De-a arhitectura în oraşul meu

„De-a arhitectura în oraşul meu“ – aşa s-a numit expoziţia prezentată astăzi de copiii şcolilor „Ovid Densusianu“ din Făgăraş, alături de cei ai Școlii Gimnaziale „Dr. Ioan Cerghit“ din Hârseni, în crama cetăţii. Talentul celor mici a fost demonstrat prin realizarea machetelor representative ale unor clădiri şi zone din Făgăraş. Totul în cadrul unui proiect ingenios conceput împreună cu copiii, de arhitecţi voluntari şi cadre didactice. Talentaţi şi deosebit de creativi, cei mici au dovedit că ştiu cum trebuie să arate o localitate cu adevărat.

„De-a arhitectura în oraşul meu” este un curs opţional aprobat prin Ordin de Ministru. Acest program pune la lucru creativitatea elevilor, îi face mai atenți la ce se întâmplă în oraşul lor şi îi ajută să descopere lumea fascinantă a arhitecturii. Localitatea în care ei trăiesc este materialul didactic de referință. Programul are un suport de curs, o programă, un caiet al elevului şi materiale didactice vizuale. Cursul a fost conceput pe o structură de tip: observ, analizez, construiesc şi prezint.

Astăzi, „micii arhitecți“ din cele două școli și-au prezentat munca lor de peste an. Expoziția a avut loc în crama cetății Făgăraș, iar la eveniment au luat parte cadrele didactice, dar și părinții acestora.

„Am realizat curtea școlii așa cum mi-o doresc. La cursul „De-a arhitectura“ am învățat să împart, am învățat să lucrez în echipă, am învățat să fiu mai indulgentă și să fiu creativă. Mie mi-a plăcut foarte mult ce am realizat pe parcursul anului. Poate nu chiar toate machetele au ieșit așa cum trebuie, dar noi ne-am dat silința, am pus suflet în machetele pe care le-am realizat. Noi am făcut curtea școlii împreună cu bunii mei coechipieri care m-au ajutat la nevoie pe care eu i-am organizat foarte bine pentru că am fost șefă de echipă. Am realizat școala muzicală unde elevii școlii pot cânta și am fost și mici reporteri pe parcursul anului și am întrebat câțiva copii cum ar vrea să fie curtea școlii pentru ca tuturor să ne placă“, ne-a Alexia Chiujdea, elevă la Școala Ovid Densușianu.

„Am făcut căsuțe, drumuri, panouri solare, mori de vânt. I-am ajutat pe colegi la dealuri și la forme de relief“, ne-a spus un elev de la Școala Gimnazială din Hârseni.

Proiectul intitulat „De-a arhitectura în oraşul meu“ îşi propune promovarea educaţiei de arhitectură şi mediu construit în vederea conştientizării şi a cunoaşterii valorilor arhitecturii, design-ului şi ale urbanismului.

„Acest proiect s-a desfășurat la noi în școală la clasa a III-a și a IV-a. Este un proiect care pune în evidență creativitatea elevilor, îi face să observe lumea și mediul înconjurător și frumusețea acestei lumi. Proiectul a avut niște obiective bine stabilite, structura lui a avut în vedere observația, analiza, construcția și prezentarea rezultatelor copiilor prin aceste machete la care  au muncit cu drag cu spor. Copiii au pus în evidență ceea ce vor ei să li se ofere de către această lume“, ne-a spus Lenuța Manta, directoarea Școlii Gimnaziale din Hârseni.

 

„Proiectul s-a derulat pe parcursul anului școlar 2016-2017. Din Școala Gimnazială Ovid Densușianu au fost implicate trei clase de elevi: clasa I A -învățător Florea Georgeta, clasa a II-a A- Osalciuc Elena și clasa a IV-a B, doamna Cocan Gabriela a cărei clasă a participat și anul trecut  la același program „De-a arhitectura“ cu elevii săi. Bineînțeles că elevii au fost îndrumați de cei trei arhitecți voluntari care i-au îndrumat pe elevi în realizarea acestor machete expuse astăzi la Cetatea Făgărașului“,ne-a spus Iuliana Aldea, directoarea Școlii Gimnaziale „Ovid Densușianu“.

Am încercat să avem o continuitate înspre a educa munca în echipa, în a aprecia frumosul și de mici să înțeleagă că trăiesc într-un mediu împreună și să-l respecte și să-l înțeleagă“, ne-a spus arhitectul Iuliana Boeriu.

Cei mai bucuroşi au fost cei mici – au savurat fiecare moment din concurs: fiecare a ţinut să-şi prezinte ideile cât mai original. La final au primit premii şi s-au înghesuit să se fotografieze cu diplomele , dar și cu proiectele lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.