Contractul de finanțare de 5 milioane de euro pentru Cetatea Făgărașului, semnat de viceprim-ministru Sevil Shhaideh

Contractul de finanţare cu fonduri europene pentru restaurarea și valorificarea Cetății Făgărașului a fost semnat marți, 6 iunie de viceprim-ministru Sevil Shhaideh, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administratiei Publice și Fondurilor Europene.

Potrivit comunicatului, proiectul va fi implementat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (POR), gestionat de MDRAPFE, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, şi vizează restaurarea, consolidarea şi amenajarea/refuncţionalizarea unor spaţii existente, din incinta cetăţii, prin reconstituirea, respectiv refacerea acestora.

Valoarea totală a investiţiei este de 21.805.731,57 de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate de MDRAPFE – AM POR este de 21.369.616,594 de lei  (reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului).

„Proiectul este unul foarte aşteptat de autorităţile locale şi de turişti, deopotrivă, întrucât Cetatea Făgăraşului este una dintre cele mai mari şi mai bine conservate cetăţi feudale din Europa de Est. Prin semnarea acestui contract, se dovedeşte încă o dată că fondurile europene pe care România le are la dispoziţie reprezintă o sursă de finanţare extrem de preţioasă pentru conservarea patrimoniului cultural şi pentru valorificarea acestuia”, a menţionat  Sevil Shhaideh, subliniind că România şi-a propus ca, până la finalul acestui an, să ramburseze de la Comisia Europeană 5,2 miliarde de euro.

Banii vor fi utilizaţi, printre altele, pentru realizarea a două podeţe de lemn peste şanţul de apărare (unul la intrarea principală, iar celălalt pe latura de nord), dar şi pentru intervenţii la şanţul de apărare (îndepărtarea valului de pământ de lângă ziduri astfel încât piloni de stejar pe care este realizată fundaţia să aibă suficientă umezeală pentru a se conserva). De asemenea, se va lucra la turnuri, la ziduri şi vor fi amenajate ateliere, inclusiv unul de fierărie. Totodată, vor fi amenajate şi mai multe spaţii interioare

A fost semnat contractul de finanțare, ulterior o să fie trimis la Agenția de Dezvoltare Regională Centru Alba Iulia și o să fim invitați să semnăm și noi ca beneficiari contractul. Urmează  apoi derularea licitației și implementarea proiectului“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului

Durata de implementare a proiectului este de 49 de luni, iar, după intervenția asupra obiectivului, se estimează că numărul vizitatorilor va creşte considerabil.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.