Arme albe, de apărare și de foc, la Muzeul Țării Făgărașului

Cea mai spectaculoasă parte din istoria națiilor este cea legată de latura militară. Încă de timpuriu, armele și armurile au avut un rol important pentru nevoile de apărare sau de atac ale oamenilor. Muzeul Național Bran deține o colecție deosebită de arme de factură occidentală și orientală, care reunește diferite tipuri de arme albe, de apărare și de foc. Făgărășenii, dar și turiștii care vizitează cetatea Făgăraș au ocazia să vadă această colecție. Astăzi, în Turnul Thomory a avut loc vernisajul expoziției, expoziție realizată în colaborare cu Muzeul Național Bran.

 

„Evenimentul este organizat  prin colaborarea Muzeului Țării Făgărașului cu Muzeul Național Bran și reprezintă un proiect cultural de expunere a colecției de arme a Muzeului Național Bran. Sunt  prezentate 52 de piese de arme albe, de atac și de apărare, precum și arme de foc. Muzeul Național Bran a mai organizat astfel de evenimente în 2012, 2014 cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova când am avut expoziție separată pe arme albe și separată de arme de foc. Acum este o variantă combinată. Sunt piese de o valoare deosebită istorică, documentară și artistică. Perioada reprezentantă este începând din secolul al XVI-lea până în secolul XX. Se remarcă piesele decorate cu încrustații pe os sidef, cele încrustate cu metale prețioase: aur și argint. Noi mulțumim Muzeului Țării Făgărașului pentru organizarea acestui eveniment și dorim ca și în viitor să avem aceleași proiecte comune de valorificarea patrimoniului cultural pe care îl dețin ambele instituții culturale“, ne-a spus Nicoleta Petcu, manager interimar la Muzeul Național Bran.

Mă bucur că am reușit să organizăm o astfel de expoziție, să ieșim din zona Branului, să vadă și Făgărașul și nu numai ce piese frumoase avem noi la muzeu. Colecția este una mică, dar cochetă și extrem de interesantă, cuprinde piese care au fost în patrimonial regal, piese care au fost transferate prin anii 1963 de la Muzeul Național de Arte a României și bineînțeles o parte din piese sunt achiziții recente“, ne-a spus Daniel Apostol, muzeograf Muzeul Național Bran.

Expoziția poate fi vizitată până în luna decembrie.

Este primul proiect pe care îl facem cu Muzeul Național Bran, o expoziție de arme, într-o cetate de apărare. Expoziția am dorit de mult timp să o realizăm la noi, acum s-a întâmplat acest lucru și este însoțită de un catalog de expoziție. Prezintă colecția de arme a muzeului, piese care provin inclusiv din colecția familiei regale“, ne-a spus Elena Băjenaru, directorul Muzeului Țării Făgărașului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.