YouthBank Făgăraș premiază liceenii pentru implicarea în comunitate

foto: Natalia Corlean

Liceenii participanţi la cea de-a patra ediţie a programului YouthBank Făgăraș s-au reunit miercuri, 14 iunie, la Fundația Comunitară Țara Făgărașului„ în cadrul evenimentului de încheiere a programului din acest an şcolar. Cei 20 de voluntari, membri ai echipei YouthBank Făgăraș,“tinerii bancheri”, şi-au împărtăşit experienţele din acest an, iar cele 12 echipe de liceeni ale căror iniţiative au fost finanţate de program au prezentat rezultatele proiectelor implementate.

Demarat pentru prima dată în Făgăraș în septembrie 2013, YouthBank este un program administrat de către un grup de liceeni cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, care au ca scop crearea unui fond pe care apoi îl investesc  în comunitate, sub formă de granturi, pentru proiecte gândite şi realizate de alţi liceeni. În cea de-a patra ediţie (2016-2017), echipa YouthBank Făgăraș a reuşit să mobilizeze suma de 20.000 lei. Pentru a strânge aceşti bani, liceenii din echipa YouthBank Făgăraș au abordat diverse companii pentru obţinerea de sponsorizări, au vândut felicitări cu ocazia Crăciunului şi, nu în ultimul rând, au realizat evenimente de strângere de fonduri planificate şi organizate de ei.

Suma mobilizată de liceeni a fost dublată de firma Aeon Building.

Din acest fond au fost finanţate 12 proiecte propuse de echipe de elevi din 4 licee din Făgăraș și un liceu din Victoria, care au reuşit să identifice soluţii pentru anumite nevoi din comunitatea lor. Proiectele ating domenii variate: social, educaţie, mediu, artistic/cultural, sportive, ş.a.  Printre acestea se numară: concursul de biciclete de la Victoria , un atelier de electronica organizat saptamanal, organizarea unei vanatori de comori in satul Venetia, o galerie neconventionala de arta care urmeaza sa aiba loc, amenajarea unei sali de clasă exterioare in orașul Victoria , finanțartea festivalului artistic de teatru Tragon , amenajarea de mini-sere in cadrul Colegiului Doamna Stanca.
După o experienţă de un an ca membru în echipa YouthBank Făgăraș, Sorina Suciu , elevă  în clasa a XI-a, povesteşte cum vede el programul: “Să zic că YB e o “experiență” nu e chiar ce a mai bună alegere de cuvinte pentru că YB e ‘’un mod de viață’’. Dupa ce intri în YB, începi să te schimbi: îți schimbi obiceiurile, iti schimbi atitutdinea, iti schimbi modul de gandire. Poate vazut de dinafara nu pare ceva care sa aiba o influenta asa mare, dar vazut din interior e ceva foarte complex. E interesant sa te compari pe tine insuti la inceputul anului YouthBank si la sfarsitul lui si sa nu poti sa zici momentul exact in care ai invatat sa ii asculti pe altii,  momentul in care n-ai mai avut emotii cand a trebuit sa vorbesti in public sau sa dai un telefon, momentul in care ti-ai exprimat parerea fara sa-ti fie teama ca cineva nu crede la fel ca tine, momentul in care ai inceput sa fii responsabil, dar cel mai important: momentul in care ti-ai dat seama ca, mai nou, poti avea o conversatie cu oricine.”

Andreea Mija, membru Consiliul Director Fundația Comunitară Țara Făgărașului : ” Sustin YouthBank, deoarece voi, acesti tineri entuziasti care participati in program, veti deveni voi insivă membri implicati ai comunitatii dar si exemple, pentru cei mai mici si pentru cei mai in varsta, care sa arate ca IMPREUNA, SE POATE. Cred ca acest program se inscrie perfect in strategia FCTF, ca exemplu de mecanism care creaza coeziunea comunitatii si care demonstreaza ca daca vrei si muncesti pentru asta, poti sa iti indeplinesti diverse proiecte si obiective. In fond, noi asta ne dorim, oameni increzatori in ei insisi si in viitor, comunitati puternice, autentice, care isi evalueaza resursele si isi targeteaza nevoile. Va asigur in continuare de implicarea mea in sustinerea acestui program pe care il apreciez mult, nu doar pentru rezultatele concrete, care sunt exprimate in sumele atrase si directionate prin proiecte catre comunitate, ci mai ales pentru beneficiile pe termen lung.”

Mai multe despre programul YouthBank găsiţi pe site-­ul www.fagaras.youthbank.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.