Sinagoga va deveni obiectiv turistic

După ce ani la rând Sinagoga din Făgăraș a fost lăsată de izbeliște, acum aleșii urbei au hotărât, după discuții cu proprietarii acestui imobil, Federația Comunităților Evreiești din România, ca aceasta să treacă în administrarea Municipiului Făgăraș și să fie promovată ca obiectiv turistic. Consilierii locali au votat acest proiect de hotărâre la ultima ședință ordinară din luna mai.

Făgărașul, una din puținele comunități evreiești cu sinagogă și rabin

Sinagoga din Făgăraș ar putea deveni o nouă atracție turistică, iar aleșii locali asta își doresc. Construită în urmă cu aproape 150 de ani, Sinagoga era locul destinat rugăciunii publice şi altor activităţi religioase şi comunitare a evreilor. În acea perioadă, Făgărașul număra în jur de 180 de evrei, ajungând în jurul anului 1920 la peste 450. Era una din puținele comunități evreiești care avea rabin și sinagogă. După 1948, numărul membrilor acesteia a fost într-o continuă scădere. În timpul regimului communist, numeroşi evrei din România au emigrat în Israel. La fel s-a întâmplat și la Făgăraș. Rabinul a plecat și el în Israel, chiar dacă era în vârstă. O vreme, slujbele au fost tinute de cantor. Ultima ceremonie religioasă a avut loc în anul 1987.

Au urmat ani grei pentru clădirea cândva înfloritoare. A fost incendiată, devastată de răufăcători sau de oameni ai străzii. Cei care si-au bătut joc de sinagogă au scris cuvinte de ocară la adresa evreilor în germană și au desenat zvastici uriașe în locurile sfinte.

În urma cu câțiva ani, clădirea sinagogii a fost scoasă la licitație. A fost vândută unei firme făgărășene care se ocupa cu tratamente naturiste. Pentru că nu era vorba de o destinație culturală, Federația Comunităților Evreiești din România a anulat vânzarea.

Sinagoga din centrul orasului este o ruină. Din impunătoarea clădire din centrul orașului a mai rămas doar steaua lui David nepângărită. În vârful clădirii, unde vandalii n-au putut ajunge…

100 de sinagogi

În România au fost construite aproximativ 100 de sinagogi. Dintre acestea doar 56 se află în stare de funcționare, aproape jumătate din monumentele de cult mozaic fiind în paragină.

În timpul celui de-al doilea război mondial, peste 3 milioane de evrei au murit în lagărele de concentrare, 1,4 milioane au fost executați și mai mult de 600.000 și-au pierdut viața în ghetouri.
Din Ardealul de Nord au fost duși la Auschwitz 150.000 de evrei, iar din Basarabia și Bucovina, 250.000 au fost închiși în lagăre sau au fost deportați.

În timpul regimului Antonescu, până în 1943, toți bărbații evrei erau duși la muncă silnică. Cele mai multe proprietățile evreilor au fost rechiziționate sau vândute pe sume derizorii.

În administrare pentru 25 de ani

În urma unei întâlniri a reprezentanților administrației locale cu reprezentanții Federației Comunităților Evreiești din România din data de 1 martie 2017, cei din urmă (proprietarii sinagogii) au decis să ofere în comodat imobilul Municipiului Făgăraș pe o perioadă de 25 de ani. Însă sunt și niște condiții ale acestui contract de comodat. „Utilizatorul va asigura păstrarea arhitecturii sinagogii, fără a se face vreo modificare sau adăugire care să-i afecteze înfățișarea de monument evreiesc. Utilizatorul va aplica pe zidul intrării principale, câte o placă de marmură pe care va fi scris în limbile română și ebraică un scurt istoric, anul construcției și destinația inițială de sinagogă a clădirii. Textul va fi redactat de F.C.E.R. Utilizatorul are dreptul să folosească această clădire pentru activități culturale cum ar fi: expoziții, conferințe, concerte sau alte activități educative, respectând cu strictețe condițiile menționate în acest document.

În sinagogă, utilizatorul va avea obligația:

 • să nu desfășoare și să nu permită să se desfășoare niciun fel de activitate cu caracter cultic al unei alte religii și nici manifestări cu asemenea caracter;
 • să nu expună și să nu permită a fi expuse însemne ale altor culte religioase, cu excepția cultului mozaic;
 • să nu organizeze și să nu permită a fi organizate activități care ar dăuna bunelor relații între diferitele minorități etnice sau între cultele religioase sau ale acestora cu populația și cultul religios majoritar;
 • să nu organizeze și să nu permită a fi organizate activități incompatibile cu destinația inițială a clădirii, cum ar fi restaurant, bar, sală de jocuri, discotecă, hotel, expoziții implicând nuditate;
 • să nu organizeze și să nu permită fi organizate activități în zilele de Roș Hașana sau Yom Kippur“, se arată în poziția rabinului Federației Comunităților Evreiești.

Drept urmare consilierii locali au aprobat administrarea și promovarea ca obiectiv turistic a Sinagogii din strada Aron Pumnul, nr. 7 situată în Ansamblul Urban Centrul Istoric Făgăraș începând cu data de 1 iulie a.c. De asemenea, s-a aprobat alocarea de fonduri financiare în vederea administrării, conservării și promovării ca obiectiv turistic în baza unui plan de management realizat până la data de 1 septembrie a.c.

Un alt articol al proiectului  de hotărâre votat de consilieri prevede ca promovarea  și asigurarea funcționalității în vederea includerii în circuitul turistic să fie realizate de Municipiul Făgăraș prin Centrul de Promovare Turistică. Proiectul mai prevede ca tarifele de vizitare ale obiectivului turistic să fie stabilite anual de Consiliul Local.

Un comentariu la „Sinagoga va deveni obiectiv turistic

 • iunie 13, 2017 la 10:21 am
  Permalink

  va salut cu respect si va felicit pentru aceasta hotarare si va urez sa o realizati cu succes

  moshe shimon shimi

  israel

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.