Beclerenii au sărbătorit 70 de ani de fotbal

De șapte decenii fotbalul e la loc de cinste în comuna Beclean: din  anul 1947, de când Gheorghe Trâmbițaș, Ioan Jiga, Ioan Țuțurea și Gheorghe Trâmbițaș al Todorii au pus bazele echipei de fotbal din Beclean. Și tot de șapte decenii, generație după generație a dus mai departe tradiția sportivă în această localitate. Ieri, sportul rege a fost sărbătorit la Beclean. Autoritățile, împreună cu reprezentanții asociației sportive, au organizat un eveniment care să marcheze cei 70 de ani de fotbal din localitate.

Ca în fiecare duminică, de 70 de ani încoace, beclerenii s-au strâns pe terenul de fotbal din marginea satului. Însă nu a fost doar un simplu meci al echipei, ci a fost un eveniment aniversar la Beclean. Toți cei prezenți la terenul de fotbal au sărbătorit 70 de ani de fotbal neîntrerupt. Așadar, au fost organizate partide amicale începând de la juniori și până la cei care au jucat de-a lungul vremii la Beclereana Beclean. Mai mult, au fost acordate diplome tuturor celor care au contribuit la activitatea sportivă din localitate. S-au acordat și diplome in memoriam fondatorilor echipei de fotbal.

„Astăzi sărbătorim 70 de ani de continuitate a echipei de fotbal Beclereana Beclean și suntem mândri că înaintașii noștri, Jiga Ioan, zis Tămâiță, Trâmbițaș Gheorghe, zis Grigolaș, Țuțurea Ioan, zis Căoaciu și Trâmbițaș Gheorghe zis Al Todorii, au pus bazele acestei echipe de fotbal, lăsându-și de multe ori munca câmpului și venind la terenul de fotbal să joace. De atunci, de acum 70 de ani, sportul a fost important la Beclean și este în continuare pentru acești tineri pe care îi vedeți acum: sunt juniorii de la Beclereana Beclean, care momentan joacă cu Voivodeniul. Este un meci aprins, tinerii dau tot ce pot. Mai înainte, Becleanul a jucat cu Benelux Cincu, urmează meciul între generații, sunt niște competiții frumoase. Am acordat diplome pentru cei care nu mai sunt între noi, in memoriam, pentru ceilalți, diplome de participare  și de excelență. Urmează și un program de  socializare, cu o masă. Astfel încercăm să ducem mai departe tradițiile sportive în acest sat, în această comună“, ne-a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

Am făcut acest eveniment la împlinirea a 70 de ani de fotbal în Beclean, activitate neîntreruptă, să comemorăm foștii jucători, să-i sărbătorim pe actualii și să ducem tradiția mai departe. Echipa se situează în acest an pe un loc mai puțin satisfăcător, pe locul 7, dar încercăm să o ducem cât mai sus în viitor“, a spus Ioan Trâmbițaș, președintele Asociației de Fotbal din Beclean.

„Fac parte din echipa de organizare a acestui eveniment, de fapt am fost inițiatorul lui, acum ceva timp. Mă bucur că s-a materializat. Este un eveniment de o complexitate deosebită, șapte decenii de fotbal continuu în Țara Făgărașului, nouă echipe de divizie. Iar la nivelul satelor, comunelor suntem chiar în pole- position, de fotbal neîntrerupt. Am încercat să organizăm, să cuprindem o diversitate de activități cu acest prilej: turneul de fotbal pentru copii, avem un turneu al veteranilor, adică echipe din mai multe generații se vor întrece, în alternanță cu pauzele vom decerna diplomele. Avem o diplomă in memoriam ctitorilor cu act oficial care și-au adus contribuția, 12-13 diplome de excelență oamenilor care au fost dăruiți total de-a lungul vremurilor până în ziua de astăzi, diplome de merit pentru actualii și foștii jucători și diplome de merit post-mortem. Este foarte relevant pentru că sunt circa 50 de foști jucători din Beclean și comună care și-au adus contribuția în fotbal de-a lungul vremilor și am încercat să-i cinstim. Pentru familii va fi ceva mai mult decât onorabil o poză și diploma înseamnă ceva“, a declarant ing. Nicu Ludu, profesor la Liceul Tehnic din orașul Victoria și fiu al satului Beclean.

La eveniment au luat parte zeci de localnici, de la cei mai mici la cei mai în vârstă, oameni care iubesc sportul și au vrut să fie alături la acest eveniment important din viața satului.

Mă numesc Puiu Tipi, sunt beclerean din naștere, am lucrat mulți ani în Beclean și acum sunt alături de beclereni. Sunt foarte bucuros că echipa noastră de fotbal împlinește anul acesta 70 de ani de existență și totodată mă bucur nespus pentru că conducerea asociației de fotbal, primăria, consiliul local au hotărât să facă aceste festivitățide premiere, de aducere aminte și sper să continuăm. Eu am fost directorul școlii aici mulți ani și nu pot dect să fiu alături de consătenii mei“.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.