Școala Profesională Franceză, în plină ascensiune

În urmă cu cinci ani, în anul 2012, se puneau bazele Școlii Profesionale Franceze de către Excelenţa Sa Ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, cu ocazia vizitei la societatea ,,Dedienne Roumanie. Protocolul de colaborare pentru înfiinţarea ,,Şcolii Profesionale Franceze” din Făgăraş s-a semnat în martie 2013 la Colegiul ,,Aurel Vijoli” din Făgăraş. Partenerii semnatari ai proiectului au fost: Ambasada Franței din România și de Asociația Parteneriat Cooperare și Progres, în parteneriat cu Colegiul Aurel Vijoli din Făgăraș, susținut de: Inspectoratul Școlar al Județului Brașov, Primăria Municipiului Făgăraș, Ministerul Educației Naționale, Alianța Franceză din Brașov, Consiliul Județean Brașov.

Astăzi, după patru ani de la implementare, partenerii proiectului s-au întâlnit pentru a face un bilanț al modului cum au decurs lucrurile în cei patru ani de activitate și ce strategie vor adopta în viitor.

„Este o întâlnire la care participă reprezentanți ai Ambasadei Franței, ai Ministerului Educației, ai Inspectoratului Școlar, domnul consul al Franței la Brașov, directorii firmelor franceze, domnul primar, Gheorghe Sucaciu. Împreună, la această întâlnire, vom discuta strategia Școlii profesionale franceze pentru că ne dorim ca această școală să fie din ce în ce mai bine dezvoltată și cu cât mai mulți elevi care să fie profesioniștii zilei de mâine“, a spus Liliana Spiridon, directoarea Colegiului „Aurel Vijoli“.

„Mă aflu astăzi la Colegiul „Aurel Vijoli“, în cadrul Școlii Profesionale Franceze pentru că este proiectul meu de suflet demarat în 2012 și împreună cu o parte din partenerii care au semnat protocolul de colaborare în 2012 reevaluăm la ora actuală modul în care s-a dezvoltat Școala Franceză și direcțiile de dezvoltare pentru perioada următoare. Avem invitați de la Ambasada Franței care este partener în acest proiect, consulul onorific al Ambasadei Franței de la Brașov și dânșii sunt partenerii în proiectul Școlii Profesionale Franceze. După perioada aceasta  de cinci ani și patru ani de când au demarat cursurile Școlii Franceze, pot să spun că este un rezultat pozitiv. Asta datorită partenerilor din proiect, dar și implicării conducerii școlii în dezvoltarea Școlii Profesionale Franceze“, ne-a spus Teodora Țarog, director Dedienne Roumanie.

„A fost o întâlnire de lucru, a fost și o inițiativă a Ambasadei Franței, împreună cu Alianța franceză de a-i avea împreună pe cei trei parteneri serioși ai Școlii Profesionale Franceze care sunt agenții economici, primăria și școala și bineînțeles ceilalți care oferă suport din partea oficialităților: Ambasada, Alianța franceză. Suntem mulțumiți pentru că vedem o evoluție extraordinară în patru ani de zile, școala și-a schimbat practic cu totul aspectul și avem copii din ce în ce mai mulți înscriși“, ne-a spus Dorin Lupe, director STI Internațional.

„Eu cred foarte mult în acest proiect pentru că acesta ne va da viitorul dezvoltării economice al municipiului Făgăraș și al Țării Făgărașului. Le acordăm sprijinul necondiționat și aici mă refer și la al doilea proiect, cel de la Liceul „Dr. Ioan Șenchea“ pentru a aplica și acolo școala profesională în sistem dual și cred că acest sprijin al primăriei trebuie să fie necondiționat. Nu este un merit al meu, ci este o obligație a noastră, a primăriei să acordăm acest sprijin. Noi, de acum încolo, trebuie să avem un rol extrem de important în acest parteneriat, să aducem noi parteneri economici și investitori pentru că această școală franceză va da oamenii calificați, forța de muncă de care ei au nevoie“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Partenerii sunt mulțumiți că pe parcursul celor patru ani, cu ajutorul firmelor franceze, dar și a autorităților locale, au fost dotate mai multe laboratoare unde elevii se pot pregăti în meseriile căutate la ora actuală pe piața muncii locale. Înscrierile la Școala Profesională Franceză continuă până în 30 iunie în cadrul primei etape, iar în august are loc cea de-a doua etapă de înscrieri.

Învatamant DUAL: confecţioner produse textile, marochiner, operator fabricarea şi prelucrarea polimerilor şi operator la maşini cu comandă numerică, electrician, electromecanic.
Beneficii pentru elevi:
– 400lei/ lună bursa pentru toți elevii;
– bursa de merit pentru cei mai buni 3 elevi din fiecare clasă;
– uniforma gratuită:
– rechizite pentru practica gratuite;
– echipamente de practica( halat/ salopeta) si protecție gratuite;
– decontare transport;
– cămin si masa gratuite;
– practica se desfășoară în firme;
– prioritate la ANGAJARE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.