisericii“, ne-a spus pr. Ioan Paroș, paroh în Boholț.

După Sfânta Liturghie, cei prezenți vor putea participa la un ceremonial militar, urmat de dezvelirea și sfințirea celui de-al doilea monument realizat în tabăra de creație. Este vorba despre o cruce din fier realizată de artista Mișa Diaconu. Acest monument este dedicat eroilor satului din cele două războaie mondiale. Evenimentul va continua apoi cu muzică și voie bună pregătite de autoritățile locale.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.