Cazuri rare de meningită la Făgăraș

 

A fost panică la Brașov după ce un tânăr de 17 ani a murit de meningită săptămâna trecută. În decurs de câteva zile, la Spitalul de Boli Infecțioase au fost consultate 220 persoane, din care 20 au rămas internate. Dintre acestea, doar două cazuri sunt de meningococemie şi doar unul a fost confirmat la laboratorul unităţii medicale.

În prezent, managerul Spitalului de Boli Infecțioase  de la Brașov susţine că nu putem vorbi de meningită la Braşov. „Nu vorbim despre meningită, vorbim despre două cazuri de meningococemie, unul dintre ele cu interesare meningeală, dar restul de 18 cazuri nu au meningită”, a mai spus medical pentru bzb.ro.

Meningita reprezintă inflamarea meningelor, membranele care acoperă creierul şi coloana vertebrală, şi este cauzată frecvent de o bacteria sau un virus.

Infecţiile apar mai des în rândul copiilor,a adolescenţilor sau adulţilor tineri, însă riscul există şi pentru persoanele vârstnice sau cele care au un sistem imunitar slăbit.

Există două tipuri de meningită:

Meningită virală – este cea mai frecventă formă şi nu prezintă simptome grave. În cazurile severe, aceasta poate duce la febră şi frisoane. Meningita virală afectează anual 80-92% din copiii mici şi sugari. Aceasta poate fi transmisă prin mâncare, apă şi obiecte contaminate.
Meningită bacteriană – este cauzată de Neisseria meningitidis (meningococul) sau Streptococcus pneumoniae (pneumococul), bacterii localizate la nivelul gâtului şi la nivel nazal, fără a provoca afecţiuni. Însă, ele pot cauza meningită în cazul în care ajung în fluxul sanguin, iar prin intermediul acestuia, la nivelul lichidului cefalorahidian (LCR) sau la nivelul membranelor creierului (meninge). Streptococul de grup B şi Listeria monocytogenes sunt alte două bacterii ce pot cauza meningită. În cele mai multe cazuri, meningita cauzată de Streptococul de grup B a fost regăsită în rândul nou-născuţilor, numita meningita neonatală, iar cea cauzata de Listeria în rândul adulţilor în vârstă. Meningita bacteriană este rară, însă foarte periculoasă şi poate fi transmisa prin intermediul secreţiilor nazale şi a salivei. Dacă nu este tratată, se poate ajunge la afecţiuni ale creierului sau chiar deces.

La Făgăraș nu sunt motive de îngrijorare. Astfel de cazuri nu au fost înregistrate în ultima perioadă la spitalul din municipiu.

„Infecția meningococică cu afectare meningiană sau fără afectare meningiană este într-adevăr o afecțiune foarte gravă cu evoluție fulminantă. În cariera mea de infecționist cred că am avut câteva cazuri, ele sunt rare într-adevăr. În Făgăraș, recent nu am avut cazuri. Din presă știu că Brașovul se confruntă cu cazuri de  meningococemie . Simptomatologia este cu debut brusc, cu febră, cefalee, vărsături, cu elemente eruptive, cu stare generală alterată. Contacții cazurilor confirmați sau suspicionați trebuie să facă profilaxie cu antibiotic 1-3 zile. Repet, în Făgăraș, nu am avut cazuri“, ne-a spus dr. Liliana Beldescu, medic la secția de boli infecțioase din cadrul Spitalului din Făgăraș.

Este foarte important să mergeţi la consult de specialitate imediat ce observaţi simptomele descrise mai sus deoarece numai un medic poate stabili cu exactitate dacă este meningită şi, dacă da, ce tip este şi ce tratament se impune.

„La orice simptomatologie, febră, stare modificat, elemente eruptive, cefalee atroce imediat prezentarea la medic. Este cu transmitere respiratorie. Sursa poate fi un purtător faringian sănătos de meningococ sau nazal sau faringian sau de la un alt bolnav, este boala cu transmitere respiratorie“, a mai spus dr. Liliana Beldescu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.