Slujbe de pomenire pentru eroii neamului în satele Țării Făgărașului

Creştinii sărbătoresc astăzi Înălţarea Domnului, cunoscută, la ortodocşi, şi ca Ispasul sau Paştele Cailor, ultima zi în care se pot înroşi ouă până la Paştele viitor, în care se taie mieii.  În toate bisericile se fac slujbe de pomenire a eroilor, aşa cum se întâmplă de 96 de ani, de când la Înălţarea Domnului se sărbătoreşte şi Ziua Eroilor.

De sărbătoarea Înălţării Domnului este şi Ziua Eroilor, și în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, la troiţele şi monumentele închinate acestora au fost făcute praznice de pomenire. La fel s-a întâmplat și în satele Țării Făgărașului unde credincioșii au participat la slujbele de pomenire de la monumentul eroilor unde au fost depuse și coroane de flori.

La Sâmbăta de Sus, în parcul Brâncoveanu de lângă sensul giratoriu, zeci de localnici de la cei mai mici la cei mai mari au participat la evenimentele desfășurate cu ocazia Zilei Eroilor. Copiii școlii din sat i-au încântat pe cei prezenți cu cântece patriotice.

Și la Recea, după orele amiezii, s-au auzit cântece și poezii patriotice în centrul satului. Elevii Școlii Gimnaziale au pregătit un moment artistic în cinstea eroilor satului. Slujba de pomenire a fost oficiată de cei doi preoți din Recea lângă monumentul eroilor.

 

 

Pomenirea eroilor la sărbătoarea Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare naţională bisericească.

Din 2003, ziua Înălţării Domnului a fost stabilită prin lege şi sărbătoare naţională a poporului român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.